Beijing – Asias desidert mektigste by

Fakta om Beijing


Innbyggertall: 21,7 millioner
Kinesisk navn: 北京
Kjent for:
1. Den forbudte by
2. Den kinesiske mur
3. Sommer-OL 2008

Du kan benytte deg av linkene for å guide deg frem til det du lurer på om Kinas hovedstad. Beijing er maktsentrum i Asia og huser mange av de aller mest kjente og tradisjonsrike severdighetene Kina har å by på. «Man har ikke vært i Kina med mindre man har besøkt Beijing» er det mange som hevder – og jeg vil definitivt gi dem rett.

En spasertur på den kinesiske mur, et innblikk i Kinas historie ved Tiananmen Square og et møte med det noe originale matmarkedet Wangfujing er noe som rett og slett er nødt til å oppleves som Kina-turist.

Selv elsker jeg Beijing og jeg har samlet alle de gode severdighetene og hotellene for deg som vil bli med på en reise du aldri vil glemme. Etter å ha bodd i Beijing et år kan jeg gi deg en kort introduksjon til de mest attraktive severdighetene som turist. Hvis du ønsker annen informasjon enn om hvilke turistmål Beijing har å by på, anbefaler jeg at du bruker linkene øverst i artikkelen. Her kan du lese om hvilke hoteller som er både billige og gode – perfekt for såkalte «backpackere».

En uke i Beijing

DagerSeverdighetPrisnivåSentrumsnærtUtypende artikkel om severdigheten
Dag 1Den forbudte byLavt (40 RMB/60 RMB avhengig av lav/høy-sesong)Midt i sentrum
Dag 2Formann Maos gravplass + nasjonalmuseumetGratisMidt i sentrumLes mer her
Dag 3Den kinesiske murAvhenger av turistbyrået. Hør med hotellet ditt. Det pleier å koste rundt 200 RMB per person.I utkanten av sentrum, avhengig av hvilket sted på muren du/dere ønsker å se.#1: Mitt møte med den kinesiske mur.
Dag 4SommerpalassetLavt (30 RMB)20-25 minutters taxitur fra Den Forbudte By.Les mer her.
Dag 5Wudaokou & Sanlitun - de "vestlige" områdene i Beijing.Gratis, men prisnivået på restauranter er noe høyere enn ellers i Beijing.Sanlitun ligger meget sentralt. Wudaokou i nord-vest.#1: Wudaokou - Beijings heteste studentområde.
Dag 6Olympiske parkGratisMidt i sentrumLes mer her
Dag 7Akrobatikkshow100-150 RMBLitt rundt omkring. Hør med hotellet.Les mer her

Severdigheter i Beijing

Beijing er virkelig den mest optimale byen å besøke for de som ønsker å oppleve det «ekte Kina». Mye av grunnen til det er eldgamle historiske monumenter som den dag i dag er utstilt som særdeles attraktive og turistvennlige attraksjoner.

Den kinesiske mur

Vi begynner med den mektigste: muren. Den kinesiske mur er mer enn 2300 år gammel og strekker seg gjennom hele ni kinesiske provinser: Liaoning, Hebei, Tianjin, Beijing, Indre Mongolia, Shanxi, Shaanxi, Ningxia og Gansu.

Selv anbefaler jeg at du bruker en guidet tur til å besøke en av de populære turiststedene hvor man kan få seg en gåtur på muren. Da jeg besøkte den kinesiske mur for første gang i 2010 dro jeg til et sted som kalles Mu Tian Yu, som er den mest populære plassen for turister og den delen av muren som er blitt best bevart. Den ligger en times kjøretur unna sentrum av Beijing, noe som gjør den gunstig for de aller fleste turister.

Om du ønsker å utfordre deg litt ekstra og gjøre enda mer ut av turen, så kan du hoppe på en to-tre timers busstur til Badaling. Til tross for en litt lengre kjøretur har du muligheten til å oppleve et museum, rutsjebane (ja, jeg har prøvd den, og ja – den er rimelig morsom) og et utrolig antall kinesiske turister. Dette er den mest populære delen av muren for kinesere som er på besøk i Beijing, så du skal virkelig forvente et høyt antall mennesker hvis du drar hit i turistsesongen.

Selve bestigningen av muren er gratis, men du må regne med noen kostnader for bussturen og eventuelt lunsjen som blir en del av den guidede turen.

Funfact

Visste du at muren ikke kan sees fra månen? En skrønehistorie som har gått i generasjoner virker å ha fått fotfeste hos mange utlendinger. Kineserne selv smiler godt når du forteller dem det….

Den himmelske freds plass

Den himmelske freds plass, eller Tiananmen Square som er det engelske navnet, ligger sentralt i Beijing og er en av byens absolutte hovedattraksjoner. Kort fortalt er det «verdens største plass» som binder sammen en haug med attraktive severdigheter som Maos gravplass, Den forbudte by og nasjonalmuseumet.

Det anbefales virkelig å ta turen innom Maos grav for å se hvor godt de har klart å holde ham vedlike. Den eldre generasjonen i Kina har fortsatt et sterkt forhold til Mao, noe du kommer til å oppleve gjennom tårer og bønner på den historiske plassen. Nasjonalmuseumet er helt OK. Her får du et innblikk i kinesernes historie gjennom alt fra jordbrukssamfunn til krigføringen mot den tidligere erkefienden Japan. Museumet er gigantisk (7 etasjer) og koster ingen penger – men husk pass! Du kommer ikke inn som utlending uten å ha vist passet ditt ved inngangen.

Uansett hvor lite interessert man er i kinesisk historie kan man ikke unngå Den Forbudte By når man er på ferie i Beijing. Jeg vil allikevel sterkt råde dere til å enten skaffe en bok eller bestille en guidet tur når man besøker monumentet. De aller færreste vil forstå den historiske viktigheten som ligger mellom bygningene med mindre man har med seg noen kilder da svært få ting er opplyst i selve byen. Etter å ha vandret fra A til B gjennom hele Den Forbudte By som 20-åring i 2010 var jeg like blank som da jeg kom inn…

Funfact

Visste du at Den Himmelske Freds Plass kom på UNESCOs verdensarvliste i 1987?

Beijings klima
Beijing har fire ganske forskjellige årstider: en vindfull vår, en lang og varm sommer, en behagelig og kort høst og en lengre iskald vinter. Man merker virket skillet mellom sommer og vinter i Beijing da man bokstavelig talt kan gå i shorts den ene dagen og være nødt til å finne frem boblejakken den neste.

Denne oversikten fra Climatemps.com viser hvordan klimaet i Beijing utvikler seg gjennom et helt år:

Skjermbilde 2016-08-25 kl. 07.13.45

DEL
Forrige artikkelOppdatering av nettsiden
Neste artikkelBeijing Zoo – en god opplevelse
Økonomistudent med mastergrad fra et universitet i Beijing. Bor til daglig i Shanghai, men er ikke fremmed for å oppleve nye steder i verdens mest spennende land.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.