Fem ting du bør huske på når du skal til Kina

Det er en god del ting som er viktig å tenke på når man skal besøke Kina for første gang. Her har du de viktigste tingene som du er nødt til å tenke på når du tar turen østover.

1: Språkbarrieren.

Svært få mennesker snakker engelsk i Kina. Selvfølgelig avhenger det delvis av hvor du går. Hvis du besøker Hong Kong vil du ikke ha et problem. Hvis du besøker Beijing det kan være ganske vanskelig som bare en liten prosentandel av befolkningen snakker engelsk. Hvis du er i Shanghai det er litt lettere enn i Beijing, i og med at det er mange flere utlendinger der og byen er mye mer moderne. Det å ikke kunne snakke språket vil gjøre turen litt mer vanskelig, men det er en del av opplevelsen!

Jeg vil også si at det å ikke kunne språket gjør deg til et ganske lett offer for å bli utsatt for forskjellige svindelmetoder. Hvis man tror at man skal få noe særlig gehør hos det lokale politiet når man blir frastjålet eiendeler eller svindlet i en taxi, så er det noe naivt…

Det er to artikler jeg ønsker at du leser hvis du er litt bekymret for hvordan språkbarrieren kan påvirke ferien din negativt:

1: Hvordan unngå å bli lurt i Kina (denne er meget nyttig)
2: Vanskelig å lære seg kinesisk (i denne artikkelen finner du noen fraser Mandarin som er fine å kunne for turister)

PS: Vi anbefaler alle å lære seg litt kinesisk – det er utrolig flott å kunne.

2: T-baner og kollektivtransport i Kina.

republic-of-korea-1455583_960_720

De er veldig veldig veldig veldig trange … . Hvis du er i Beijing, Shanghai, Hong Kong bør du være forberedt på å  ufrivillig «kose» med han eller hun som står ved siden av deg på T-banen.Det er bare en del av det daglige stresset her. Selvfølgelig kan du leie en taxi for billig en billig penge, men hvis du vil ha denne opplevelsen må du ta undergrunnsbanen i Shanghai klokken 08:00.

Tips til turister som ikke vil oppleve den mørke siden av transport i Kina:

Etter å ha bodd i Kina mer enn fem år, så kan jeg allerede si deg èn ting: rushtiden er helt håpløs. Som vanlig arbeidstaker som skal være på jobb klokken 9, så har du ikke noe valg: kineserne er nødt til å stue deg sammen med «alle andre» på subwayen. Som norsk turist har du et valg.

Enten kan du dra tidligere enn rushtiden (07:00) eller så kan du dra etter at de fleste har gått på jobb (11:00).

Et alternativ er naturligvis å ta taxi. Taxi er vel 10 ganger billigere i Kina enn i Norge.

Tro meg; det blir en opplevelse du ALDRI vil glemme.



3: Restaurantbesøk

Hvis du kommer fra Norge vil du oppdage at den kinesiske maten er svært annerledes enn hjemme. Selvfølgelig kan du fortsatt få Kung Pow Chicken (Uttales Gung Pow Chiden her), men selv det kan være vanskelig å finne. Hver provins i Beijing er kjent for ulike stiler av matlaging og mange restauranter her er spesialister på disse visse stiler.

Her kan du lese en artikkel hvor jeg har skrevet om hvordan du bør oppføre deg på restaurant i Kina.

En ting veldig mange nordmenn gjør galt er å sitte helt stille og vente på at kelneren skal komme til deg. Da vil du bli sittende og vente i timesvis! 🙂

Vi anbefaler Duck Restaurant i Beijing – en utrolig god restaurant.

 

Peking duck - en av de beste restaurantene i sentrale Beijing. Foto: Reisetilkina.com
Peking duck – en av de beste restaurantene i sentrale Beijing. Foto: Reisetilkina.com

 

4: Mat som kjøpes ute på gaten.

Det er flott å være åpen for nye muligheter og prøve nye ting, men ikke vær for åpen for alle gatemat når du er på ferie i Kina. Det er mange problemer tilknyttet matforgiftning for turister – selv i godt besøkte byer som Xian, Beijing og Shanghai. Og matforgiftning her er ikke vanlig matforgiftning slik du kjenner den hjemme med litt vondt i magen et par dager. Du vil være ute i flere uker.

Hold deg unna all nattmat om du har vært på byen i Shanghai, og kjøp det sikreste i butikken.

Det finnes riktignok et par unntak, og det verdenskjente og eksotiske Snack Street i Beijing er et av dem.

Litt snacks du kan finne i Wanfujing Snack Street i Beijing. Foto: Reisetilkina.com
Litt snacks du kan finne i Wanfujing Snack Street i Beijing. Foto: Reisetilkina.com

 

5: Pruting.

Når det kommer til den kinesiske klesindustrien, så bærer den preg av at Kina har liberale regler i forhold til åndsverksloven. Silkemarkedet, perlemarkedet og slike ting er markeder der det omsettes slike falske merkeklær. Og pruting er en stor del av industrien her.

Vær konkret på hva du ønsker å betale for varene – hvis ikke kan du bare forlate plassen med en eneste gang.

Her er en kamerat av meg som står og pruter på noen solbriller han skulle kjøpe til familien sin i Danmark.

 

Pruting på fake-markedet i Shanghai. Foto: Reisetilkina.com

 

De sa til ham at de ønsket 250 RMB (300 norske kroner) per brille. Vet du hva han endte opp med å betale? 25 RMB. Sånn er det når man har bodd i Kina en god stund.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.