Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Hvis du aldri har vært i Kina tidligere og vurderer å flytte hit som enten student eller expat, så har jeg en del tips du kanskje bør lytte til.

Dette er en artikkel jeg hadde ønsket jeg hadde lest før jeg tok av sted for nærmere to år siden

1. Les deg opp på skikk og bruk.

Det å komme til Kina og oppføre seg som man gjør hjemme i Norge er praktisk talt umulig. Et godt eksempel er restaurant-etikette. Hvor man i Norge pent ber om regningen etter å ha fått øyekontakt med servitøren, skal man i Kina rope:”Fuwuyuan, MAIDAN!” (tjener, REGNING!) hvis man skal ha noe gjennomslagskraft.

Støtteartikkel: Hvordan oppføre seg på restaurant i Kina

Jeg husker fortsatt mitt første restaurantbesøk i Beijing hvor vi ble sittende i 20 minutter i håp om å få oppmerksomhet fra noen ansatte. Man skal virkelig markere at man ønsker oppmerksomhet i Kina for å få det.

Et utvalg av restaurantene i studentområdet Wudaokou, Beijing. Foto: Reisetilkina.com
Et utvalg av restaurantene i studentområdet Wudaokou, Beijing. Foto: Reisetilkina.com

2. Språket.

Det evinnelige maset om å lære seg noen gloser kinesisk er du kanskje lei av allerede, men du aner ikke hvor viktig det er. Om man ankommer Beijing/Shanghai/Chongqing/(fyll inn tilfeldig kinesisk by her) uten å kunne en eneste glose kinesisk, så vil du slite.

Du vil slite i taxien fra flyplassen. Du vil slite når du skal ut og bestille mat da 80 % av kinesiske restauranter verken har engelske eller bildevennlige menyer. Du vil generelt slite.

Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com
Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com

Riktignok har Shanghai og Beijing et stort nok internasjonalt miljø til at en del blir skrevet på engelsk, men du skal ikke regne med mye hjelp fra lokalbefolkningen på det språkmessige.

Første uken min i Beijing fikk jeg høre at: ”I Kina snakker vi kinesisk. Ferdig.”.

Hvis du ønsker å lese hvordan jeg lærer meg kinesisk, så kan du lese denne artikkelen. Den gir også et innblikk i hvor vanskelig det faktisk er, og hva som kreves av deg. Allikevel vil jeg oppfordre alle nordmenn som flytter til Kina å lære seg språket.

3. Husleie og eiendomsmeglere.

Eiendomsbransjen i Kina har (mildt sagt) et frynsete rykte. Dette er en tema jeg kan skrive fem sider om, men det orker jeg dessverre ikke. Du skal i hvert fall være påpasselig med å:

– Ikke ta ”det første og beste”.
– Diskuter pris.
– Hør med andre utlendinger i området hva de har betalt, eventuelt bruk Google til å finne ut hva som er normal pris.
– Vit at alle eiendomsmeglere/agenter i Kina jobber på provisjon og at de gjør alt i sin ånd for at du skal øke budsjettet slik at deres provisjon blir økt.

Jeg var dum nok til å ta det første og beste rommet jeg fant i Kina og angret dypt da jeg fant ut at jeg vel betalte 30 % mer enn hva som var vanlig i det området for et rom av den størrelsen.

Guide: leie leilighet i de store byene i Kina

Sannheten er dessverre at rundt 50 % av alle utlendinger som leier leilighet i Kina blir lurt. Bransjen er fylt med svindlere, og det er veldig lett å ta eiendomsmeglernes ord for god fisk. Det er noe man absolutt ikke bør gjøre.

Her har jeg skrevet en guide til hvilke forhåndsregler man bør ta før man drar ut på boligjakt som utlending i Kina.




4. Kos deg.

Kina er et fantastisk land å flytte til. Hvis du er en åpen person som klarer å bli vant til litt utradisjonelle forhold, så skal du ikke gjøre annet enn å glede deg.

Jeg sjekker denne nettsiden minimum et par ganger ukentlig, så det er bare å legge igjen en kommentar hvis du lurer på noe – jeg svarer gjerne.

Dame på sykkel. Foto: Reisetilkina.com
Dame på sykkel. Foto: Reisetilkina.com

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.