Student i Kina – dette må du tenke på

Vi har pratet med en del studenter som studerer i Kina om hva de synes er det vanskeligste med tanke på denne reisen man kommer til å gå igjennom. Kina er et veldig spesielt land når det kommer til veldig mange til. Blant annet har de et skriftspråk

Reis billig og bra til Kina.

som er SVÆRT ulikt vårt eget. Allikevel er det mange som tar utfordringen på strak arm, og per dags dato (altså i skrivende stund 2016) er det 375 norske studenter som studerer på ulike universiteter og høyskoler rundt omkring i det store østens land.

Det aller mest populære universitetet er Fudan University som ligger i Shanghai. Her utdannes noen av de aller beste økonomene i verden, og både BI og Norges Handelshøyskole har til en hver tid en god del utvekslingsstudenter hit.

Men det er de som studerer på kinesiske universiteter uavhengig av utveksling som møter på de aller største utfordringene. Satt opp i rekkefølge kan man si at dette er problemene man kan støte på når man skal dra til Kina som student.


Støtte fra lånekassen.

Dessverre er det slik at Lånekassen i Norge ikke anser de aller fleste universitetene i Kina som ”gode nok” når det kommer til å utdele støtte. Derfor får man ikke støtte hele det første året man er der nede, og i og med at skolepengene kan komme opp i et XX antall tusen kroner, så er det svært få som tar seg råd til dette.

Andre,tredje,fjerde og femte året blir dog ansett som OK og det gis støtte til studenter som holder ut mer enn ett år.





Språket.

Som vi har nevnt hundre ganger tidligere, så er det vanskelig for oss vestlige å komme inn og forstå språket i Kina. Dette gjelder både muntlig og skriftlig. Drar du sør i Kina, så vil du oppleve et språk som kalles kantonesisk – mens det i store byer som Shanghai, Xian og Beijing snakkes mandarin.

Veldig mange hevder at det ikke er mulig å lære seg kinesisk muntlig helt perfekt uten å ha bodd i Kina en god stund, men jeg vil så absolutt anbefale diverse opplæringsmetoder på internett dersom du virkelig skal bli god og etablere deg som en student i Kina.

Les også: Startfasen – hvordan lære seg kinesisk

Om du ikke utelukkende har lyst til å prøve å lære deg kinesisk alene, så finnes det også flere kurs rundt omkring i de store byene i Norge som settes opp for folk som skal til Kina. Her kan du både lære deg språket (til en viss grad selvfølgelig) samt en hel del om kulturen du trenger for å overleve i sosiale sammenhenger – noe som setter oss over til punkt nummer 3.


Det sosiale aspektet.

Veldig mange studenter i Kina fortalte oss at kineserne kanskje kan være litt vanskelige å komme innpå i starten, men at dersom du viser interesse, så vil de ta deg i mot med åpne armer. Estetisk sett er det jo slik at kineserne ser veldig opp til mennesker med vestlig utseende, så det skal være absolutt mulig å komme seg litt høyt på strå i en vennegjeng bestående av asiatiske mennesker.

Men du skal vite at du kommer til en helt ny kultur som både er utfordrende og spennende. Flatfyll med 25 øl innabords er ikke like vanlig i Beijing og Shanghai som det er i Bergen og Oslo, så noen av vanene må du nok enten legge fra deg eller gjøre litt om på dersom du skal få deg noe særlig til kinesiske venner.


Antall fag og de faglige utfordringene.


11 fag i semesteret med forelesning fra 8 til 4 hver dag – er det noe som høres gunstig ut?

Det er i hvert fall studiehverdagen for veldig mange av de som studerer på de store universitetene i Kina. Har du noe ønske om å skaffe deg gode karakterer, så er du nok absolutt nødt til å se på dette som en heltidsjobb – noe man for eksempel slipper på en dårlig skole som BI.

Der man på BI kanskje trenger å jobbe 5-6 timer i uken og på NHH 10-15 timer i uken, må man som student i Kina være klar på at man må ofre 8-9 timer av hverdagene sine hver dag for å til en hver tid holde tritt med pensumet som henger over deg i større og mindre grad.




Ferier og helligdager.

Du skal vite at det å dra hjem på julaften absolutt ikke er noen selvfølge for veldig mange studenter i Kina. Det er klart – på de studiene som kjører engelsk forelesning vil det til en hver tid være veldig mange studenter med vestlig bakgrunn som finner det naturlig å dra hjem når slike dager nærmer seg. Og da er det en stri tørn av mennesker som skal hjem og feire sammen med familien sin.

Problemet er også at påske og andre slike ting mest sannsynlig må skippes for å lese pensum. Dette er noe man absolutt bør ta høyde for om man skal prøve seg som student i Kina.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.