Mandarin er et av verdens mest utbredte språk og blir ansett som «svært viktig» å lære seg av flere ledende næringslivsledere i fremtiden som følge av Kinas økonomiske fremgang. I andre europeiske land har man fått fingeren ut og integrert mandarin som en del av skolehverdagen på videregående skoler. Enkelte norske skoler har begynt å følge trenden, slik som blant annet Løkenåsen Skole på Romerike.

De få alternativene til kinesisklæring i den norske skolen tvinger nordmenn til utlandet for å studere mandarin. Universitetet i Oslo gir deg en mulighet til å studere mandarin et semester i Beijing som en integrert del av det de kaller «Asia- og Midtøsten-studier«, men det betinger at du melder deg opp til et studieløp som varer i tre år (bachelor).

Brorparten av de som ønsker å studere kinesisk i Kina har et ønske om å gjøre dette i alt fra seks måneder (et semester) til ett år (to semestere). Denne artikkelen er for dere.

Studere kinesisk i Kina

china-1580326_960_720
Det er to måter å begynne søknadsprosessen på. Først og fremst er det viktig å bestemme deg for om du skal søke direkte via et universitet/skole i Kina eller om du ønsker å få noen til å hjelpe deg med søknadsprosessen. Det å gjøre ting selv er naturligvis det billigste alternativet, men det kan være fint å få noen til å hjelpe deg med søknadsprosessen hvis du aldri har gjort noe kommunikasjon med kinesere tidligere.

I Norge finnes det mange byråer som hjelper deg med å søke skole. Det de har til felles er at de tar en ganske høy pris for å gjøre det. Selv gjorde jeg hele søknadsprosessen selv. Alle seriøse skoler som opererer i Kina og ønsker utenlandske studenter har naturligvis full informasjon på engelsk – det er bare å ta kontakt og høre om de har noe relevant informasjon.

Det andre du er nødt til å finne ut er: skal du studere på en privat skole eller på et universitet? Skillet er forsåvidt ikke så veldig stort for utlendinger som skal studere kinesisk. Et universitet vil nok i større grad være behjelpelig med å skaffe deg bolig og gjøre praktiske ting før du kommer ned, men vil også i mange tilfeller ta en høyere pris for utdannelsen. I og med at det finnes veldig mange skoler og universiteter i Kina, så er det vanskelig å si noe om kvalitetsforskjellen på de forskjellige skoletypene.



Anbefalte skoler

Vi kan i hvert fall anbefale Beijing Language and Culture University som ligger i hjertet av studentområdet Wudaokou i Beijing. Universitetet huser titusenvis av utlendinger hvert semester og det er både veldig lærerikt og sosialt å studere her. Jeg har veldig mange venner og venninner som har studert på BLCU (som er den populære forkortelsen) og de har vist fremragende progresjon på bare noen få måneder. Du kan også bo på BLCUs dorms, men det anbefales nok at man leier egen leilighet i Beijing dersom man ønsker å bo slik man kan bo hjemme i Norge.

skjermbilde-2016-09-09-kl-08-41-28

I Shanghai finnes det også et par gode alternativer. Selv har jeg bare fått undervisningen min gjennom den største aktøren på markedet kalt Mandarin House. De er en privat skole som holder til sentralt i Shanghai (nær People´s Square) og har undervisningslokaler mange steder i byen. De er betydelig rimeligere enn universitetene, og da er både skoledokumenter og visumpapirer inkludert.

skjermbilde-2016-09-09-kl-08-41-59

Gode tips fra oss som har studert kinesisk i Kina

Vi skal komme med noen velmenende tips hvis du planlegger et halvt års eller et års kinesiskstudier i Kina. Noen ting er best å vite først som sist.

1: Skaff deg et grunnlag.

Om det så bare er noen timers øvelse av de kinesiske tonene, så vil all forberedelse være svært nyttig. Når sant skal sies, så er det begrenset hvor mye kinesisk man kan klare å lære på seks måneder til tross for at man bor i Kina. Jeg vil tro at det er realistisk å komme opp på et HSK3*-nivå, noe som betyr at du kan ha enkle samtaler i hverdagen uten at det går så alt for dypt.

*=HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) er en skala som beskriver en persons kinesiskkunnskaper skriftlig og muntlig. Skalaen går fra 1-6, hvor man anslår at folk med level 5 kan bruke mandarin som et arbeidsverktøy i hverdagen uten å støte på store problemer.

2: Velg Beijing.

china-805587_960_720
Hvis du ikke allerede har valgt hvilken by du ønsker å studere i, så vil vi sterkt anbefale Beijing. Bor du i hjertet av Kina, så har du også en større mulighet til å lære ordentlig kinesisk med ekte Beijing-dialekt (kalt «pu tong hua» på moderspråket).

Etter å ha bodd i Shanghai en periode kan jeg med hånden på hjertet si at jeg hører mer Shanghainese enn vanlig mandarin rundt meg, noe som ikke akkurat er særlig motiverende for videre læring. Folk utenfor Beijing vil naturligvis også kunne snakke «vanlig kinesisk» som vi kaller det her hjemme i Norge, men læringsutbyttet er klart best i hovedstaden.

3: Visum for studenter – X1 og X2.

Det finnes to type visum for utenlandske studenter i Kina: X1-visum og X2-visum. X1 er forbeholdt studenter som er i Kina mer enn seks måneder, og det stiller derfor strengere krav til X1-visum i form av dokumentasjon. Du vil også få lov til å forlate Kina i løpet av studieperioden hvis du får et X1-visum, noe som ikke er lov med X2. Ved et X2-visum, som ofte utstedes til utlendinger som bare skal studere kinesisk ett semester, blir det lagt ved et «one entry»-stempel ved siden av visumsiden i passet ditt.

4: Sjekk at skolen ligger sentralt.

Det kan godt være at du som nordmann tenker at «Kina er Kina» eller «Beijing er Beijing» og bestiller skoleplass på en skole litt utenfor byen i håp om å spare en del kroner. Akkurat det er ikke så lurt.

Som europeisk student i din beste alder vil du ikke klare å leve lenge utenfor en storby i Kina uten å kjede deg ihjel. Det finnes ingen barer eller puber i nærheten og det er (etter all sannsynlighet) ikke mange utlendinger du møter på utenfor de store byene.

Hva koster det å studere kinesisk i Kina?

money-938269_960_720
Et meget relativt spørsmål. Du kan få det helt ned til 7000-8000 RMB for hvert semester, men da vil du mest sannsynlig kun ha forelesning et par dager i uken. Hvis du skal ha minst tre forelesninger i uken, som jo helt klart er anbefalt for å få et godt læringsutbytte når du studerer kinesisk, så bør du regne med å måtte betale 13,000-15,000 RMB bare i skolepenger.

Det er veldig vanskelig å si hvor mye det å studere kinesisk i Kina koster i og med at det finnes så mange forskjellige skoler som opererer med forskjellige priser.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.