Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.





Hvordan fungerer det med tanke på det finansielle i Kina?

Visse ting må man jo sette opp på listen over ting man bør ha kontroll over før man reiser – kredittkort, reiseforsikring og et

Bilde fra Terracotta-krigerne i Xian. Foto: Reisetilkina.com

stabilt antall med kinesiske yen (myntenheten). Men det er også et par ting man kanskje bør vite om uttak av penger og liknende i Kina.

Minibanker

Det er ikke alle minibanker som har engelsk oversettelse. I 99 % av tilfellene i storbyene og der turister som regel ferdes er det engelsk oversettelse, men er du virkelig ute på landsbygda og besøker den lokale minibanken kan det by på problemer.

De fleste minibanker i Kina har et maksuttak på 5000 kroner, og resten reguleres av den norske banken du har (altså hvor mye penger du får tatt ut i løpet av et visst tidsrom).

Valuta

Kinesiske Yuan er den lokale valutaen, og du kan betale med kontanter av samme slag over hele Kina (kanskje med unntak av Hong Kong – det er jeg ikke sikker på?).

En Yuan er i skrivende stund 1,29 kroner (oppdatert 2016), men dette varierer veldig. Som regel pleier vel valutaen å ligge litt under norske kroner,

Bilde fra landsbygden i Kina.

men det er en ganske grei regel når du kan veksle mellom valutaene på denne måten uten å tenke særlig mye lengre.

Etter å ha vært student i Shanghai og Beijing i to år, så har jeg virkelig fått kjenne på hvor tungt det kan være når den kinesiske valutaen stiger såpass mye mot den norske som det den har gjort de siste årene.


Bruk av kredittkort i Kina

Man bør alltid ha med to kredittkort dersom det ene skulle stå i fare for å bli svindlet eller stjålet/ødelagt. Ellers er det lønnsomt å bruke kredittkort primært i minibank og kontanter ut over dette, da man i flere tilfeller har opplevd at nordmenn har blitt svindlet i utlandet når de har tatt i bruk kredittkort med stripe på.

Og blir likviditeten ødelagt når man er på ferie i Kina, så er det ”no way back” i veldig mange tilfeller med tanke på det økonomiske.

Det er strengt tatt derfor man bør ha en reiseforsikring.

Men bruk vanlig fornuft når du reiser av gårde, skal du fort se at det ikke trengs noe ytterligere for å få bukt på det finansielle når du er på reise til Kina. Det kan også være veldig greit å ha satt opp et reisebudsjett på forhånd slik at du vet hvor mye penger du kommer til å ta i bruk når du er der nede.




Reiseforsikring til Kina

business-861327_960_720
Etter å ha sjekket litt rundt i går kveld etter reiseforsikringer til Kina kan jeg slå fast med en gang at du er nødt til å betale en del penger før avreise dersom du skal oppholde deg i landet over en lengre periode. Jeg forstår at reiseforsikring til land som ligger langt vekk fra Norge vil ha en betraktelig høyere pris, men her snakker vi altså en tredobling av prisen hos de fleste forsikringsselskaper.

Riktignok var det litt enklere å skaffe enkel reiseforsikring for «vanlige» turister som skal oppholde seg i Kina i mindre enn 30 dager.

Studentforsikring i Kina

ANSAs studentforsikring går for å være en av de beste for studenter. Da jeg tidligere studerte i Danmark fikk jeg denne forsikringen til 670 kroner for et semester (seks måneder). Men i Kina skulle jeg ut med 2088 (!) norske kroner for å være forsikret et halvt år. Det er alt for mye.

Til dere som skal studere i Kina vil jeg egentlig anbefale at dere ser på noen andre alternativet. ANSA har ikke en god og lønnsom ordning for Kina-studenter dessverre.

2 KOMMENTARER

  1. Hei, jeg forstår det sånn at man ikke trenger å ha særlig stort budsjett for å reise til Kina? Og det går fint å ta ut penger på gardermoen, eller er det best å ta ut penger i kinesiske minibanker?

    Kan man bruke kredittkort noe steder?

    • Hei Jostein,

      angående budsjett: man lever helt klart billigere i Kina enn i Norge. Men det gjelder jo samtlige asiatiske land.

      Allikevel kan man også velge å leve en ganske behagelig/dyr livsstil når man er turist i Kina. Jeg pleier å si at man kan godt leve for 50 RMB (60 norske kroner) dagen i Shanghai hvis man vil det. Men på en annen side kan man også stå i fare for å betale 500 RMB/dagen hvis man vil spise godt og dra på utenlandske restauranter.

      Angående kredittkort: nei, det kan man ikke. Man kan kun bruke kredittkort for å heve kontanter i minibanker.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.