Kinarestauranter i Norge

Når man har vært i Kina et par ganger, så er det veldig spesielt å komme tilbake igjen til Europa og smake en helt annen mat enn det man hadde der nede. For det er ingen eller liten tvil om at maten er svært spesiell der nede for oss som er vandt til vanlig vestlig kost.

Men det er en del restauranter som kjører et kinesisk løp når det kommer til å tilby gode kinesiske retter også her hjemme i

Se den forbudte by i Beijing.

Norge.

Spørsmålet er bare; smaker det likt?

Selv har jeg til stadighet prøvd en restaurant i Oslo som kalles for ”Shanghai chinese restaurant” (Jepp, originalt navn!), og kan med hånden på hjertet si at det likner ganske mye den maten man får tilberedt i den gigantiske kystbyen.

Mer autentisk i Kina, men høyere kvalitet på råvarene i Norge

Problemet er bare at mangelen på ferske råvarer dessverre er ganske merkbar, noe som gir et dårlig utslag i selve tilberedelsen av maten. I Beijing har man god tilgang på Beijing-and, i Shanghai er de viktige grønnsakene mye nærmere og i den sørlige provinsen har man en nærmest ubegrenset tilgang på svinekjøtt.

Når alt kommer til alt må vi riktignok påpeke at det er betydelig forskjell på kvaliteten på råvarene i Kina og Norge. Norge scorer tross alt veldig høyt på matsikkerhet, og vi har et fantastisk landbruk som er underlagt strenge restriksjoner. Med andre ord: mat man kjøper i Norge vil, nesten alltid, være av veldig høy kvalitet. Akkurat det kan man dessverre ikke si i Kina.

Noe man kanskje bør holde seg litt unna er såkalte kinesiske pizzarestauranter – da man i Kina i svært liten grad lager den italienske retten. Har man da altså et håp om å få smakt en skikkelig kinesisk pizza, så tror jeg dessverre at man må se seg skuffet.

“Hot Pot” og Kinesisk Barbecue – for dyrt for Norge

Det er enkelte tradisjonelle kinesiske restaurantvarianter som man rett og slett ikke kan servere i Norge. Grunnen? Det vil koste for mye.

To gode eksempler er Kinesisk Barbecue og Hot Pot. Dette er konsepter der man baserer seg på at en liten gruppe mennesker bestiller 7-8-9-10 ingredienser som de dytter nedi en gryte (Hot Pot) eller steker på bordet foran seg (Kinesisk Barbecue). Det sier seg selv at det å kjøpe 10 ingredienser i Norge minst vil koste deg 3000 kroner.

Jeg har i hvert fall til gode å se et velfungerende Hot Pot-prosjekt i Norge.

Dette er hvordan Hot Pot ser ut når man kjøper det i Kina:

Hot Pot-restaurant i Beijing. Foto: Reisetilkina.com
Øl og brus i Kina

Når det kommer til drikke, så er kinesisk øl faktisk ganske godt. Selv har jeg aldri prøvd vinen eller den lokale brusen, men det ryktes at dette kan ha en noe spesiell smak for oss med vestlige ganer. Uansett skal du ikke være redd for å ikke bli tilbudt  Coca Cola eller Fanta når du er på restaurant i Kina.

De fleste Kina-restauranter i Norge serverer jo TsingTao (Qingdao/青岛 ) som er en veldig lys og god øl.

Det skal i aller høyeste grad være mulig å spore opp både det ene og det andre i et land som kan tilby såpass mye godt og spesielt innenfor matkulturen.

Til sist vil jeg komme med et  tips til dere som reiser til Beijing og ønsker å spise på en av verdens beste restauranter; Beijing Duck House som ligger litt nedenfor den himmelske freds plass imponerer virkelig!

Are Kalvøs prosjekt: “Våre Venner Kineserane”

Are Kalvø er en humorist og kulturpersonlighet. Helt siden jeg leste hans bok “Syden” har jeg også vært en fan av hans forfatterskap.

Uansett: han har skrevet en bok om norske kinarestauranter. Prosjektet fungerte på følgende måte: Kalvø reiste rundt til alle norske kommuner som hadde en kina-restaurant (det er 158 av dem…) og dokumenterte hva han smakte, så, opplevde og følte. Ikke mer komplisert enn det.

Her kommer du direkte til boken hos Haugenbok (der jeg bestilte den fra – tok kun to dager å få den tilsendt), og den koster i skrivende stund 299,- NOK.

Slik ser boken ut:

Are Kalvø: Våre venner kineserane

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.