Xiamen kan trygt beskrives som en by de færreste nordmenn har et forhold til. Sommerbyen, som ligger i den syd-østlige delen av Kina, huser både fantastiske strender, et av verdens flotteste universiteter og millioner av kinesiske turister hvert eneste år. Jeg tok en tur til Xiamen for å sjekke hvilke muligheter man har som vestlig turist i et av Kinas sommerparadiser.

Og jeg har så definitivt en god del å rapportere.

Hvor mange dager bør man feriere i Xiamen?

Fire dager holder egentlig i massevis. Byens innbyggerantall ligger i skrivende stund på 2,25 millioner, noe som blir ansett som å være svært lite i kinesisk sammenheng. Til sammenlikning har Shanghai 25 millioner og en by som Hangzhou, som også de færreste nordmenn har hørt om, teller ni millioner innbyggere.

Men det er ikke innbyggertallet som bør få deg til å minke antall feriedager i Xiamen, men det faktum at det rett og slett ikke er så utrolig mange forskjellige ferieaktiviteter. Misforstå meg rett: byen er nydelig og virkelig verdt et besøk, men i et så godt turistland som Kina bør man etter hvert komme seg videre til en større og mer innholdsrik by.

La oss begynne med å oppsummere hva man virkelig bør se når man er turist i Xiamen.

Xiamens universitet

Xiamen University, som refereres til som ”Xiamen Daxue/厦门大学” på kinesisk, er et av Kinas mest kjente universiteter på grunn av sin lange historie og nydelige campus. I skrivende stund ligger det på plass nummer 11 over kåringen av Kinas beste universiteter.

Det unike med universitetet er beliggenheten. På den nordlige siden av universitet ligger det fjell og nydelig natur mens man kan vandre ned til den sørlige delen for å finne nydelige strender. Her kan du se et knippe bilder fra Xiamens universitet – både inne på campus og rundt området.

PS! Vær obs på at skoleområdet åpner klokken 12 for turister hver dag og at du må regne med lange køer for å komme inn på området dersom du er tidlig ute. Pass og/eller annen legitimasjon er påkrevd.

Gulangyu Island

Det er en øy som ligger en 30 minutters båttur unna Xiamen sentrum kalt «Gulangyu Island». Øyen går for å være det ypperste man kan oppleve i Xiamen by, noe turiststrømmen også vitner om. Det er flere grunner til at Gulangyu er verdt et besøk.

1. Det finnes ingen bil på øyen, noe som skaper en herskapelig og rolig stemning.
2. Arkitekturen på bygningene er en god krysning av vestlig og kinesisk.
3. Øyen er ikke bare en flott naturperle, men også et yndet sted for å prøve ut ekte lokal mat. Det vrimler av gode lokale restauranter og aggressive selgere på øyens handlegater.

Hvor bør man bo i Xiamen?

Jeg har én klar hotellanbefaling i Xiamen: bo så nærme Zhongshan Road som overhodet mulig. Til tross for at byen er godt over dobbelt så stor som Oslo, så finnes det ikke noe yrende bysentrum i like stor grad som det gjør i europeiske byer. Slik er kinesiske byer satt opp. Allikevel vil jeg si at Zhongshan Road er det nærmeste man kommer en ordentlig god shoppinggate i Xiamen. Her finnes mange gode restauranter på rekke og rad, og det er kort vei mellom klesbutikkene. Veien strekker seg helt fra havnen i Xiamen (for øvrig et nydelig sted å tilbringe noen gode timer når solen er på vei ned) og opp til den store lokale politistasjonen. Gaten er et herlig sted å tilbringe noen gode timer mens mater prøver forskjellige matretter eller ønsker å kjøpe seg noen nye klær.

Den beste måten å sjekke på er å gå inn på Hotels.com og deretter prøve å søke etter hoteller som ligger «nærme bysentrum». Da kan du være sikker på at du finner et hotell som ikke ligger alt for langt unna denne flotte handlegaten.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.