Noen ting er greit å vite når du skal ned til Kina på en ferie. For alt er ikke som hjemme – for å si det pent. Om du utelukkende skal mingle med vestlige businessmenn i Shanghai og bo på luksushoteller, så er det kanskje ikke så stor forandring oppførselsmessig , men skal du være i kontakt med lokalbefolkningen og spise mat på tradisjonelle kinesiske restauranter, så er det en del ting du bør vite.

Spisepinner

pho-1461272_960_720

Det er alltid lagt frem spisepinner til deg på restaurant. Kinesiske restauranter som ligger utenfor turiststrøkene har som regel ikke tilgang på kniv og gaffel, så det kan være en idè å prøve å spise litt med spisepinner her hjemme før du drar på ferien.

Selv prøvde jeg febrilsk å få de ansatte på restaurantene til å forstå at jeg ønsket meg en kniv og gaffel da jeg var på min første reise til Kina, men møtte svært lite forståelse for nettopp det. Man får rett og slett ikke kniv og gaffel på ekte kinesiske restauranter.

Tips og driks

Det er ikke vanlig å gi tips eller driks i Kina, men det kan være hyggelig å lønne en taxisjåfør eller restaurantansatt litt ekstra. Vær dog litt forsiktig med å gjøre det utenfor turiststrøkene da de ikke er vant til det, og du kan stå i fare for å bli løpt etter med pengene…

Et generelt tips er å ikke gi tips til noen i Kina. Det er ikke noen grunn til at vestlige turister skal begynne å innføre en unødvendig ekstrakostnad for folk som besøker Kina.

Språket

Språkbarrieren må brytes med den delen av befolkningen som ikke er veldig stødige i engelsk (gjelder veldig mange taxisjåfører, bussjåfører, politimenn o.l.). Du kan gjøre ditt ved å lære deg noen gloser mandarin slik at det skal bli litt lettere å kommunisere. Språket i Kina er mandarin i de øvre stedene av landet, og kantonesisk i sørlige deler i tillegg til Hong Kong.

Jeg vil faktisk anbefale å kanskje ta et lite språkkurs eller to før du reiser ned dersom du er helt blank fra før av. Den lille mandarinen jeg har klart å lære meg i løpet av årene har kommet veldig godt med når jeg har feriert i det nordlige og sentrale Kina.

Et kanontips fra meg er å kjøpe “Kinesisk lommeordbok” (ganske billig) som er en god oversikt over de frasene og ordene man bør kunne om man står fast i Kina. Den kan kjøpes her til 179 kroner. (du kommer rett til boken)

“Taxi-kinesisk” er et uttrykk som beskriver kunnskapen til folk som har gått et par kurs og kan rettlede taxisjåføren til å si hvor han eller hun skal kjøre.

2 KOMMENTARER

  1. Ting fungerer vel ikke alltid helt i Kina. Det er i hvert fall min inntrykk etter at jeg har vært på rundreise i Kina i 1,5 måned i sommer. Men det kan være at det bare var jeg som var litt uheldig.

    • Hei Fjellstad,

      nei , det spørs litt hva du mener med at “ting fungerer”. Tross alt en ganske subjektiv frase som folk bruker forskjellig. Det er klart at et land med 1.4 milliarder mennesker fungerer på en annen måte enn Norge. Men det kan også være greit å lære seg litt om skikk og bruk før man drar til Kina – det har i hvert fall jeg erfart. 🙂

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.