Fakta om Nanjing


Innbyggertall: 6,16 millioner
Kinesisk navn:南京
Provins: Jiangsu
Kjent for:
1. Nanjing-massakren
2.Qinhuai-elven

Nanjing er hovedstaden i Jiangsu-provinsen og en av de mest besøkte turistbyene i Kina. Byen har fungert som hovedstad i hele seks av de totalt ti dynastiene man finner i kinesisk historie, noe som gjør at byen er et yndet sted for turister med interesse for verdenskjente monumenter.

Nanjing ligger kun èn og en halv times togtur (hurtigtog) fra Shanghai og to og en halv time fra Beijing. I og med at Nanjing er plassert på togstrekningen mellom Beijing og Shanghai er det veldig enkelt å få til et kort stopp her før turen går videre til en av de to største byene i Kina.

Selv har vi i Reisetilkina besøkt Nanjing flere ganger og har gode hotelltips å komme med – både for deg som reiser på budsjett og for deg som ønsker å bo litt finere. Les hotellartikkelen vår her.Severdigheter

I en by full av historie vil også denne artikkelen ha en vinkling som best passer for de som ønsker å få den kulturelle opplevelsen i Nanjing. Her er de tre severdighetene vi anbefaler at du får med deg når du besøker byen.

Minnesmuseet for Nanjingmassakren

En stygg del av Asias Andre Verdenskrig-historie utspant seg i Nanjing. Den japanske krigsforbrytelsen drepte mer enn 300,000 kinesere på svært bestialske måter. Hvis du ønsker å lese deg opp på selve massakren kan vi anbefale den norske Wikipedia-artikkelen som er svært fyldig og god.

Museet gjengir historien på en mektig, dyp og verdig måte. Og man trenger ikke utvidet bakgrunnskunnskap for å forstå og ta del i utstillingene som blir presentert. Du skal nok sette av en halv dag (omtrent 4-5 timer) om du ønsker å få med deg alle delene, noe som virkelig anbefales. Dette er en dyster, men viktig del av Kinas og Nanjings historie.

Det er dessverre ikke lov å ta bilder inne fra museet, noe jeg naturligvis respekterte.

Qinhuai-elven

Den korte delen av Qinhuai som renner gjennom Nanjing bysentrum er også den mest spektakulære delen. Her arrangeres det ofte fyrverkeri, festivaler og annet moro som er gøy å få med seg som turist. Det finnes også båtturer som reklamerer for at turistene kan «få en nydelig reise gjennom Nanjings ‘livsblod’» – som er Qinhuai-elvens kallenavn. For all del: jeg har vært på verre båtturer, men du burde kanskje bruke feriepengene dine andre steder i Nanjing.

Det holder å ta en spasertur langs elven og nyte utsikten på en av de mange restaurantene og cafèene i området. Eventuelt kan du dra til det velkjente Confucius Temple, som også har tilholdssted rett ved elven. På den måten kan du/dere kombinere to historiske plasser på èn og samme dag.

Til tross for at jeg registrerer at enkelte internasjonale reisemagasiner presterer å kalle Nanjing for «Kinas Venezia» grunnet disse kanalturene, så er jeg litt mer lunken i så måte. Men for all del: det er et flott, sentralt område i Nanjing som absolutt er verdt å besøke.

PS! Under Nanjingmassakren ble titusenvis av lik dumpet i elven, noe som har fått mye oppmerksomhet i ettertid av kinesiske diktere og visesangere som ofte synger om elven som en «hellig gravplass».

(klikk på bildene for å forstørre dem)

Dr. Sun Yat-sen’s mausoleum

Langt oppe i et fjell kalt Purple Mountain hviler en av de virkelig store lokale heltene i Nanjing. Dr. Sun Yat-sen var en av hovedpersonene som var med på å styrte Qing-dynastiet (1644-1911), noe folk var svært fornøyd med. Av mange kalles han «landsfaderen», noe som ikke akkurat er en ubetydelig tittel for et land som Kina.

Selve monumentet er flott, men krever en del av deg som turist. Det første rådet du skal få med èn gang er: bruk ordentlig fottøy. Gode sko er nærmest vitalt for å klare stigningen på 480 meter fra bunnen av bakken opp til der hvor Dr. Sun Yat-sen er gravlagt.

Her er et bilde jeg tok da jeg var der sommeren 2016:

1912997985

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.