Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Jeg var for et par uker siden på en helt fantastisk reise til Shanghai, noe som resulterte i at jeg fikk prøvd ut det «nye» hurtigtoget mellom hovedstaden og «Kinas svar på New York».

Disclaimer/oppdatering: jeg har nå bodd i Kina i fem år og har tatt hurtigtoget mellom Shanghai og Beijing sikkert 7-8 ganger. Med andre ord: jeg har blitt relativt rutinert. Har oppdatert artikkelen med en del nyttig informasjon som du skulle trenge dersom du har tanker om å oppleve det samme.

Det var en ganske splittet opplevelse som krevde litt tålmodighet, en del lokalkunnskap og enkelte kinesiske gloser. Jeg skal prøve å få det formulert på en så god måte som overhodet mulig.

Billetter

Du kan visstnok kjøpe billetter online på diverse nettsider, men det som er fellesnevneren hos de aller fleste av dem er at nettsiden kun står på kinesisk. I mitt tilfelle var jeg så heldig at jeg kjenner nå en del kinesere i Beijing, hvor en av dem var såpass hyggelig at hun gadd å bli med meg på et billettkontor i Wudaokou for å kjøpe inn.

Raskt, effektivt og til en fast pris. Men du skal vite at du trenger å kunne kinesisk for å gjøre dette – de har mange spørsmål.

Selv betalte jeg 551,- yuan (ca det samme som norske kroner) for å komme meg til Shanghai, og det samme tilbake. Hvis man sammenlikner priser med forskjellige transportmidler, så ligger det cirka likt med det å fly.

Kjenner du en kineser eller møter du på hyggelige hotellansatte?

Hvis du er i Kina som førstegangsreisende er det liten sannsynlighet for at du kjenner noen kinesere som kan hjelpe deg med å kjøpe billetter. Ut fra egen erfaring er det alltid ansatte på hotellene du bor på som kan hjelpe deg med å kjøpe billetter. Alt du trenger er å bli med dem til den nærmeste «tog-billettluken» (de finnes over hele Beijing og Shanghai) med pass og penger.

Billettene blir printet ut, og billettene står alltid på engelsk.




Lokaliseringsprosessen

Det å finne toget i Beijing er egentlig ikke så veldig vanskelig om du får vite stasjonens navn på engelsk. South Railway Station Beijing er stedet hvor lyntogene til både Tianjin og Shanghai går fra og det kan enkelt nås med subway. Husk bare på at du skal opp i andre etasje på stasjonen når du ankommer – du kan stå i fare for å surre rundt nede ved restaurantene og billettlukene i timesvis hvis du ikke har peilig på hvor avgangene er.

Fra Shanghai går togene ofte fra Hongqiao Railway Station, som ligger nærmest vegg-i-vegg med Hongqiao Airport.

Selve togturen varer rundt fem timer, avhengig av om du tar det kjappeste toget (4 t 48 min) eller noen av de litt senere variantene:

Skjermbilde 2016-08-08 kl. 12.38.27

Togturen

Komforten kan egentlig sammenlignes med tog i Norge. Gode, store seter med muligheter for å lade opp både mobil og Mac/PC gir en følelse av at dette ikke akkurat er noe billig prosjekt. Maten som ble servert (må kjøpes eksternt) var også av det gode slaget, selv valgte jeg en rett med biff, ris og poteter som falt i god smak.

På veien til Shanghai stopper du i mange spennende byer på veien og du får sett utrolig mange deler av Kina som du ellers ikke ville sett. Jeg ble nesten slått i bakken av hvor mye «landsbygd» det faktisk finnes i Kina og hvordan folk virkelig lever som om tiden har stått stille.

Bilder fra togturen

Tok et par bilder sist gang jeg tok lyntoget fra Beijing til Shanghai. Jeg vinner nok ingen fotografpris på grunnlag av disse to bildene, men det gir i hvert fall et inntrykk av hvordan utsikten er på mesteparten av turen:


På det første bildet kjører toget faktisk forbi en spøkelsesby. Hvis du ønsker å lese mer om hvordan og hvorfor slike byer oppstår i Kina, så har jeg også skrevet en artikkel om det.

Så – ville jeg anbefale lyntoget?

Ja, så definitivt. Hele togreisen varte rundt fem timer, og det er fem timer du kan slå i hjel med å jobbe på noen prosjekter eller spille noen spill dersom du ikke føler at dette egentlig er noe for deg. Som nordmann i Kina vil jeg jo tro at du har lyst til å se mest mulig av «det ekte Kina» og da er det en perfekt anledning dersom du klarer å skaffe deg en vindusplass.

Velger kineserne fly eller lyntog?

De fleste kinesere velger lyntog hvis de ønsker å nå frem i tide. Det er ingen hemmelighet at innenlandsflyvninger i Kina veldig ofte er veldig forsinket. Prisen er nogenlunde den samme, så du vil ikke spare penger på å velge det ene eller det andre, men det å kjøre tog i Kina er jo utrolig behagelig.

Og for all del: det er en ganske unik opplevelse å kjøre tog i nærmere 400 kilometer i timen. Det får man ikke oppleve her hjemme i Norge!




Hvor fort kan hurtigtoget mellom Beijing og Shanghai gå?

Toget er verdens hurtigste langdistansetog med passasjerer. Det har en maks-fart på 350 kilometer i timen, men jeg vil si at gjennomsnittet gjennom hele turen ligger på 300 km/t.

Da jeg tok toget forrige gang var jeg også freidig nok til å ta dette bildet:

Toget mellom Beijing og Shanghai går i mer enn 300 kilometer i timen. Foto: Reisetilkina.com

Og for ordens skyld: Sudu ( 速度 ) på kinesisk betyr fart.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.