Kinas hovedstad har (igjen) blitt valgt som vertsnasjon for De Olympiske Leker. Etter suksessen i 2008 valgte kinesiske myndigheter å satse på å avholde vinter-OL i 2022. Og de fikk akkurat de de ønsket.

Her er en del relevant informasjon om Vinter-OL i Beijing 2022.

Når skal vinter-OL i 2022 avholdes?

Lekene avholdes mellom 4. og 20. februar.

Hvilke andre land prøvde å få vinter-OL?

Tidlig var land som Sverige og USA nevnt, men det ble også klart at de ikke hadde noen interesse i å levere en seriøs søknad. Etter en lengre prosess sto det igjen to land: Kina og Kazakhstan.

Etter en voteringsprosess ble det klart at Kina slo Kazakhstan med kun 4 stemmer (40 mot 44).

Transport fra A til B

Kinesiske myndigheter har forstått at de trenger ny infrastruktur for å avholde et vinter-OL. Derfor har de investert i en flunkende ny subway-linje som skal stå klar før 2022. Beijing har allerede en av de største og best besøkte undergrunnsbane-nettene i hele verden.

I tillegg legges det en helt ny toglinje mellom Beijing sentrum og Zhangjiakou, hvor flere av øvelsene blir holdt. Her skal det gå et hurtigtog som går opp mot 350 kilometer i timen – og som totalt sett tar 50 minutter.

Her kan du se de tre stedene hvor lekene under Vinter-OL 2022 skal avholdes:

Lekene skal avholdes i tre forskjellige områder – alle stedene er mindre enn en time med tog utenfor Beijing sentrum.

Kommer de kinesiske utøverne til å konkurrere på et høyt nivå?

Hvis det er noe kineserne er opptatt av, så er det å ikke «miste ansikt». Et godt eksempel er åpeningsseremonien under Beijing-OL i 2008. For hele verden var det en spektakulær og godt gjennomført åpningsseremoni. For kineserne handlet det kun om å kunne «vinne ansikt» på en internasjonal arena.

Det har vært mange rapporter på at Kina har satset tungt inn mot langrenssporten. Til tross for at vi enda ikke har sett noen (suksessfulle) kinesiske langrennsløpere i Tour de Ski, så vet vi at de satser tungt. Denne artikkelen i Dagbladet viser hvordan de jobber for å kunne hevde seg i OL på hjemmebane.

Planlagt å reise til Beijing under OL?

Det å oppleve et vinter-OL er noe de aller fleste nordmenn drømmer om. «Hele» verden er rettet mot TV-skjermene mens den ene nordmannen etter den andre står øverst på pallen og mottar gull. Derfor kan det virke uhyre fristende å ta seg en tur til Beijing under dette fantastiske arrangementet.

Ting du trenger å tenke på før du bestiller tur til Beijing-OL:

1. Bestill god tid i forveien. Noen ganger ser jeg dette tipset på «alle» reisenettsider, men når det kommer til slike events er det HELT AVGJØRENDE for at du i det hele tatt skal få billetter og hotellopphold – for ikke å snakke om billetter & opphold som ikke er mega-dyre.

2. Beijing i en vanlig uke består av rundt 18 millioner mennesker. Beijing under OL vil ha folkemengder jeg kan garantere at du aldri har sett maken til i hele ditt liv. Vær forberedt på dette.

3. Ikke vær naiv. OL og andre internasjonale arrangementer er (naturligvis) høytid for svindlere. Les denne guiden om hvilke forhåndsregler du skal ta før du reiser til Kina for å være oppdatert på svindelmetodene som kan finnes i Beijing.

Visste du at…?

Noen få fun-facts på tampen av artikkelen.

1. Beijing vil bli den første byen i verden til å både arrangere sommer- og vinter-OL. Til tross for at de fleste øvelsene i vinter-OL teknisk sett ikke foregår innenfor bygrensen i Beijing, så får den kinesiske hovedstaden allikevel status som «Vinter-OL-by».

På en annen side kan vi vel ikke klage over dette? Skøytehallen på Hamar, alpintbakken i Hafjell samt Fjellhallen på Gjøvik ble alle brukt under «Lillehammer-OL» i 1994.

Alt handler om å tilrettelegge for god persontransport mellom OL-anleggene. Og hvis det er èn ting kineserne har vist at de er gode på, så er det å transportere mennesker innad i landet deres på en smart og effektiv måte.

2. Beijings «fake-marked», altså der turister ofte dropper innom for å kjøpe falske kopier av Gucci-bager og Ralph Lauren-skjorter, hadde så stor omsetning etter sommer-OL i 2008 at butikkene tok seg ferie i tre måneder etterpå. Det kan veldig godt hende at vi ser noe lignende i 2022?

3. Beijing brukte 43 milliarder dollar (!!!) på å avholde sommer-OL i 2008. I 2022 har kineserne «kun» budsjettert med 3.9 milliarder dollar. Det burde fortsatt være rikelig for å sette i stand et godt OL.

4 KOMMENTARER

 1. Jeg føler at du nevner det som et godt poeng, men ikke tillegger det alt for mye vekt i artikkelen din: de enorme folkemassene som kommer til å være i Beijing på det tidspunktet. Tro meg: det kommer til å være helt KRITISK mange mennesker.

  Allerede er Beijing den andre største byen i Kina (mange tror at det er den største). Men når OL kommer til byen, så kommer befolkningstallet til å nærmest doble seg. Jeg tror at følgende vil skje:

  1. Hotellprisene, inkludert AirBNB-leilighetene, kommer til å stige til værs.
  2. Det kommer flere og flere svindlere fra småbyene rundt inn til Beijing for å dra nytte av turistenes lommebøker.
  3. Det å gå rundt i gatene i Beijing vil nærmest være uutholdelig.

  For all del: nordmenn kommer til å dominere pallplasseringene innen ski og skiskyting. Allikevel kommer det ikke til å være særlig gøy å være nordmann i Beijing under OL 2022, noe som er min spådom.

 2. Det er bare Harry – land som Kazakhstan, Kina og Brasil som holder OL og VM disse dager. Dette er for øvrig land som burde bruke pengene på befolkningen og ikke på arrangementer

 3. Takk for god artikkel om Beijing-OL 2022. Har egentlig et håp om at visumprosessen skal gjøres enklere før dette OLet. Selv har jeg hatt en ganske sterk interesse for både Kina og vintersport i mange år, og et Beijing-OL er vel noe av det mest ultimate jeg kan tenke meg å bli med på. SÅ moro!!!

  Og hvis det er noe som er sikkert, så er det at Norge tar flere gull enn Kina

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.