Du har kanskje hørt om at det finnes noen politiske kontroverser med både Hong Kong og Taiwan? Forholdet deres til Kina og kommunistpartiets ledere i Beijing er nemlig en ganske komplisert sak. Her prøver vi å oppsummere alt du trenger å vite om forholdet mellom fastlands-Kina, Hong Kong og Taiwan.

La oss først begynne med Taiwan.

Taiwan

Taipei – kan du spotte den verdenskjente skyskraperen «Taipei 101»?

Taiwan er en liten øy som ligger sør-øst for det kinesiske fastlandet. Her kan du se hvor Taiwan ligger:

Taiwan ligger rett øst for den kinesiske byen Xiamen. Foto: Screenshot, Google Maps.

Inntil 1945 var den eid av Japan, men ble gitt til Kina etter at japanerne tapte andre verdenskrig. Til tross for at øyen offisielt hører inn under Kina, så er det et annet styresett i Taiwan – hvor de har noe som ligner et vestlig demokrati og sin egen President.

I dag er det veldig mange taiwanesere og kinesere som er ganske splittet i synet på Beijings innflytelse i Taiwan.

Dagen Donald Trump gikk over streken…

Èn av Donald Trumps første tabber som amerikansk president skjedde kun noen få dager etter at han ble innsatt i det hvite hus. Han presterte å ringe opp Taiwans president direkte og få en gratulasjon for sin nye jobb. Hva er det som er feil ved det?

Vel, alle utenlandske statsoverhoder skal snakke direkte med Xi Jinping eller andre medlemmer av det kinesiske Kommunistpartiet hvis de ønsker noen som helst kommunikasjon med politikere i Kina. Det var en telefonsamtale som etter hvert ble rimelig kontroversiell, og mister Trump har i ettertid ikke hatt direkte kontakt med politikere i verken Hong Kong eller Taiwan.

Med andre ord: de aller aller fleste land anerkjenner Taiwan som en del av Kina.

Les også: 10 interessante fakta om Xi Jinping

Det er en grei måte å bli kjent med Kinas president på.

Video-forklaring av Taiwan-Kina

Dette er en Youtube-video som forholder seg nøytral og saklig. Den heter «Er Taiwan et land….eller en del av Kina?» og kan finnes her (Obs, den er på engelsk):

Her får du en introduksjon av hele historien til Taiwan.

Hong Kong

Gatene i Hong Kong er store – og fylt med enorme folkemasser.

Hong Kong er en storby som ligger helt sør i Kina. For nordmenn er byen kanskje mest kjent for å være en visumfri sone*, men som også er sentrum for en ganske spesiell historie.

*= Vennligst merk at både Hong Kong og Taiwan kan besøkes av nordmenn uten å søke om visum først. Nordmenn kan oppholde seg i disse områdene i 30 dager.

Hong Kongs historie – og hvorfor det er en del av Kina

Som regel er Youtube-videoer veldig mye mer oppklarende enn å skrive 1000 ord om et slikt emne. Derfor anbefaler jeg denne lille snutten som har blitt publishert av «The Daily Conversation»:

Den er objektiv, og tar for seg hele historien til Hong Kong – ikke bare den politiske tviste med Kinas fastland.

Det ligger altså en avtale mellom Storbritannia og Kina om at Hong Kong skal følge sine egne lover og sitt eget styresett i hele 50 år etter at overtakelsen skjedde. Dette er det som veldig ofte blir referert til som «One Country – Two Systems«.

Har du lyst til å reise til Hong Kong?

Hong Kong blir av mange sett på som det ultimate reisemålet. En by spekket med turistattraksjoner, sjarmerende sidegater og gode flyforbindelser fra de fleste norske storbyer.

Hong Kong har en hel masse å by på. Jo mer du leser om byen, desto større blir reiselysten. Du kan lese vår reiseguide om Hong Kong ved å klikke her.

Hva trenger du å vite som norsk turist om denne politiske tvisten?

At du ikke skal snakke om den når du oppholder deg i Kina. Det er hovedregelen.

Politiske diskusjoner er ikke bare mye mindre vanlig i Kina enn det er i Norge. Kineserne ønsker heller ikke å snakke med noen utlendinger om hvordan de skal styre landet sitt, hvilke land som har krav på hvilke områder, og så videre. For det førtste kommer du ikke til å oppnå noe (med unntak av litt aggresjon) ved å begynne å diskutere et slikt tema. For det andre har kineserne et ganske anstrengt forhold til utlendinger som forteller dem hvordan ting bør fungere i Kina. Dette er dypt forankret i kulturen deres, og er noe man i alller høyeste grad bør diskutere.

Hvis du blir spurt om dette temaet, så er det lurt å si at du ikke kjenner til saken og/eller at du ser på Kina som en enhet som inkluderer både Hong Kong og Taiwan.




3 KOMMENTARER

  1. Dette er et meget sensitivt tema. Som du også skriver i artikkelen: de fleste (om ikke alle?) europeiske land anerkjenner det at man skal snakke med politikerne i Beijing hvis man ønsker å ta opp et tema angående Hong Kong eller Taiwan. Sånn er det bare.

    Det at Donald Trump klarte å drite seg ut og ringe Taiwans president direkte er vel ikke noen overraskelse. Han har også klart å fullstendig ødelegge det forholdet USA hadde med Kina tidligere.

    • Hei Visepresidenten,

      jepp, det du sier er korrekt.

      Angående Trump, så har jeg egentlig ikke noen ytterligere kommentarer om det. Han forsto vel selv at det ikke var noe sjakktrekk å begynne å blande seg inn i innenrikssaker i Kina. 🙂

  2. Taiwan, det var det første «landet» jeg var i på jobb. Kaohsiung var byen. Skal si det var en opplevelse. Det lengste jeg har vært før var i Sverige. Dette var tidlig på sommeren 1975. Med dårlig skoleengelsk. Jeg tok det som en utfordring.
    Da var det to steder man kunne få visum, Tokio og Hong Kong. Å reise med fly fra Taipei til Kaohsiung var en opplevelse. Det er ikke vanlig andre steder i verden at man har høns i bur som handbagasje.

    Hadde det kjempefint, selv om engelsken var dårlig. Mange nye venner (kinesiske). Der var det jeg fikk grunnlaget for det kinesiske språket, som var traditional chinese. Først etter å ha vært i Kina oppdaget jeg at språket var noe annet. Ble i Kaohsiung i 110 dager.

    Hong Kong er ikke det samme som det var den gang. Da «stupte» flyene ned fra åsen og landet på Kai Tak i Kowloon bay. Hong er en OK by. Etablerte firma for 7 år siden i bydel Tsim Sha Tsui. Ikke er det langt til Shenzhen heller. Det var ikke helt enkelt å etablere firma i Kina. En masse papir hit og dit som måtte fylles ut med SVART penn. Det kunne ta 6 måneder. Sjekket dette meget nøye bl.a. med advokater. Har fortsatt ikke arbeidstillatelse i Kina. Dette kjelder ikke for arbeid for utenlanske firmaer som har leveranser til Kina.

    Jeg vet om bare 2 byer som har askegere utplassert på strateriske steder på fortøuene, Hong Kong og Singapose. Røyker en på feil sted vanker det bøter.
    Du vet at det er tre typer taxier i HK. Røde, Grønne og Blå. Vet du hvorfor? Jeg vet det.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.