Fakta om Hangzhou


Innbyggertall: 3,3 millioner
Kinesisk navn:杭州
Provins: Zhejiang
Kjent for: West Lake
Hangzhou er en by som ligger en kort togtur (ca en og en halv time) sør-vest for Shanghai. Byen er hovedstaden i Zhejiang-provinsen og er en av totalt fire «Garden Cities» i Kina, noe som er en utmerkelse kun gitt til byene med de flotteste naturopplevelsene. Og tro meg – i Hangzhou kan du virkelig se noe av det beste Kina har å by på i form av storslått natur. Den verdenskjente italieneren Marco Polo (ja, DEN Marco Polo) uttalte at Hangzhou var «den flotteste byen han noensinne hadde sett».

I følge tidsskriftet Lonely Planet var Hangzhou en av topp 50 byer å besøke i 2016.

Byen ligger sør for der hvor Yangtze-elven munner ut, noe som har gjort byen til en viktig handelspartner for både nasjonale og internasjonale handelsfolk gjennom årtusener. Byen har en lang historie som følge av at det har bodd mennesker her i mer enn 8000 år. I dag spiller byen en viktig rolle for turistindustrien i Kina, men er også kjent for å huse brorparten av Kinas nasjonale filminnspillinger. Hangzhou holder årlig både China International Animation Festival og China International Micro Film Festival.Når bør man besøke Hangzhou?

Gjennomsnittstemperaturen (beregnet gjennom hele året) er 17,5 grader i Hangzhou, hvor juli er den måneden med det høyest gjennomsnittet (33 grader) og januar med det laveste (1 grad).  Med andre ord er det veldig varmt om sommeren og kaldt om vinteren, så det aller beste vil nok være å besøke byen i månedene mars, april, mai, september eller oktober.

Hangzhou om våren.

Selv tok jeg et par dager i Hangzhou i midten av april, noe som var svært behagelig temperaturmessig. Mange turister vil naturligvis bli lokket til å nyte West Lake når den er på sitt vakreste om våren med blomstrende hager og gode dufter som omkranser den flotteste sjøen i Kina.

Oppdatering 2019: nå har jeg også besøkt Hangzhou/West Lake i Januar måned, og jeg må si at det også var en hyggelig opplevelse. Kaldt, men absolutt et sted å anbefale på vinterstid. Hvis man besøker Kina om vinteren, så vil man for all del prøve å holde seg unna de nordlige byene (Tianjin, Beijing, etc.) på grunn av mye forurensing.

Da vil en tur til Guangzhou/Hong Kong eller Shanghai/Hangzhou passe perfekt. 

Tre dager i Hangzhou

Det anbefales egentlig ikke å bruke alt for mye tid i Hangzhou som turist. Men i og med at byen ligger såpass nær Shanghai, så er det veldig enkelt å kombinere disse to byene over en uke eller ti dager. Her er våre tips til hva du bør gjøre på ferien din i Hangzhou.

DagAktivitetPrisnivåLink til mer informasjon
Dag 1West LakeGratisTil artikkelen
Dag 2Lingyin Temple30 RMBTil artikkelen
Dag 3Longjing te-åkerVarierer ut fra hva du ønsker å gjøre, hvordan du kommer deg dit samt om du kjøper te eller ei. 10 RMB i inngangsbillett.Til artikkelen

Hotellopphold i Hangzhou

west-lake-1571881_960_720


Hva er vel bedre enn å bo på et 4,5 stjerners (mer 4-stjerners i forhold til vestlig standard..) hotell RETT ved West Lake? Tross alt: det er jo derfor du er i Hangzhou!

Deefly Lakeview har dette (klikk link for å komme direkte til Hotels.com-siden deres).

Selv ba jeg spesielt om å få et rom med utsikt til innsjøen, noe de ikke hadde problemer med å innfri. Det å gå rundt vannet på dagtid, deretter skaffe seg en god middag i sentrum av byen (som det også er gåavstand til fra hotellet), og deretter nyte solnedgangen over West Lake fra hotellrommet….det kan ikke bli bedre.

Deefly lakeview hotel i Hangzhou. Et meget fornuftig valg for norske turister.

Dette er det eneste hotellet jeg med hånden på hjertet kan ordentlig anbefale. Og det er av den enkle grunn at dette er det eneste hotellet jeg har bodd på i Hangzhou. Allikevel kan jeg ikke se for meg at det skal være noe bedre alternativ der ute som jeg ikke har fått med meg. Sjekk prisene her.

Øvrig hotellartikkel

Til tross for at byen ikke er stor i kinesisk målestokk, så ligger av en eller annen grunn hotellene ganske spredt. Da jeg søkte opp hoteller hadde jeg bestemt meg for at jeg absolutt skulle bo så nærme West Lake som overhodet mulig, noe jeg ikke angret på. Du kan lese vår hotellguide i Hangzhou her (100 % ærlig og usminket) som er bygget på våre erfaringer etter at jeg nå har besøkt byen to ganger.

Hangzhou huser nettgigantens hovedkontor

Når du sier «Hangzhou» til en utenlandsk turist, så vil vedkommende mest sannsynlig assosiere byen med «West Lake». Sier du derimot «Hangzhou» til en kineser, så vil «Alibaba» være første respons. Hovedkvarteret for Kinas største nettbutikk ligger nemlig i Hangzhou, noe som for alvor har satt bedriftne på kartet. Dette har også hjulpet Hangzhous myndigheter med å tiltrekke seg unge talenter fra «hele» verden.

Alibaba har på mange måter samme status som Facebook/Google/Twitter har i USA. Dette er selskaper som nærmest samtlige masterstudenter ønsker å søke seg til etter at de har fullført utdanningen.

Kan man besøke Alibabas hovedkvarter?

Ikke uten invitasjon. Jeg har merket meg at det er flere selskaper som selger slike «guidede turer» på nett, men er ikke sikker på hvor pålitelige disse er.

Det jeg er 100 % sikker på er at man ikke bare kan møte opp på Alibabas kontor og spørre om man får lov til å komme inn og ta en titt. Sånn fungerer det ikke.

Her kan du få et innblikk i hvordan det ser ut inne på Alibabas hovedkontor i Hangzhou (OBS! Videoen er laget av CGTN, som ikke akkurat er en veldig objektiv nyhetskilde for kinesisk næringsliv):

Oppdatert: Bilder fra West Lake i 2019

I Januar 2019 tok jeg meg en ny tur til Hangzhou for å ta noen fine bilder av West Lake samt besøke familien til en kollega.

Da endte jeg opp med å ta følgende bilder:

Hangzhou på vinterstid. Foto: Reisetilkina.com
Vakker natur ved West Lake. Foto: Reisetilkina.com
West Lake, Hangzhou. Foto: Reisetilkina.com
Turistene er på plass også på vintertid. Foto: Reisetilkina.com

Med andre ord: Hangzhou er definitivt også et reisemål på vinterstid. Generelt vil jeg anbefale norske turister å legge Kina-ferien sin til et sted mellom slutt februar og midten av mai. Det er da Kina viser seg fra sin aller beste side!

PS! Jeg har hørt fra flere norske turister at man ikke trenger å dra til utlandet for å få fantastiske naturopplevelser. Og på èn måte er jeg ganske enig i det: vi er tross alt bortskjemt med å «eie» verdens flotteste natur. Men det å nyte West Lake i eksotiske omgivelser er faktisk noe veldig mange kommer til å sette pris på.

Selvfølgelig er det litt større å se en vakker innsjø for noen som aldri har sett annet enn betong (les: tilreisende fra Shanghai/Beijing), men det er absolutt et godt reisemål for nordmenn også.

5 KOMMENTARER

 1. En rigtig fin by selvom det egentlig ikke er byen der er smukt at opleve. Der er selvfølgelig West Lake men at komme en tur op i bjergene og opleve Lingyin Temple og te plantagen er for mig det jeg forbinder med Kina og er en smuk og stor oplevelse.
  /Annette

  • Jeg er helt enig! Det som også er fantastisk med Hangzhou er at naturen i veldig stor grad har blitt implementert som en del av bybildet. Vi følte at vi bodde «midt i sentrum» med biler, trafikk og støy over alt – for så å finne ut at hotellet vårt lå kun 15 minutters gange unna West Lake. 🙂

   Man kan i stor grad si at Hangzhou er en «skjult perle» da det er mange av oss skandinaviere som ikke kjenner til byen så altfor godt.

 2. Det kan se ut som Hangzhou ligger nærme Shanghai på kartet, men man skal gjennom ganske mye stress for å komme seg dit. Ingen busser tar mindre enn fem timer, så det er noe vi droppet. Og fly? Vel, det ville tatt maksimalt 20 minutter, så det går vel knapt noe fly fra Shanghai til Hangzhou.

  Eneste måten man kunne reise dit på var med tog. Men skulle man på en kort togtur, så måtte man ha med seg pass , og kjøpe billett på forhånd, og bla bla bla bla.

  Skal jeg være helt ærlig, så passer heller ikke Hangzhou til mer enn en dagstur. Man kan kanskje maksimalt ta to dager (en ved West Lake og en oppe i fjellene for å se te-plantasjen), men noe mer enn det trenger man I HVERT FALL ikke.

  • Hei Jarl Are,

   jeg er enig. Det å reise korte avstander i Kina er ikke veldig effektivt. Hurtigtoget er det klart beste alternativet, men jeg er riktignok enig i at det tar minimum en halv dag å komme seg fra Shanghai til Hangzhou.

   Hvis man allikevel skal videre med hurtigtoget fra/til Beijing/Shanghai, så er det et ganske hyggelig stopp å ta på veien. Det er tross alt en by som i aller høyeste grad er verdt å besøke.

 3. Hangzhou er nærmest en legendarisk by, og det er veldig få artikler på norsk som faktisk beskriver hvor god den er. Autentisk kinesisk mat, vakre lange gater i bysentrum og ja – selvfølgelig – topper man det hele med en kveldstur rundt West Lake.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.