Jeg har vært på muren mange ganger og besøkt flere deler av den. Men for å skrive denne artikkelen var jeg nødt til å alliere meg med en som kunne enda mer enn meg om den kinesiske mur: en Beijing-født kollega som jeg har et svært godt forhold til.

Så dette er de lokales tips til deg som skal besøke den kinesiske mur.

#1: Vær sikker på at du har valgt riktig sted på muren.

Det finnes flere alternativer for deg som ferierer i Beijing eller Tianjin. Vi anbefaler at du besøker en av de to mest normale stedene: Badaling eller Mutianyu. Det er nemlig en grunn til at de er de mest populære.#2: Sjekk værforholdene før avreise.

Det er ikke moro å dra opp til muren i dårlig vær.

#3: Ta med deg mat og drikke.

Du kan finne noen overprisede butikker i enden av muren hvor gåturen vanligvis starter, men på selve muren er det verken vannforsyning eller restauranter. Ta med deg noe frukt og vann hvis du tenker å oppholde deg på muren i mer enn to timer.

#4 Opplev rutsjebanen kalt «toboggan slide way»

Hvis du besøker Badalin eller Mutianyu burde du prøve rutsjebanen som tar deg helt fra muren og ned til området der bussene tilbake til Beijing går. Du kan selv styre hastigheten og sikkerheten virker å være rimelig trygg.

#5: Vær forsiktig med stegene dine.

Det kan være en del løse steiner som kan få deg til å falle. Husk på at dette er en 2300 år gammel mur som tidvis burde trengt litt ekstra oppussing for å være helt trygg.

#6: Ta med toalettpapir.

Tro meg – ingen av toalettene ved muren er laget «western style», i hvert fall ikke i skrivende stund (høst 2016).

#7: Ikke la deg friste til å campe/bo på muren.

I henhold til kinesiske turistmyndigheters advarsel, vil vi sterkt advare mot å bo på Den kinesiske mur. Det har vært en del turister som har prøvd seg på å sette opp telt og campe om natten, men det er verken lov eller anbefalt.

Hvis du ønsker å få med deg soloppgangen anbefaler vi heller at du drar svært tidlig på morgenkvisten fra Beijing – da slipper du også den verste trafikken.#8: Ikke besøk muren midt i turistsesongen.

Tidspunkter du skal holde deg vekk på: kinesisk nyttår og i helgene. Hvis du er i Beijing et par uker, så skal du for all del unngå å besøke den kinesiske mur på lørdag eller søndag. Planlegg.

#9: Pass på turistfellene.

20 Yuan (25 norske kroner etter dagens kurs) skulle en småaggressiv kvinne ha for èn banan sist jeg var på vei opp til muren. Hun ble noe overrasket da jeg spurte pent tilbake på kinesisk om jeg ikke kunne få den litt billigere, og vips – så var prisen senket med 400 %.

Ikke kjøp noe verken på eller rundt muren med mindre det er helt nødvendig.

#10: Pass på hvilke sko du bruker.

Jeg har sett en del håpløse tilfeller av turister som helt klart undervurderer både hvor bratt muren er og hvor hardt materiale den er laget av. Tenk litt på hvilke sko du bruker.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.