Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Jeg har vært på muren mange ganger og besøkt flere deler av den. Men for å skrive denne artikkelen var jeg nødt til å alliere meg med en som kunne enda mer enn meg om den kinesiske mur: en Beijing-født kollega som jeg har et svært godt forhold til.

Så dette er de lokales tips til deg som skal besøke den kinesiske mur.

#1: Vær sikker på at du har valgt riktig sted på muren.

Det finnes flere alternativer for deg som ferierer i Beijing eller Tianjin. Vi anbefaler at du besøker en av de to mest normale stedene: Badaling eller Mutianyu. Det er nemlig en grunn til at de er de mest populære.

Nå har jeg besøkt begge stedene et par ganger hver, og vil egentlig si at Mutianyu er det beste alternativet hvis man kun skal besøke muren èn gang i løpet av livet sitt. Det er gode muligheter for å gå langs muren i begge retninger og oppleve så mye som mulig av den.Her kan du se noen klassekamerater foran inngangen til Mu Tian Yu da vi besøkte Den Kinesiske mur:

Mutianyu er det sikreste valget når man skal dra til muren. Foto: reisetilkina.com

#2: Sjekk værforholdene før avreise.

Det er ikke moro å dra opp til muren i dårlig vær.

Disse to bildene er begge tatt fra mine turer til Den Kinesiske Mur, og jeg regner egentlig med at du godt kan se forskjell på været:

Sånn ser det ut når det er godt vær:

Den kinesiske mur på en god dag. Foto: Reisetilkina.com

…og sånn ser det ut når det er dårlig vær:

Den kinesiske mur på en dårlig dag. Her var luftkvaliteten nærmest ikke til å holde ut…
Foto: Reisetilkina.com

Merk også at uttrykket «dårlig vær» kan tolkes på mange måter i Beijing. Regnvær er én ting (til tross for at det veldig sjelden regner i Beijing), men det siste bildet er tatt da det rett og slett var et fryktelig høyt forurensningsnivå.

#3: Ta med deg mat og drikke.

Du kan finne noen overprisede butikker i enden av muren hvor gåturen vanligvis starter, men på selve muren er det verken vannforsyning eller restauranter. Ta med deg noe frukt og vann hvis du tenker å oppholde deg på muren i mer enn to timer.

PS! Det finnes enkelte boder/kiosker på vei oppover langs muren, men her skal man betale 20 RMB (nærmere 25 kroner) for en brus og 30 RMB (36-37 kroner) for en iskrem. Med andre ord: samme priser som man finner i Norge. 🙂 

#4 Opplev rutsjebanen kalt «toboggan slide way»

Hvis du besøker Badalin eller Mutianyu burde du prøve rutsjebanen som tar deg helt fra muren og ned til området der bussene tilbake til Beijing går. Du kan selv styre hastigheten og sikkerheten virker å være rimelig trygg.

Video av galskapen

Selv tok jeg ingen video da jeg rutsjet ned fjellsiden, men det er det selvfølgelig flere «Vloggers» på Youtube som har gjort. Dette er nok den filmen som best illustrerer hvordan det er å bruke Toboggan Slide Way når man skal «hjem» igjen fra Den Kinesiske Mur:

#5: Vær forsiktig med hvor du går.

Det kan være en del løse steiner som kan få deg til å falle. Husk på at dette er en 2300 år gammel mur som tidvis burde trengt litt ekstra oppussing for å være helt trygg.

Det å bli skadet når man klatrer på muren er absolutt ikke til å anbefale.

#6: Ta med toalettpapir.

Tro meg – ingen av toalettene ved muren er laget «western style», i hvert fall ikke i skrivende stund (vår 2019).

Ingen av toalettene rundt området på muren har toalettpapir. Dette er noe man selv blir nødt til å ha med seg.

#7: Ikke la deg friste til å campe/bo på muren.

I henhold til kinesiske turistmyndigheters advarsel, vil vi sterkt advare mot å bo på Den kinesiske mur. Det har vært en del turister som har prøvd seg på å sette opp telt og campe om natten, men det er verken lov eller anbefalt.

Hvis du ønsker å få med deg soloppgangen anbefaler vi heller at du drar svært tidlig på morgenkvisten fra Beijing – da slipper du også den verste trafikken.#8: Ikke besøk muren midt i turistsesongen.

Tidspunkter du skal holde deg vekk på: kinesisk nyttår og i helgene. Hvis du er i Beijing et par uker, så skal du for all del unngå å besøke den kinesiske mur på lørdag eller søndag. Planlegg.

Med «mitt i turistsesongen» gjelder selvfølgelig også de to ukene i året hvor kineserne faktisk tar ferie:

– Golden week.
– Kinesisk nyttår.

Ønsker du å se hvordan det ser ut på den kinesiske mur under Golden Week (1.-7. Oktober)?

Here you go:

Ikke så hyggelig å besøke Den Kinesiske Mur i fellesferien. Foto: Capture, Youtube.

Med andre ord: hold deg langt unna!!

#9: Pass på turistfellene.

20 Yuan (25 norske kroner etter dagens kurs) skulle en småaggressiv kvinne ha for èn banan sist jeg var på vei opp til muren. Hun ble noe overrasket da jeg spurte pent tilbake på kinesisk om jeg ikke kunne få den litt billigere, og vips – så var prisen senket med 400 %.

Ikke kjøp noe verken på eller rundt muren med mindre det er helt nødvendig.

Andre gang jeg var på MuTianYu ønsket jeg å kjøpe noen solbriller. Hun startet på 250 norske kroner, men da jeg snakket kinesisk til henne ble det raskt endret – og jeg fikk prutet det ned til 25 kroner.

#10: Pass på hvilke sko du bruker.

Jeg har sett en del håpløse tilfeller av turister som helt klart undervurderer både hvor bratt muren er og hvor hardt materiale den er laget av. Tenk litt på hvilke sko du bruker.

Trenger du mer informasjon om Beijing?

Jeg har satt i stand en samleside for all informasjon du trenger før du reiser til Beijing. Den kan finnes her.

Hvis du ønsker å se flere bilder av muren, så har jeg også skrevet en artikkel kalt «Mitt møte med den kinesiske mur«.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.