Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Med sine 1,4 milliarder mennesker er Kina verdens mest folkerike land (med India jagende tett bak..). Allikevel er det ikke lett å lage en endelig liste over Kinas største byer. Grunnen er enkel: det finnes to forskjellige måter å måle det på.

«Administrative area» er det som vi på norsk kaller «bysentrum». Altså: hvor mange mennesker bor innenfor bykjernen i en viss by. «Metropolitan area» er et begrep som også omfatter de rurale områdene i nærheten av byen.

Eksempel: I Oslo ville både Rykkinn og Lommedalen blitt regnet med under «Metropolitan area», men ikke som en del av Oslos «administrative area». I denne artikkelen teller vi kun antall mennesker som bor i bykjernen.

De 10 største byene i Kina (tall fra år 2019)

Let`s start.

1. Shanghai: 23.4 millioner mennesker

Du trenger ikke ha vært i Shanghai for å gjenkjenne skyskraperne man kan se fra «The Bund» i Shanghai.

Shanghai er en av de mest turistvennlige byene i Kina. Det er også den største. I og med at byen er delt i to deler (Puxi og Pudong), så har den et utrolig langt bysentrum. Flyplassene Hongqiao og Pudong markerer slutten på bysentrum, og det tar rundt èn og en halv time å kjøre fra den ene flyplassen til den andre.

Det er ingen tvil om at en tur innom Shanghai står på de aller fleste nordmenns reisekalender når de besøker Kina. Og for all del: det er en by som absolutt er verdt å besøke. Hvis du ønsker mer informasjon om Shanghai, så kan du lese vår komplette reiseguide her.

2. Beijing: 18.8 millioner mennesker

Fra inngangen til Den Forbudte By i Beijing. Foto: Reisetilkina.com

Kinas hovedstad er nummer to på listen over Kinas største byer. Til tross for at befolkningstallet er mindre enn i Shanghai, så føles denne byen mye mer befolket. Det å bevege seg fra A til B i Beijing sentrum er ikke annet enn et helt håpløst prosjekt – og det er uavhengig av hvilken type transportmiddel man bruker.

Bysentrumet er ikke konstruert for å huse nær 20 millioner mennesker. Effektiviteten i byen sliter virkelig med de store folkemengdene, og det kan til tider virke ganske håpløst å være turist i Beijing.

3. Tianjin: 12.8 millioner mennesker

Dette er en by som de færreste nordmenn har hørt om. Ironisk nok kjenner vi til flere av de andre byene på listen, men Tianjin går veldig ofte under radaren. Selv har jeg kun vært i Tianjin èn gang, men det var en ganske forglemmelig opplevelse. Bysentrumet er egentlig ganske kjedelig, og det finnes ingen markante turistattraksjoner verken i eller i nærheten av byen.

PS! På hurtigtogslinjen mellom Shanghai og Beijing, så er Tianjin stopp nummer én etter Beijing. Det tar med andre ord bare rundt 30 minutter å ta toget fra hovedstaden til Tianjin, så det kan fungere fint som en dagstur hvis du ønsker å dra hit.

4. Shenzhen: 12.7 millioner mennesker

Kinas teknologisentrum heter Shenzhen og ligger sør i Kina. Nærmest alle innovative teknologibedrifter i Kina har et kontor i denne byen, og folketallet har nærmest eksplodert de siste ti årene. Jeg overdriver ikke når jeg sier at dette er en by som knapt nok eksisterte for 20 år siden.

Her kan du se hvordan befolkningsveksten har vært fra 1979 til 2010 (og tro meg: det har fortsatt å stige hvert eneste år frem til 2019):

Shenzhens befolkningsvekst mellom 1979 og år 2010. Foto: Wikipedia.

For øvrig er det sånn at den blå befolkningsgruppen tilhører de menneskene som har fått varig oppholdstillatelse i Shenzhen (Hokou) mens den røde grafen representerer mennesker som enten oppholder seg i Shenzhen i en begrenser periode og/eller ikke har søkt om Hokou.

Kilde på grafen: https://en.wikipedia.org/wiki/Shenzhen

5. Guangzhou: 11.6 millioner mennesker

Hvis vi inkluderer områdene rundt byene i Kina, så er Guangzhou Kinas største by. Mer enn 44 millioner mennesker bor i provinsen som kalles Guangzhou.

Hvis du ikke har hørt om Guangzhou, så er sannsynligheten stor for at du har hørt om nabobyen: Hong Kong.

PS! Hong Kong er ikke på denne listen av den enkle grunn av at den ikke tilhører fastlands-Kina. 

6. Chengdu: 10.2 millioner mennesker

Det er kun èn ting Chengdu er kjent for: pandaer. Når du besøker Chengdu, så får du virkelig en «panda overload». Pandaer på flyplassen i det du lander, pandaklistremerker på taxiene, pandastatuer på nærmest hvert gatehjørne og…. ja.

Hvis du bor i Chengdu, så tenker jeg at du blir ganske lei av at byen din kun fokuserer på èn ting.

7. Dongguan: 8.3 millioner mennesker

Dette er en annen by du helt sikkert ikke har hørt om. Den ligger inneklemt mellom Shenzhen og Guangzhou, og er egentlig kun kjent for å huse et ukjent antall fabrikker. Jeg har en kamerat som driver med «sourcing», noe som vil si at han hjelper skandinaviske bedrifter å finne gode prosuenter av klær og andre husholdningsartikler.

Han besøker Dongguan minst to ganger hver måned. Som turist bør du neppe ta turen innom….

Dongguan regnes dessuten som den fattigste storbyen i Kina. Gjennomsnittslønnen i byen er uvanlig lav ettersom det nærmest kun bor fabrikkarbeidere her som jobber og sliter hardt, men får lite penger igjen for det.

8. Chongqing: 8.2 millioner mennesker

Det er to ting Chongqing er spesielt kjent for: høye fjell og cruisebåter på Yangze-elven.

Hvis du ønsker å bli bedre kjent med Chongqing, så er det faktisk en nordmann som har laget en reisereportasje fra byen. Den er gratis å se, og kan sees på Youtube i vinduet under:

9. Shenyang: 7.9 millioner mennesker

Det er egentlig ikke så mye å si om Shenyang. Byen er forholdsvis anonym i global sammenheng, og det er heller ikke noen stor turiststrøm som ankommer byen hvert år.

10. Wuhan: 7.9 millioner mennesker

Er det ikke ganske fascinerende å tenke på at Wuhan, den tiende største byen i Kina, har et folketall som er nærmest dobbelt så stort som hele Norge?

Hvis du noensinne besøker Wuhan, så ryktes det at «hot dry noodles» er en spesialitet man for all del ikke må overse. Når du reiser rundt i Kina, så oppdager du kjapt at hver stor by har sin egen spesielle rett.

7 KOMMENTARER

 1. Det er jo helt absurd det som har skjedd med Shenzhen. Allikevel vil jeg si at det ligger en video på Youtube som heter noe sånn som «Chinas Silicon Valley» hvor man kan få med seg utviklingen av teknologi i Kina. Kineserne er jo kjent for å stjele all teknologi og selge det billigere i sitt eget land, men dette har faktisk endret seg over de siste årene.

  Har enda ikke vært i Kina, men kunne søren meg tenke meg en tur til Shenzhen for å se hvordan livet er der nede.

 2. Wuhan….nå bør du ha hørt om det Kina-lars! 😀

  Og det er dessverre ganske trist, men det handler om viruset som kom nå. Ser at de største byene i Kina allerede kjører «lockdown»

  • Hei Kina-Trine. Du har rett. Wuhan ble verdenskjent over natten – dessverre av litt triste årsaker.

   Nå får vi bare krysse fingrene for at Corona-viruset ikke sprer seg ytterligere.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.