Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Fakta om Shanghai


Innbyggertall: 23 millioner
Kinesisk navn:上海
Kjent for:
1. Skyskrapere
2.The Bund
3. French Concession
Shanghai er Kinas mest moderne by og maktsentrum for de virkelig store internasjonale selskapene i landet. Etter å ha bodd i Shanghai i fire år kan jeg med hånden på hjertet si følgende: det er en flott by for turister, men de helt store kinesiske kulturelle perlene vil du nok heller finne andre steder.

 

Misforstå meg rett. Shanghai har et utmerket utvalg av aktiviteter for turister, men byen har samme status som New York har i USA – en smeltedigel for innflytelse fra alle verdens hjørner og nydelige skyskrapere som illustrerer den finansielle makten som finnes i byen.

En uke i Shanghai

DagSeverdighetPrisnivåBeliggenhet (distrikt)Les mer om attraksjonen
Dag 1The Bund (Wai Tan)GratisHuangpu DistrictLes mer her
Dag 2Pudong & skyskraperne100-300 RMB, avhengig av hvilken skyskraper du besøker.Pudong DistrictLes mer her
Dag 3Yu Garden (yu yuan)Gratis, men adgang til deler av parken koster 50 RMB.Huangpu DistrictLes mer her
Dag 4Det gamle franske kvarteretGratisFrench ConcessionLes mer her
Dag 5XintiandiGratisXintiandiLes mer her
Dag 6West Lake60 RMB hver vei med tog. Det å besøke West Lake er i seg selv gratis.Hangzhou (nærliggende by)Les mer her
Dag 7Jing'an Temple30 RMBJing'anLes mer her

Severdigheter

I denne artikkelen kommer vi til å ramse opp de områdene du «MÅ» se når du er i Shanghai. Dersom du ønsker litt dypere artikler for å finne noen skjulte skatter, så kommer vi til å poste dem senere – men dette er definitivt artikkelen for deg som kanskje bare har et par-tre dager i Shanghai og ønsker å få mest ut av dem.

The Bund

Du trenger ikke ha vært i Shanghai for å gjenkjenne skyskraperne man kan se fra «The Bund» i Shanghai.

Når vi snakker om verdenskjente landemerker i Asia, så tror jeg The Bund topper listen. «Alle» har et forhold til de mektige skyskraperne som ligger tett-i-tett på Pudong-delen av Huangpu-elven.

Det beste og mest naturlige valget vil være å gå langs elvebredden og nyte utsikten slik at man står med benene godt plantet i Puxi og ser ut mot de gigantiske bygningene i Pudong (hvor «Shanghai Tower» or «Korketrekkeren» er hovedattraksjonene).

Hva er «Puxi» og «Pudong»?

To ord du alltid kommer til å høre når folk snakker om geografien i Shanghai er Puxi og Pudong. Den Gule Flod (Huangpu-elven) går rett gjennom byen og dermed deler byen i to. Pudong (浦东) på kinesisk betyr «Øst for elven». Puxi (浦西) betyr, som du sikkert klarer å gjette deg til, «Vest for elven».

Du kan selv se kartet nedenunder for å virkelig forstå hvordan byen ser ut. 

PS! Som turist anbefaler jeg virkelig at du bor i Puxi. Dette kan du lese mer om senere i artikkelen.

Kartografi over området:

Lokalt tips:

Gå av metrostoppet som kalles People’s Square og gå nedover hele West Nanjing Road helt til du kommer til The Bund. Det er en av verdens mest travle gate fylt med shoppingmuligheter, restauranter, gateselgere, underholdningsartister og …. Bokstavelig talt èn million mennesker.

Galleri (trykk på bildene for å få dem større):

Shanghai Oriental Pearl Tower

Blant de mange skyskraperne på Pudong-siden av The Bund vil nok Shanghai Oriental Pearl Tower

Shanghais TV-tårn.
Shanghais TV-tårn.

både være den mest kjente og den absolutt mest besøkte. Med sin karakteristiske arkitektur (3 «kuler» fordelt ut over en lang, smal bygning) stiger bygningen 468 meter over havet – og gir besøkende en storslått utsikt over Shanghai by.

Hvis du er av den litt vågale typen kan du våge deg ut på «glassbroen«, hvor du bokstavelig talt føler at du går i luften. Tro meg – jeg fikk virkelig utfordret min hysteriske høydeskrekk sammen med et ukjent antall kinesere.

Lokalt tips:

Ta metroen til Lujazui på Linje 2 når du skal besøke Shanghai Oriental Pearl TV Tower. Svært få taxier gidder å kjøre hele veien fra Puxi til Pudong, og du kan i tillegg få deg en liten spasertur i det som ofte kalles «Shanghai Financial District«.

Ønsker du å lese mer om skyskraperne i Shanghai?

Her har jeg skrevet en egen artikkel med informasjon om alle skyskraperne, min egne erfaringer ved dem samt en del bilder jeg selv har tatt. Der kan du finne nyttige tips hvis du har tenkt deg opp i noen av verdens høyeste bygninger.

Galleri:

Overnatting i Shanghai

hotel-1330834_960_720
Shanghai er den byen i Kina med de definitivt høyeste hotellprisene. Du kan enten velge å bo billig på budsjetthotell i Shanghai – som jeg har skrevet en artikkel om her – eller velge å betale litt ekstra for å bo fint i noen dager. I forhold til europeiske priser vil du uansett ikke bli avskrekket av prisnivået.

Hotellanbefalinger i Shanghai

Dette er hotellene jeg selv har prøvd (som du kan lese mer om i artikkelen jeg allerede har linket til) og som jeg vil si er helt perfekte for norske turister:

HotellStandardOmråde i ShanghaiPris per nattBestill
Renaissance Hotell
Zhongshan Park ( 中山公园 )750 og 1500 kronerKlikk her
Mercure Hotell
Zhongshan Park ( 中山公园 )400 og 700 kronerKlikk her
Campanile
The Bund ( 外滩 )700 og 1300 kronerKlikk her

Det er for øvrig også veldig viktig å være nøye på hvor i Shanghai man overnatter. Hotellene i Pudong ligger naturligvis en god del lavere i pris som følge av at man ved å bo her får en kronglete vei til Shanghais mange turistattraksjoner. Det er ingen tvil om at man bør bo på Puxi-siden av byen.

Hvordan er prisnivået i Shanghai?

Prisene på varer og tjenester i Shanghai er dyrere enn i resten av Kina. Et godt eksempel er start-prisen på takstameteret når du kjører taxi:

– I Xian koster det 8 RMB å sette seg inn i en taxi.
– I Beijing koster det 12 RMB.
– I Shanghai ligger start-taksten på 16 RMB på de store taxiene og 14 RMB på de mindre taxiene.

Det er egentlig en god illustrasjon av hvordan prisnivået endres mellom de forskjellige byene. Alt, bortsett fra hotellrom, er egentlig dyrere i Shanghai sammenlignet med for eksempel Beijing. Som nordmann skal man riktignok ikke være særlig bekymret. Til tross for at Shanghai er den dyreste turistbyen i Kina (hvis man ikke regner med Hong Kong), så vil en ferie i Shanghai fortsatt være 3 ganger så billig som hvis man ferierer i Bergen, Trondheim eller Oslo.

Man kan velge mellom det dyre og billige

Det fine med å oppholde seg i en by med 20 millioner innbyggere er at det «alltid er noe for alle». Hvis du ønsker å spise på en sjarmerende lokal restaurant til 15 RMB (17-18 norske kroner), så er ikke det noe problem i det hele tatt. Og hvis du ønsker å spise vestlig mat av god kvalitet, så får du også muligheten til å svi av opp mot 300-400 RMB per person på noen av byens fineste restauranter. Jo mer autentisk kinesisk mat du velger, desto billigere blir det.

Shanghai har altså et ganske dynamisk prisnivå som passer ethvert reisebudsjett.

Shanghais to flyplasser: Hongqiao og Pudong

Som tidligere nevnt er Shanghai en by som er delt i to (Puxi og Pudong). Hver sin bydel har også sin egen flyplass, noe som kan være litt forvirrende. Hongqiao Airport (Flyplasskode: SHA) ligger helt vest i Shanghai og hører til bydelen Puxi. Dette er en flyplass hvor nærmest alle innenlandsflyvninger går fra og til. I tillegg går det en del fly til nærliggende asiatiske land som Korea, Japan, Thailand, Vietnam og så videre.

Pudong International Airport (Flyplasskode: PVG) er den flyplassen du mest sannsynlig ankommer når du kommer til Shanghai – spesielt hvis du flyr direkte fra Norge. Finnair, SAS og Aeroflot flyr alle direkte til Pudong.

Hvor langt er det mellom flyplassene i Shanghai?

Her er et bilde som illustrerer hvor langt det er mellom flyplassene i Shanghai:

Det tar rundt en time (utenfor rushtiden) å kjøre fra den ene flyplassen til den andre. Foto: Google Maps, skjermbilde.

Grunnen til at jeg nevner dette er fordi jeg har hørt et par-tre skrekkhistorier om turister som reiser til feil flyplass når de skal hjem til Europa. Med andre ord: det å være klar over hvilken flyplass du skal reise fra (og til) kan spare deg tusenvis av kroner.

2 KOMMENTARER

  1. Takk! Jeg tenker meg til Kina i slutten av neste måned og kan ikke vente til å besøke Shanghai. Har hørt at man må ut med en del penger for å bo nærme The Bund, men er det egentlig noe vits?

    Det er veldig vanskelig å sitte i Norge og vurdere hvor de beste plassene er å bestille hotell i Shanghai må jeg innrømme. Kjenner tross alt ikke noen lokale forhold på verken pris eller beliggenhet 😛

    • Hei Kina-farer,

      jeg vil egentlig si at det ikke er noe poeng å bo nærme «The Bund». Det er dyrt, og man får egentlig ikke så mye ut av å bo der nede. Hvis du leser hotellguiden jeg har laget om Shanghai, så ser du at jeg heller vil anbefale at du bor litt lengre vest – hvor Zhongshan Park er mitt foretrukne område å bo i når man skal finne sted å bo i Shanghai.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.