Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Xian er en by de aller færreste nordmenn har hørt om, men er allikevel sentrum for noen av de mest populære turistattraksjonene i Kina.

Fakta om Xian


Innbyggertall: 5,15 millioner
Kinesisk navn: 西安
Provins: Shaanxi
Kjent for:
1. Terrakottakrigerne
2. Det muslimske kvarter
Dette er byen hvor alt startet – og en historisk plass som du neppe bør gå glipp av. Den gamle hovedstaden (gjennom 11 keiserriker) blir av mange historikere regnet som den viktigste kinesiske byen for å forstå landets kultur og historie.

 

Mange har ikke hørt om Xian. Jeg vil tippe at rundt 5 % av Norges befolkning kjenner til byen. Men hvis man nevner ordet «Terrakottakrigere«, så ringer det en bjelle hos ganske mange. En kompis av meg dro paralellen til fenomenet «One Hit Wonder» da han beskrev Xian. Han mente at band som kun hadde én god låt i hele sin karriere kunne sammenlignes med en by som kun har én virkelig kjent turistattraksjon.

Sånn er det flere som følger det når de legger deler av Kina-ferien sin til Xian: man skal bare få sett Terrakottakrigerne!

Hotellanbefalinger i Xian

Jeg har ved to anledninger besøk Xian, og kan derfor skilte med et par hotellanbefalinger. Dette er hoteller som holder veldig høy standard og som ligger i helt sentralt (godt pakket inn av byens bymur – som du for øvrig kan sykle på).

HotellStandardPris per natt i norske kronerBestill her
Bell Tower HotellFra 400,- til 1000,-Klikk her
Grand Mercure HotellFra 600,- til 1300,-Klikk her

Hvis du ønsker å lese grundigere begrunnelse for hvorfor akkurat disse to hotellene passer nordmenn som reiser til Xian, så kan du lese denne artikkelen. Det er en hotellguide hvor jeg anbefaler hoteller rundt omkring i hele Kina.

Har du lyst til å se noen oppdaterte bilder fra Xian (tatt sommer/høst 2016), så kan du klikke på denne linken.

13872817_10208788773371202_8314013368001030264_n

Severdigheter i Xian

Det er primært tre hovedattraksjoner du ikke bør gå glipp av i Xian: terrakottakrigerne, det muslimske markedet og bymuren. Som tidligere nevnt er det Terrakottakrigerne folk primært kommer for å se, men det anbefales at man minst legger inn én ekstra dag i Xian for å oppleve litt mer av byen.

Terrakottahæren

terracotta-177475_960_720

Terrakottakrigerne er det absolutt beste og sterkeste minne jeg har fra mitt møte med Xian. Hele hæren består av 8000 soldater som er laget i terrakotta-leire og begravd i jorden. Samlingen ble ved en tilfeldighet oppdaget av en bonde som i 1974 skulle plante jord på eiendommen sin og fant det som skulle bli Xians absolutt største turistattraksjon i mange år fremover. Terrakotta-museet består av tre forskjellige kamre hvor kammer nummer èn er den mektigste og største med over 6000 figurer stilt ut. Hvis du noensinne har sett bilder av krigerne, så er de med 90 % sannsynlighet tatt i dette rommet.

Hvorfor ble terrakottakrigerne lagd? Det er ingen som med sikkerhet kan slå fast hovedgrunnen til at de ble laget – ei heller grunnen til at de ble senket ned i jorden og «glemt». Men historikere peker på tre plausible grunner til at de fikk den skjebnen de fikk av Qin-dynastiet:

1. For å vise sin rikdom.
2. For at ettermæle skulle huske på hæren som samlet Kina.
3. Fordi man trodde at statuer og gamle gjenstander kunne leve et liv i ånden til de døde, og at Qin Shihuang skapte en hær som skulle drepe alle onde krefter også etter hans død.

Du trenger kun å bruke en halv dag på å se terrakottakrigerne, litt avhengig av hvilken turguide du bruker. Spør gjerne hotellet eller reiseguiden spesifikt om en guide som ikke sleper deg/dere rundt i masse forskjellige butikker før dere når destinasjonen. Vi endte opp med å bruke en hel dag på grunn av stopp vi så på som totalt unødvendige.

Det muslimske matmarkedet

13876156_10208788774251224_950705455498853603_n

Kjært barn har mange navn, og det muslimske markedet går også under navn som «Huimin Street» eller «Det muslimske kvarteret». Dette er en samling av gode restauranter og attraksjoner i hyggelige omgivelser. Riktignok skal det sies at det primært er kjøttretter som blir tilberedt og servert, så det er ikke særlig et yndet sted for vegetarianere.

Dette er et marked som ligger såpass nært både Trommetårnet og Grand Mosque (den store moskeen) at du kan slå to/tre fluer i en smekk og ta en full dag i det sentrale Xian.

Allikevel vil jeg si at du skal passe litt på hvilke matretter du får i deg. Både jeg og reisekameraten min ble rimelig syke da vi prøvde en litt finurlig nuddelsuppe med oksekjøtt, men vi burde vel også kanskje forstått at det var en restaurant vi ikke burde ha spist på. Vårt råd: vær forsiktig og nøye med hva du får i deg, så skal du nok klare å nyte det muslimske matmarkedet.Bymuren

Det første du vil se etter at du har steget ut av togstasjonen eller ankommet med fly er den store gamle bymuren som strekker seg rundt hele gamlebyen i Xian. Muren er enorm, strekker seg rundt hele det man i dag vil kalle for «bysentrum» og er høy, mektig og tykk.

Jeg vil anbefale en sykkeltur på muren på kveldstid i all den grad du vil kunne få med deg en utmerket utsikt på begge sider av sykkelstien. En billett for å komme inn på selve muren koster 50 yuan (rundt 70 norske kroner anno 2019), men prisen vil naturligvis øke dersom du lar deg friste av å ha en turguide med på slep.

Hvor mange dager bør man ha i Xian?

Da jeg besøkte byen første gang var jeg der en uke, noe som var i overkant. Som tidligere nevnt er det primært tre ting du bør se i Xian, og selve bysentrum er såpass kompakt at du ikke vil ha noen problemer med å slå to fluer i en smekk og få med deg bymuren og det muslimske markedet på èn dag. Hvis du er effektiv kan jeg tenke meg at to eller tre fulle dager er lang nok tid til å få med deg det viktigste.¨

Sykle i Xian

china-1247764_960_720
Xian er kanskje den kinesiske byen hvor ting ligger mest til rette for en god sykkeltur. Det å sykle på bymuren gir både en spennende og interessant opplevelse. Man kan sykle rundt byen på et av de mest kjente bygningene i hele Kina mens man nyter utsikten ut over Xian. Dette er virkelig en sykkeltur du kommer til å huske lenge hvis du sykler på riktig tidspunkt (værforhold er viktig å ta hensyn til). Hele turen tar to timer hvis du sykler i et medium tempo.

Bymuren har fire forskjellige innganger: East Gate, West Gate, North Gate og South Gate. South Gate er «hovedporten» og også stedet hvor man kan finne best og rimeligst sykkelutleie. Da jeg besøkte Xian i 2016 var prisene som følger:

45 Yuan per sykkel for to timer.
90 Yuan for tandemsykler.
200 Yuan i depositum.

Hvis du bruker litt lengre enn to timer på turen, så gjør ikke det noe. Utleieren sa at han ville automatisk trekke 5 Yuan ekstra for hvert tiende minutt vi var for sene. Syklene kan avleveres på alle de forskjellige Gates før klokken 18:00, så du trenger ikke sykle hele bymuren dersom du ikke ønsker det.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.