Med cirka 1,4 milliarder mennesker er Kina verdenes mest folkerike land. Et slikt befolkningsantall krever også at man har rigide systemer for å holde kontroll på det meste. Kartlegging og klassifisering av byer er ikke noe vi verken kjenner til eller har behov for her hjemme i Norge. Men i Kina brukes «Tier»-systemet for å måle størrelse og utvikling i landets byer.

Hvordan fungerer «Tier»-systemet i Kina?

Byer deles inn i tre kategorier: Tier 1, Tier 2 og Tier 3. Etter 2017 ble det også lagt til en kategori kalt «New Tier 1», men denne blir det veldig sjelden referert til i offentlige publikasjoner. Desto mer utviklet en by er, desto større er muligheten for å komme i «Tier 1»-kategorien.

Eksempler på byer i Tier 1: Beijing, Shanghai.
Eksempler på byer i Tier 2: Xiamen, Kunming.
Eksempler på byer i Tier 3: Lishui, Nanyang.

Hvis du ønsker full oversikt over hvilke byer som tilhører hvilke kategorier, så kan du sjekke denne Wikipedia-artikkelen.

Har størrelse alt å si?

Nei, ikke ALT. Men størrelsen på en by vil også i stor grad fortelle noe om hvor utviklet den er. Det er umulig å bygge en by med mer enn 15 millioner mennesker uten å opprettholde et yrende næringsliv samt god infrastruktur.

Hva er egentlig Kinas største byer..?

Hvis du har stor interesse for dette feltet, så kan du sjekke ut hele listen over de største byene i Kina og sammenligne dem med denne listen. Det er nemlig en artikkel som tar for seg de 10 største byene i Kina – og du vil nok bli overrasket over at du ikke har hørt om alle sammen…

Forklaringsvideo

En Youtube-kanal jeg veldig ofte henter videoer fra er ADV China. De har vel nærmest dekket alle mulige temaer som er mulig å dekke om Kina. Og selvfølgelig har de også laget en video om hvordan Kina klassifiserer deres byer.

Se og lær:

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.