Denne artikkelen kan best illustreres ved et sitat jeg husker meget godt:

Oh, are you from Norway? What a beautiful country! Here in China we just refer to it as the fairytale country!

Ordene tilhører min tidligere nabo i Wudaokou, Beijing. Og de oppsummerer på mange måter den responsen jeg får når jeg forteller kinesere at jeg er fra Norge.

Hva liker kineserne med Norge?

Etter å ha sikkert hatt 100 samtaler med kinesere over de seneste årene, så kan jeg vel lage en smørbrødliste over hva de liker ved Norge, norsk kultur og nordmenn:

#1: Norske naturopplevelser (spesielt i Nord)

Norsk natur er svært ettertraktet blant øvre middelklasse. Du har kanskje fått med deg at kinesere strømmer til vårt nord-norske landskap for å oppleve verdens flotteste natur?

Èn av tingene som virkelig tiltrekker seg mye oppmerksomhet i Kina er nordlyset. I rundt 80 % av alle «Norge-samtalene» jeg har hatt med kinesere trekker de frem nordlyset som noe av det mest fantastiske man kan se.

Fun fact: jeg pleier ofte å fly med Finnair når jeg flyr fra Shanghai til Oslo. Mellomlandingen skjer i Helsinki. Og der hvor de fleste skandinaviere skal videre til Bergen, Stockholm og Oslo, så setter kineserne seg veldig ofte på et direktefly opp til Tromsø…

Bare for å minne alle på hvor vakkert land vi bor i: dette er et bilde av Lofoten.

#2: «Tall, white and blonde!»

Jeg sier det bare som det er: det klassiske skandinaviske utseendet blir sett på som meget pent i Kina. Kineserne gjør «alt» de kan for å opprettholde en hvit hud, og mange av dem har også begynt å farge håret sitt blondt.

Man tenker kanskje ikke like mye over det i Norge, men høyde er et viktig element for kineserne når de finner seg en partner. Hvis en mann er under 1,70 høy, så blir vedkommende sett på som uattraktiv.

Hvis du av en eller annen grunn skulle ha interesse av å vite hvordan man kan finne seg en kinesisk kone, så er denne artikkelen meget relevant.

#3: «你们有很多礼貌!» (Ni men you hen dou limao!»

Setningen betyr direkte oversatt: dere oppfører dere på en meget pen måte!

Ingen spytting på gaten, rene og pene byer uten forsøpling, velstelte klær og minimalt med roping/skriking på offentlige steder. Dette er ting kineserne verdsetter veldig høyt med Norge.

Jeg hadde en venninne som besøkte Norge for første gang og hun ble nærmest sjokkert over hvor stille det var i gatene. Sammenlignet med Beijing, så uttalte hun at det nærmest var «som å tre inn i en kirke under en begravelse».

Dette er nok de tre stereotypene som jeg virkelig kan gå god for eksisterer blant kinesere. Du skal huske på at de fleste mennesker i Kina, naturlig nok, har veldig begrensede kunnskaper om Norge. Tross alt bor det kun fem millioner mennesker i landet vårt – og det er betydelig mindre enn det bor i den 10. største byen i Kina.

Vet de fleste om den politiske konflikten etter Fredsprisen?

Det er ingen hemmelighet at det politiske forholdet mellom Norge og Kina fikk seg en knekk etter at Liu Xiaobo mottok fredsprisen i 2010. Beslutningen om å gi en kinesisk menneskerettighetsaktivist en internasjonalt anerkjent pris var ikke veldig populært hos de høye herrer i Beijing.

Men hvor mye har det kinesiske folk fått med seg av denne konflikten?

Ingenting. Ingen verdens ting. Selv bodde jeg i Kina mellom 2014 og 2019, og har ved

Liu Xiabo. Foto: Wikipedia.

flere anledninger utført «stikkprøver» for å høre om de kjenner til noen politisk konflikt og/eller Liu Xiabo.

Nope. Niks. Nei. Ingen kjente til det.

Det skal også nevnes at det å snakke politikk med kinesere er ganske vanskelig. Ikke bare virker de uinteresserte, men de er generelt heller ikke særlig opptatt av internasjonal politikk. Akkurat det å unngå samtaler om politikk er også en av tingene jeg lister opp i artikkelen over huskeregler du trenger når du besøker Kina.

Er det noe kineserne misliker ved Norge?

Ikke såvidt jeg vet. Den eneste negative feedbacken jeg har fått på dette punktet handler om at nordmenn er veldig vanskelig å bli venner med. Vi bryr oss veldig lite om andre mennesker rundt oss, noe som kan være sant. Vedkommende hadde bodd i Norge i tre år for å ta en utdannelse, men hadde ingen intensjoner om å komme tilbake.

Bare for ordens skyld: det utkommer en rapport hvert år som måler hvor vanskelig det er å få venner i et land som nytilflyttet expat. Nøyaktig 65 land er med i «konkurransen», og dette er de fire siste nasjonene (altså der hvor det er vanskeligst å få venner som utlending):

62. Sveits
63. Norge
64. Danmark
65. Sverige

Jepp. Vi er nok ikke så utrolig sosiale i Norge. Hvis du ønsker å finne hele listen, så kan du sjekke den ut her (ekstern lenke).

Hva gjør Norge så populære i utlandet?

Spørsmålet høres kanskje litt arrogant ut, men det ligger vel noe i det. Det er veldig sjelden jeg møter mennesker fra andre land og får noe som er i nærheten av negativ respons når de hører hvor jeg er fra. Kombinasjonen av en fornuftig utenlandspolitikk over lengre tid samt det faktum at vi kan by på noen utrolige naturopplevelser gjør nok Norge til et yndet land for mange utenlandske turister.

Også for kineserne.

ÈN KOMMENTAR

 1. Hej Amund!

  Jag är marknadsföringsassistent på Omeida Chinese College i Yangshuo, Guangxi. Finns det någon möjlighet att marknadsföra vår skola på er hemsida? Om du vill prata vidare så kan du gärna skriva ett mail till mig på marketing@omeidachinese.com

  Med vänliga hälsningar,
  Joel Andersson
  Marketing Representative
  Omeida Chinese College
  Yangshuo, Guangxi, China

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.