Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Det vil være ganske mange forskjeller på din kultur og den kinesiske kulturen. Med mindre du har vært mye i Kina, så tror jeg nemlig at dette er en artikkel du virkelig har behov for å lese før du reiser nedover. Dette skal hjelpe deg å vite hva du skal gjøre for å være høflig.

Hilsener

Voksne mennesker blir ofte adressert med ærestittel – som kan enten være ”baba” (pappa) eller ”laoshi” (lærer). Hvis læreren din heter Bai, så er det vanlig at du refererer til ham som ”Bai Laoshi”.

Et håndtrykk er den vanligste ikke-verbale hilsenen, akkurat som i Norge. Du kan også bare gi et høflig nikk hvis du ikke føler at du har så mye å snakke med vedkommende om.

Den eldste personen blir ofte alltid hilst på først som et tegn på respekt.

Bordskikknoodles-1209586_960_720

Når du skåler med noen, så banker du glasset først forsiktig to ganger i bordet. Og hvis du skåler i en formell setting, så bør du reise deg og stå oppreist mens du drikker.

På en bankett eller ved andre formelle anledninger er det høflig å prøve alle rettene, og på slutten av måltidet bør du la litt av maten ligge igjen på tallerkenen for å demonstrere at du synes måltidet har vært generøst. (Ja, jeg vet at det er mange av oss som har problemer med å kaste mat – men slik er nå en gang kulturen i Kina. Det trenger ikke være store mengder mat…)

Ikke under noen omstendigheter bør spisepinner plasseres oppreist på tallerkenen eller i bollen din. Dette symboliserer nemlig døden.

Gaver

china-1081714_960_720


Når du gir eller mottar gaver, så bør du bruke begge hender til å overrekke eller motta. Kineserne pleier vanligvis ikke å åpne gavene foran den som har gitt dem og det blir ansett som høflig i kinesisk kultur å først åpne gavene etter at du har forlatt vedkommende som ga deg gaven. Unngå å bruk hvitt eller svart innpakningspapir. Rødt er alltid et sikkert valg.

Ikke gi noe som har med verken klokker eller tallet fire å gjøre da disse tingene forbindes med begravelse og død. Små ting som bøker, parfyme, sigaretter og godteri fra Norge er alltid en sikker vinner (men ikke gi lakris – basert på egne erfaringer kan jeg si at de hater det!).



Generelle huskeregler

china-1031557_960_720


Kineserne er stolte av sitt land og sin kultur. Det er ingen grunn til å påpeke at du synes noe er annerledes eller dumt når du er i Kina. De vet selv at ting ikke er mulig å få gjort perfekt i et land med 1,4 milliarder innbyggere. I likhet med alle andre land, så jobber myndighetene hardt for å bli kvitt problemene som landet har. Jeg tror du vet selv hvilke emner du bør unngå å diskutere hvis du skal oppføre deg med verdighet over en kineser (Taiwan, Tibet, politikk, nyere historie, etc.).

Ikke overreagerer når du blir spurt personlige spørsmål om sivilstatus, familie, alder, jobb eller inntekt fordi dette lurer ofte kineserne på for å søke en felles plattform. Denne type ting har vi ikke særlig store problemer med å snakke om i Norge heller (ref. de åpne skattelistene), men i Kina er man ofte enda mer fri for barrierer som omhandler personlige ting. Ta det med et smil.

Hold deg rolig når/hvis du kommer i en situasjon der du har med offentlige tjenestemenn å gjøre. Det å heve stemmen eller bli sint kommer ikke til å gjøre annet enn å eskalere situasjonen unødig. Hold deg rolig – du er tross alt i et fremmed land.

Aldri skriv ting i rødt blekk. Det symboliserer protest eller alvorlig kritikk.

Punktlighet er ansett som en dyd i Kina. Å komme til tiden viser respekt for andre. Kinesere møter opp litt tidligere for å vise sin oppriktighet. Da jeg jobbet på et kontor i Kina i sammenheng med et internship jeg hadde, så hadde jeg nærmest kun én regel å forholde meg til: kom til tiden og ikke dra før klokken var seks!

Nyttige nettsider for deg som vil reise til Kina:

Flybilletter: Momondo.no og Skyscanner.no er to av de beste søkemotorene hvis du ønsker å finne de billigste flybillettene til Kina. Selv benytter jeg meg alltid av de to da de inkluderer samtlige flyselskap som reiser til Kina fra Norge. Jeg bruker ofte også Travellink.no til å trippelsjekke at jeg har funnet de billigste flybillettene.

Overnatting: Hotels.com er soleklart den beste nettsiden for å finne hoteller i Kina. Hvis man bestiller fra lokale kinesiske nettsider, så må man regne med å måtte betale mer når språket er satt til norsk eller engelsk. Slik diskriminering driver ikke Hotels.com med – og de har et enormt nettverk av hoteller i Kina (betydelig bedre enn booking.com)

Trenger du mer informasjon eller veiledning?
Hvis du ønsker mer informasjon om flybilletter og hoteller, så kan du alltid besøke vår hotellguide eller artikkel om hvordan man finner de billigste flybillettene. Husk også at du kan legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, så svarer vi så fort vi har tid.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.