Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Det er flere som lurer på om de skal dra utenlands i juleferien, og Kina er nok et reisemål som flere og flere nordmenn ser på som et realistisk mål. Spørsmålet mange stiller seg er: «Hvordan feires egentlig jul i Kina?». Og ikke minst: «er det i det hele tatt mulig å skaffe noen av elementene som minner om norsk juletradisjon i Kina?».

Først må jeg bare få sagt: denne artikkelen er skrevet svært subjektivt og ut fra mine egne erfaringer som nordmann. Det finnes nær sagt ingen objektiv informasjon om emnet, så dette er vel det nærmeste du kommer «sannheten».

Selv har jeg tilbringt julen i Kina to ganger: en gang i Beijing og en gang i Xiamen. I Beijing var jeg student på en skole sammen med rundt 30 dansker, noe som gjorde at det ikke var noe problem å finne folk som hadde (nær sagt) de samme juletradisjonene som oss selv. Vi bestilte «fleskestæg» (minner nesten litt om ribbe) og kaklun fra en dansk restaurant. Kvelden var hyggelig i og med at vi holdt sammen, sang noen julesanger og ga hverandre ganger. Det var riktignok ikke i nærheten av å feire jul hjemme i Norge, men alt i alt en ganske hyggelig opplevelse. Alle hadde en julegenser hver, spilte kort til langt på natt og drakk dansk juleøl fra Carlsberg. Tipp-topp!

I de større byene i Kina (Guangzhou, Beijing og Shanghai) vil man alltid finne så mange internasjonale restauranter at det ikke vil være noe problem med å få tilsendt julemat hjem eller til hotellet hvis dette skulle være et ønske. Alternativt kan man oppsøke disse restaurantene selv og få servert et godt julemåltid.

I Xiamen var det en ganske annen historie. Xiamen er en havneby som ligger sør-øst i Kina, «kun et steinkast» fra Taiwan. Man kan si mye bra om Xiamen, men èn ting er sikkert: det er ikke hit man kommer for å få den ultimate julestemningen. Det eneste de hadde klart å diske opp med var et stort grønt juletre som sto mitt i paradegaten. I tillegg hadde de leid inn noen russiske «modeller» (merk gåsetegnene) som sto halvnakne og gjorde seg klare til å ta bilder med kineserne. Middagen ble spist på en dårlig biff-restaurant og kvelden var egentlig ganske kjedelig.

Med andre ord: du vil ikke finne noe særlig julestemning i de kinesiske byene som ikke har et stort internasjonalt nettverk. Sånn er det bare.

Hvordan feirer kineserne julen?

De feirer den ikke. Den jevne kineser har nøyaktig samme hverdag 22., 23. , 24. , 25. og 26. desember. Den kommersielle delen av julen er nok det eneste som er i nærheten av å gi en slags julestemning. Butikkene vil ha «julesalg», et og annet grønt tre med noe stygg julepynt på og røde salgsplakater til ære for julen. That`s it. Det er rett og slett alt man får «gratis». Og resten blri man nødt til å stelle i stand selv.

Jeg har sett noen få kirker i Kina, og spesielt den i Xiamen var helt stappfull da vi prøvde å sjekke ut om de hadde noen form for julegudstjeneste. Hvis du gjør litt research på forhånd eller spør din turguide/de hotellansatte, så er det helt sikkert ikke umulig å kunne dra i kirken på julaften hvis dette er noe du pleier å gjøre hjemme i Norge.

ÈN KOMMENTAR

 1. Hei med jer!

  Jeg har prøvet at lede efter en email/kontaktform på jeres hjemmeside, da jeg gerne vil i kontakt med jer vedr. et samarbejde.

  Kan I ikke smide en mail til mig, så vi kan tage en hurtig snak?

  På forhånd tak og god dag.

  Mvh,
  Andreas Nielsen

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.