Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Beijing – Asias desidert mektigste by

Fakta om Beijing


Innbyggertall: 21,7 millioner
Kinesisk navn: 北京
Kjent for:
1. Den forbudte by
2. Den kinesiske mur
3. Sommer-OL 2008

Du kan benytte deg av linkene for å guide deg frem til det du lurer på om Kinas hovedstad. Beijing er maktsentrum i Asia og huser mange av de aller mest kjente og tradisjonsrike severdighetene Kina har å by på. «Man har ikke vært i Kina med mindre man har besøkt Beijing» er det mange som hevder – og jeg vil definitivt gi dem rett.

En spasertur på den kinesiske mur, et innblikk i Kinas historie ved Tiananmen Square og et møte med det noe originale matmarkedet Wangfujing er noe som rett og slett er nødt til å oppleves som Kina-turist.

Selv elsker jeg Beijing og jeg har samlet alle de gode severdighetene og hotellene for deg som vil bli med på en reise du aldri vil glemme. Etter å ha bodd i Beijing et år kan jeg gi deg en kort introduksjon til de mest attraktive severdighetene som turist. Hvis du ønsker annen informasjon enn om hvilke turistmål Beijing har å by på, anbefaler jeg at du bruker linkene øverst i artikkelen. Her kan du lese om hvilke hoteller som er både billige og gode – perfekt for såkalte «backpackere».

Hotell og fly til Beijing

Først og fremst ønsker jeg å gjøre to anbefalinger til hotell i Beijing – samt fortelle deg hvordan du kan finne de billigste flybillettene. Denne artikkelen gir deg strategien som viser hvordan du kan finne de billigste flyavgangene til Kina. Den er meget omfattende og jeg viser deg hvilke nettsteder du bør sjekke for å sikre deg de billigste flybillettene.

Hotellanbefalinger

Et prinsipp jeg har er å aldri anbefale noe jeg ikke kan stå inne for. Etter å ha bodd på flere hoteller i Beijing har jeg valgt ut et par som er de aller beste for nordmenn som reiser ned some turist:

HotellStandardGåavstand til Den Forbudte ByPrisBestill her
Jade Garden Hotell
4 minutterMellom 500 og 1000 kronerKlikk her
Shadow Art Performance Hotel
27 minutterMellom 600 og 1100 kronerKlikk her

Det aller viktigste i Beijing er å bo nær turistseverdighetene. Og pent sagt: det aller, aller meste handler om området rundt Den Forbudte By. Her finner du blant annet Den Himmelske Freds Plass, Nasjonalmuseumet, Beihai Park, de verdenskjente Hutongene, Wangfujing-markedet og mye, mye mer. Med andre ord: du skal satse på å bo så nærme Den Forbudte By som overhodet mulig hvis du ønsker en behagelig og kort reisevei til alle Beijings «must see»-turistattraksjoner (bortsett fra Muren…).

Hvis du ønsker å se mer informasjon om hotellene, så bør du klikke på «Klikk her«-teksten i tabellen over. Har du et ønske om å lese mer om hvordan jeg opplevde å bo på hotellene i Beijing, så kan du lese det i denne artikkelen.

En uke i Beijing

DagerSeverdighetPrisnivåSentrumsnærtUtypende artikkel om severdigheten
Dag 1Den forbudte byLavt (40 RMB/60 RMB avhengig av lav/høy-sesong)Midt i sentrum
Dag 2Formann Maos gravplass + nasjonalmuseumetGratisMidt i sentrumLes mer her
Dag 3Den kinesiske murAvhenger av turistbyrået. Hør med hotellet ditt. Det pleier å koste rundt 200 RMB per person.I utkanten av sentrum, avhengig av hvilket sted på muren du/dere ønsker å se.#1: Mitt møte med den kinesiske mur.
Dag 4SommerpalassetLavt (30 RMB)20-25 minutters taxitur fra Den Forbudte By.Les mer her.
Dag 5Wudaokou & Sanlitun - de "vestlige" områdene i Beijing.Gratis, men prisnivået på restauranter er noe høyere enn ellers i Beijing.Sanlitun ligger meget sentralt. Wudaokou i nord-vest.#1: Wudaokou - Beijings heteste studentområde.
Dag 6Olympiske parkGratisMidt i sentrumLes mer her
Dag 7Akrobatikkshow100-150 RMBLitt rundt omkring. Hør med hotellet.Les mer her

Severdigheter i Beijing

Beijing er virkelig den mest optimale byen å besøke for de som ønsker å oppleve det «ekte Kina». Mye av grunnen til det er eldgamle historiske monumenter som den dag i dag er utstilt som særdeles attraktive og turistvennlige attraksjoner.

Den kinesiske mur

Den Kinesiske Mur – en times kjøretur fra Beijing. Foto: Reisetilkina.com

Vi begynner med den mektigste: muren. Den kinesiske mur er mer enn 2300 år gammel og strekker seg gjennom hele ni kinesiske provinser: Liaoning, Hebei, Tianjin, Beijing, Indre Mongolia, Shanxi, Shaanxi, Ningxia og Gansu.

MuTianYu og Badaling – de to alternativene man har

Selv anbefaler jeg at du bruker en guidet tur til å besøke en av de populære turiststedene hvor man kan få seg en gåtur på muren. Da jeg besøkte den kinesiske mur for første gang i 2010 dro jeg til et sted som kalles Mu Tian Yu, som er den mest populære plassen for turister og den delen av muren som er blitt best bevart. Den ligger en times kjøretur unna sentrum av Beijing, noe som gjør den gunstig for de aller fleste turister.

Om du ønsker å utfordre deg litt ekstra og gjøre enda mer ut av turen, så kan du hoppe på en to-tre timers busstur til Badaling. Til tross for en litt lengre kjøretur har du muligheten til å oppleve et museum, rutsjebane (ja, jeg har prøvd den, og ja – den er rimelig morsom) og et utrolig antall kinesiske turister. Dette er den mest populære delen av muren for kinesere som er på besøk i Beijing, så du skal virkelig forvente et høyt antall mennesker hvis du drar hit i turistsesongen.

Selve bestigningen av muren er gratis, men du må regne med noen kostnader for bussturen og eventuelt lunsjen som blir en del av den guidede turen. Alle hoteller i Beijing har kontakter med reisebyråer som kan ta deg opp til muren.

Mer informasjon om Den Kinesiske Mur

Hvis du for alvor vurderer å dra opp på muren, så er det et par artikler som er høyst populære:

Ti tips til deg som skal opp til den kinesiske mur.

Denne er nærmest obligatorisk å lese før du begir deg ut på tur.

Ti «funfacts» om den kinesiske mur.

Kanskje litt interessant å lese.

Funfact

Visste du at muren ikke kan sees fra månen? En skrønehistorie som har gått i generasjoner virker å ha fått fotfeste hos mange utlendinger. Kineserne selv smiler godt når du forteller dem det….

Her er noen andre bilder jeg har tatt på noen av mine (mange) turer opp på Den Kinesiske Mur:

Den himmelske freds plass & Den Forbudte By

Den Forbudte by sett fra Beihai Park. I bakgrunnen kan du skimte den himmelske freds plass. Foto: Reisetilkina.com

Den himmelske freds plass, eller Tiananmen Square som er det engelske navnet, ligger sentralt i Beijing og er en av byens absolutte hovedattraksjoner. Kort fortalt er det «verdens største plass» som binder sammen en haug med attraktive severdigheter som Maos gravplass, Den forbudte by og nasjonalmuseumet.

Maos Maosoleum & Nasjonalmuseumet

Det anbefales virkelig å ta turen innom Maos grav for å se hvor godt de har klart å holde

Bilde jeg tok av en militær ( 军人 ) på Den Himmelske Freds Plass.

ham vedlike. Den eldre generasjonen i Kina har fortsatt et sterkt forhold til Mao, noe du kommer til å oppleve gjennom tårer og bønner på den historiske plassen.

Nasjonalmuseumet er helt OK. Her får du et innblikk i kinesernes historie gjennom alt fra jordbrukssamfunn til krigføringen mot den tidligere erkefienden Japan. Museumet er gigantisk (7 etasjer) og koster ingen penger – men husk pass!

Du kommer ikke inn som utlending uten å ha vist passet ditt ved inngangen. Dette gjelder for øvrig også inn på selve den himmelske freds plass. Her er det både sikkerhetssjekk og passkontroll på alle som skal inn på området.

Her er et bilde jeg tok på den Himmelske Freds Plass:

 

Regjeringsbygningen kan sees bak til høyre. Foto: Reisetilkina.com

 

Praktisk informasjon hvis du skal se Maos Maosoleum

Det er noen ting som er viktig å få med seg:

1) Det store huset midt på Den Himmelske Freds Plass er Maos Maosoleum. Du vil ikke se noe skilting eller annen informasjon på engelsk, men det er dette huset (bilde tatt fra baksiden):

Maos maosoleum på den himmelske freds plass. Foto: Reisetilkina.com

2) Det er ikke lov å ha med seg vesker, bager eller sekker inn for å se Mao. Hvis du drar dit alene med sekk, så vil du rett og slett ikke komme inn i huset. Er dere flere, så kan dere gå på omgang.

3) Selve turen tar ikke mer enn fire-fem minutter. De er ganske opptatt av at folk strømmer gjennom graven ganske kjapt for at så mange som mulig får muligheten til å oppleve det.

4) Bruk av mobiltelefon eller kamera inne i bygningen er naturligvis strengt forbudt.

Bakgrunnsinformasjon er viktig for å nyte Den Forbudte By

Bilde tatt fra Den Himmelske Freds Plass. Den Forbudte By i bakgrunnen. Foto: Reisetilkina.com

Uansett hvor lite interessert man er i kinesisk historie kan man ikke unngå Den Forbudte By når man er på ferie i Beijing. Jeg vil allikevel sterkt råde dere til å enten skaffe en bok eller bestille en guidet tur når man besøker monumentet. De aller færreste vil forstå den historiske viktigheten som ligger mellom bygningene med mindre man har med seg noen kilder da svært få ting er opplyst i selve byen. Etter å ha vandret fra A til B gjennom hele Den Forbudte By som 20-åring i 2010 var jeg like blank som da jeg kom inn…

Det er nok dessverre noe veldig mange nordmenn opplever når de drar til Beijing. Enten bør man lese seg opp på historien på forhånd, eller så kan man betale en guide for å gjøre det for seg.

Nasjonalmuseumet i Beijing

Kun et steinkast fra Den Himmelske Freds Plass ligger denne godbiten av et museum:

Det er nasjonalmuseumet i Kina – og er gratis for alle som ønsker å komme inn. Vær dog oppmerksom på at denne, i likhet med alle andre turistseverdigheter i dette området, krever at utlendinger har med seg passet sitt. Man skal først registrere seg med navn og ID i billettlukten før man får lov til å komme inn.

Nasjonalmuseumet er svært interessant. Dessverre er det ikke lov å ta bilder fra innsiden, men jeg kan fortelle at det primært handler om Kinas militær- og kunsthistorie. Absolutt verdt å besøke når man ferierer i Beijing.

Funfact

Visste du at Den Himmelske Freds Plass kom på UNESCOs verdensarvliste i 1987?

Beijings klima
Beijing har fire ganske forskjellige årstider: en vindfull vår, en lang og varm sommer, en behagelig og kort høst og en lengre iskald vinter. Man merker virket skillet mellom sommer og vinter i Beijing da man bokstavelig talt kan gå i shorts den ene dagen og være nødt til å finne frem boblejakken den neste.

Denne oversikten fra Climatemps.com viser hvordan klimaet i Beijing utvikler seg gjennom et helt år:

Skjermbilde 2016-08-25 kl. 07.13.45

Sikkerhet og svindel i Beijing

Til tross for at Kina er et super-sikkert land å reise i, så er det veldig mange turister som får en dårlig start på ferien sin. Det vrimler dessverre av svindlere der hvor utenlandske turister ferdes i Beijing.

Flyplassen er første utfordring. Det er ikke akkurat få taxi-tilbud fra slibrige «taxisjåfører» som står klare til å tømme lommebøkene til intetanende turister. Men det finnes haugevis med lignende ting man skal være forsiktig med når man er i Beijing, og jeg har samlet alle faresignalene i en og samme artikkel. Hvis du skal til Beijing på ferie: for all del les denne artikkelen før avreise.

3 KOMMENTARER

 1. Hei, det er virkelig noen fine bilder du har fått tatt fra Beijing. Virker også at du har ganske mye erfaring med Kina som reisemål.

  Lurer på følgende:

  1) Hvis vi bare skal være i Kina èn uke, vil du egentlig anbefale oss å bruke all tiden vår i Beijing? Eller bør vi også dra til Shanghai eller andre byer?

  2) Er det trygt å gå rundt i gatene på kveldstid eller er det noen områder man må passe på å ikke bevege seg i?

  Vi er en gruppe på 5 stykker i 30-årene som har tenkt til å dra først til Kina, og deretter videre til Thailand før vi reiser hjem til Norge igjen. Håper heller ikke at visum skal være noe problem selv om man reiser ut fra Kina og ikke fra Norge? Du er kanskje ikke noen ekspert på Thailand.

  • Hei Tone,

   takk for kommentar.

   Svar på spørsmålene dine:

   1) Jeg vil anbefale å bruke fire dager i Beijing og tre dager i Shanghai. Det å reise rundt til alle mulige byer kan ta veldig mye tid, og selv om tognettet er kjent for å være raskt, så er de administrative tingene ved en togreise (billettkjøp, køer, sikkerhetskontroller, etc.) fortsatt veldig ineffektivt i Kina.

   Hold deg til Shanghai og Beijing hvis du besøker Kina i mindre enn 8 dager.

   2) Helt trygt. Jeg har bodd i Kina i fem år og aldri opplevd noen ubehageligheter noensinne.

   Visum skal ikke være noe problem til tross for at du reiser ut av Kina. Husk dog på at du kun har èn innreise til Kina hver gang du får turistvisum. Du kan med andre ord ikke dra til Kina, dra ut igjen til Thailand, komme tilbake til Kina og så dra til Norge.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.