Vurderer du å reise til Kina i år?
Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.
Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.
Det er selvfølgelig ingen som vil betale overpris i Kina. Nordmenn har ofte en tendens til å tenke «Jaja, det er i hvert fall billigere enn i Norge!» når de gjør dumme kjøp i utlandet. Men man skal også besøke veldig få land hvor det IKKE er billigere enn i Norge.
Selv har jeg bodd i Kina i nærmere 5 år nå og har blitt forsøkt lurt et titalls ganger – og et par ganger har de faktisk fått meg. Med andre ord: jeg har GOD erfaring med svindel og svindelforsøk i Kina, noe som er grunnen til at jeg skriver denne artikkelen. Hvis du kjenner noen som skal til Kina: vær snill og del denne artikkelen med dem.
For det er faktisk slik at det er en del som klarer å bli lurt når man reiser til Kina. Undertegnede fikk seg en uhyggelig opplevelse da jeg dro fra flyplassen i Beijing inn til sentrum og mottok en litt for høy taxiregning… mer om dette senere.
Hotell og flybilletter
Èn ting er å unngå å bli lurt når man har ankommet Beijing eller Shanghai. En annen ting er å la seg lure før turen i det hele tatt er i gang. Det er et par nettsider som er OK å benytte seg av når man kjøper flybilletter til Kina – og èn som er OK å benytte seg av når man bestiller hotell.
– Hotels.com er det naturlige valget når man bestiller hotell. Mange kinesiske hotellkjeder prøver å ta seg ekstra betalt når man har valgt engelsk språk eller utenlandsk valuta (CTRIP er blant disse – sleipinger!!!*). Aldri bruk disse nettsidene. Hos Hotels.com kan jeg garantere at du ikke betaler en pris basert på hvor i verden du kjøper hotelloppholdet fra. I tillegg har de et samarbeid med utrolig mange hoteller i Kina i de aller fleste byene.
– Når du kjøper flybilletter bør du følge denne guiden. Har selv kjøpt flybilletter til Kina i hvert fall 10 ganger og vet hvilke nettsider som er billigere og dyrere å kjøpe fra.
*= En liten anekdote på dette. Hadde en dansk kamerat som til var uten leilighet i Shanghai en periode. Han bodde på et semi-dårlig hotell midt i byen som kostet 110 RMB hver dag. Vel – i hvert fall hvis man betalte på den engelske Ctrip.com-siden. Da en kamerat skulle inn og kjøpe på hans mobil (fordi han hadde glemt det den dagen..), så viste det seg at rommet egentlig bare kostet 95 RMB. Hvis man var kinesisk, selvfølgelig. 🙂
Hvordan unngå å bli lurt av sleipe taxisjåfører
Jeg har klart å bli svindlet av taxisjåfører to ganger. Dette er mine historier (take notes, guys – dette er VIKTIG informasjon):
Min første taxitur
Det første som skjedde undertegnede på sin første tur til Kina var å bli lurt av en taxisjåfør. Da kan du tenke deg at vi likte Kina fra første sekund vi ankom?
Ikke akkurat noen varm velkomst.
Vi gjorde feilen å sette oss bak i taxien og ane fred og ingen fare. Da vi kom frem til hotellet skulle taxisjåføren plutselig ha 650 yuan for turen, seksdobbelt av den egentlige prisen. Vi skjønte jo at vi ble lurt, men visste ikke helt hvordan han ville reagere hvis vi sa i mot, så vi betalte og dro. Kanskje litt «norsk» og naivt å gjøre.
Det vi ikke fikk med oss var at sjåføren skrudde av takstameteret underveis og fant opp sin egen pris, han kjørte altså «svart». Moralen er; sitt alltid foran i taxien og følg med på at takstameteret står på under hele turen og at takstameteret står på minsteprisen når dere begynner å kjøre.
Oversikt over hva minsteprisen skal stå på i de store byene i Kina der turister ferdes:
Beijing: 12 yuan
Shanghai: 14 yuan
Xian: 8 yuan
Falske penger i Beijing
Den andre gangen jeg ble lurt hadde jeg faktisk bodd i Kina i mer enn tre år. Bodde den gangen i Shanghai, men tok en ferie sammen med noen familiemedlemmer til Beijing. Man skal jo tross alt vise folk Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By og Den Himmelske Freds Plass når man er i Kina.
Uansett: en snakkesalig taxisjåfør underholdt meg hele turen og snakket om alt fra A til Å. Da vi skulle betale mente han at det var noe galt med 50-lappen min, noe jeg reagerte litt på. Ga han deretter en 100-lapp, men han mente også at den var «fake». Da jeg ga han min andre hundrelapp, så fikk jeg rundt 150 RMB tilbake – trodde jeg.
Problemet var at han hadde tatt min ekte hundrelapp og byttet den med en falsk seddel, noe jeg fant ut av senere. Her er et bilde av en ekte seddel (øverst) og den falske seddelen jeg fikk av taxisjåføren (nederst):
Ja – den ser jo helt ekte ut!?
Det at jeg med 3 års Kina-erfaring kan gå på en sånn smell betyr jo naturligvis at «alle» kan bli svindlet. Eneste muligheten til å unngå lignende situasjoner er å betale med småpenger (5 yuan, 10 yuan og 20 yuan-sedler).
Hold deg unna scooter-taxier (Rickshaws)
Hvis du ikke vet hva en scooter-taxi eller Rickshaw er, så er dette et godt illustrasjonsfoto:
Du bør holde deg langt unna scooter-taxier eller Rickshaws. De har inget takstameter og sjåførene later som om de er fryktelig dårlige i engelsk når du spør om pris. Det vanlige er at de viser et par eller tre fingre når du spør om pris.
Man skulle jo tro at de da mente 2 eller 3 yuan og dette gjør de selvfølgelig for å få deg til å ville kjøre med de i stedenfor vanlige taxier. Det de egentlig vil ha, for en strekning som ville kostet deg mellom seks og tolv yuan, er 20 eller 30 yuan per person. Hva skal man gjøre når turen er slutt? Det letteste er å holde seg unna alle slike «taxier».
Du bør så absolutt holde deg unna menn som står ved siden av sorte biler og roper «taxi!» etter europeere. Det at de roper etter deg bør i utgangspunktet gjøre at det lyser en rød lampe for deg, gjør det ikke det bør du tenke på at man aldri skal sette seg inn i en fremmed sin bil.
Disse er pirattaxier og man vet aldri hva de kan finne på.
Ikke la taxiene oppsøke deg
Hovedregelen er at det er du som skal oppsøke taxier og ikke motsatt. Du merker fort hvor suspekt det er at noen taxisjåfører står parkert og kun roper etter europeere. Disse sleipe taxisjåførene er ofte stasjonert utenfor luksushoteller i Kina, så om du bor på et hotell som er rangert med fire stjerner eller flere, så er det en god sjanse for at du finner dem rett ved ditt oppholdssted.
Tro meg: taxiene i Kina har mer enn nok kunder. Det er kun de som skriker etter utlendinger som helt åpenbart prøver å svindle.
Aldri betal overpris på vann og drikke
Det er en kjent sak at alt fra vann til smykker blir overpriset der det er mange turister. Det er da viktig å ikke la seg lure og betale de høye prisene. Smil når du først møter selgeren (ingen liker sure mennesker), men vær klar for å begynne prutingen. På markeder er det ikke snakk om å bare dele prisen de først kommer med på to, den skal deles på mye mer. Det vanlige er at selgeren starter på den prisen produktet ville kostet hvis det var ekte og ble solgt i en ordentlig butikk, bestem deg for en maks-pris og stå på det. Del gjerne beløpet på ti. Går ikke selgeren med på det går du fra butikken, du skal ikke se bort i fra at selgeren trekker deg tilbake og går med på beløpet du satte.
Sånt er egentlig ganske sleipt.
Skal du kjøpe vann eller brus lønner deg seg selvfølgelig å bruke matbutikker og supermarkeder. Vann koster som regel rundt èn yuan i butikken og kan fort koste syv yuan hos gateselgere i turiststrøk. Husk at det er lov å prute her også, selvom det fleste ikke gjør det. Hva er vel fire yuan for en flaske med vann hvis du er fryktelig tørst? Men husk at hvis du går med på de høye prisene fortsetter selgeren å svindle vestlige turister.
Video: Youtuber blir lurt i Beijing med vilje
Det er en Sør-Afrikansk youtuber med navn Serpentza som besøker Beijing.
Hva er målet med å lage videoen?
Å vise hele verden hvor lett det er å bli forsøkt svindlet i turistområdene i Beijing. Hvis du ikke har lyst/tid til å se videoen, så kan du finne full beskrivelse av denne «Tea House»-scammen under videoen. Der skriver jeg et sammendrag.
Akkurat denne videoen er meget lærerik, og vil forhåpentligvis gi deg et innblikk i hvordan svindelbandene opererer:
Hvis du har noen spørsmål om svindel i Kina, så har jeg mest sannsynlig svaret. Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet, så lover jeg å svare rimelig kjapt.
«Tea House Scam» i Beijing og Shanghai
Dette er en av de vanligste svindelmetodene i de kinesiske storbyene. Det fungerer på denne måten:
– En eller flere unge mennesker på rundt 25-30 år vil prøve å finne en måte å komme i kontakt med deg på. De snakker godt engelsk og spør hvor du er fra, hva du gjør i Beijing/Shanghai og hvor lenge du blir i byen.
– Deretter har de et forslag: «Skal vi gå og vise deg en ekte kinesisk te-seremoni?»
– Du blir ført inn til en bygning i nærheten hvor du får smake et par glass kinesisk te (som i realiteten bare er noe billig tull fra en 7/11 i nærheten).
– Når regningen skal gjøres opp viser det seg at den teen du har smakt er av «høyeste kvalitet» og du vil bli bedt om å betale flere tusen kroner.
Har hørt utrolig mange skrekkhistorier om folk som først har nektet å betale, men deretter fått et lite hyggelig besøk av noen muskuløse kinesere…og endt opp med å betale flerfoldige tusen kroner for elendig te.
Hvor foregår denne svindelen?
Primært i Beijing og Shanghai. I Shanghai vil du finne de fleste svindlerne i West Nanjing Road eller The Bund. I Beijing vil du finne dem ganske nærme Den Forbudte By/Himmelske Freds Plass eller i Sanlitun.
Denne artikkelen leste jeg akkurat litt for sent. Jeg har nettopp vært på business-tur til Beijing, og det er både første og siste gangen jeg besøker landet!!!!!!
Svindel 1: Jeg tropper opp på flyplassen , rimelig døgnvill etter en lang tur fra Trondheim via Moskva til Beijing. En hyggelig fyr sier «taxi» , jeg spør om det er normale lokale priser, og han sier: joda, her er det ikke noe snusk.
Endte opp med å betale 500 RMB til Beijing sentrum, noe som er galskap.
Svindel 2: da vi dro opp på den kinesiske mur på den ène fridagen vi hadde, så skulle sjåføren plutselig sende oss inn på et Jade-museum. Her ble vi forsøkt prakket på noen jade-greier som helt sikkert var totalt verdiløse. De ga seg ikke før min kollega hadde kjøpt noe dritt for 100 RMB.
Beijing: ALDRI IGJEN!!
De kan takke seg selv når politiet ikke er interessert i å høre på turister som blir svindlet hver eneste dag.
Hei Tor, takk for kommentaren din.
Synd å høre at du hadde en dårlig opplevelse med Beijing. Dessverre er svindelmetodene du nevner ganske velkjente for meg. Taxi-svindelen er nok den mest utbredte i Beijing, men disse pågående selgerne på «Jade-museumene» er også nokså irriterende.
Det å allerede bestemme seg nå for å aldri returnere til Beijing er selvfølgelig helt fair: det er opp til deg. Allikevel vil jeg si at dersom man klarer å ta de riktige forhåndsreglene, så kan en tur til Kinas hovedstad være helt perfekt.
Med andre ord: del denne artikkelen til noen du kjenner hvis du vet at de skal ta seg en tur til Beijing….
Hei
Som «gammel ringrev» har jeg vært med på det meste av det som beskrives i artikkelen og litt til. Nå har jeg jobbet i Kina i Huludao, Dalian, Qingdao og Shanghai, ca. 15 år tilsammen for et norsk firma og kjenner de fleste triksene. Hater disse faike taxiene. jeg sier bare «yes» når jeg blir spurt og går til de ordinære taxiene. Det beste råd jeg gi, velg en ordinær taxi. Det er tillatt å lure utlendinger ble det sagt av kinesere. Har et eksempel:
Jeg skulle ha nytt rør fra handvasken på badet for det var lekk. Kontaktet en venn som drev verktøybutikk. Hun ble med og vi ble enig om at jeg skulle forhandle først. Jeg fikk en pris 86 RMB for delene. Så overtok min venn og resultatet ble at hun kunne få to sett av det samme for 63 RMB.
Syns ikke at man skal unngå å reise til Kina. Det et interresant land og kultur. En bør sette seg inn i kulturen før man drar. da slipper man de største overraskelsene. De første 12 årene hadde jeg tolk. Han lærte meg mye. Han sa bl. a. at du kan få en fiende for livet på måten du er på. Vider fortalte han at en kineser aldri sier nei om du spør om en tjeneste. sier han kanskje, må du oppfatte det nei.
Jeg har stort sett bare positive opplevelser fra kina-tiden, mange gode venner Aksepter kulturen og nyt. Ofte på gata ble det ropt til meg «Hello». Det ble stille når jeg svarte på kinesisk «Ni hao».
Lykke til i Kina.
Hei Per-Henrik,
tusen takk for de ulike kommentarene på artiklene her. Veldig nyttig å høre om dine erfaringer etter mange år i Kina, og du har åpenbart mange interessante historier å fortelle.
Angående det å ha én pris for utlendinger, og én pris for lokale, så har jeg også flusst av eksempler på det. «Tuk-tuk»-sjåførene som kjører på natterstid i Shanghai er nok det aller beste eksempelet. Men har også måtte betale 200 RMB for en ti-minutters jobb med baderomsdøren min…hvor en «lokal pris» nok ville være nærmere 30 RMB.
Da jeg bodde i Beijing hadde vi en vaskehjelp (ayi = 阿姨 ) som elsket å snyte oss for penger. Ikke bare var hun dyr (100 RMB hver gang , hvor normalen nok ligger nærmere 60-70 RMB), men hun gjorde rett og slett ikke rent i leiligheten i det hele tatt. Kom, tok pengene, ryddet et par puter på plass i sofaen og dro igjen.
Sånne ting er dog OK å oppleve. Det som IKKE er greit å oppleve er jo å bli regelrett svindlet som turist. Da føler man seg ikke bare dum, men man blir også utrolig irritert på seg selv – og det ender opp med at man ikke får et like godt inntrykk av Kina som det man kanskje burde hatt.
Er det sånn at man må passe på lommeboken når man tar buss eller undergrunnen i Kina? Hvis man går på Google og søker på «Shanghai Subway» eller «Beijing Subway», så kommer det opp noen videoer som VIRKELIG ser ut som et godt klima for lommetyver.
Har du noen gang opplevd å få lommeboken din eller mobiltelefonen din stjålet?
Hei Natalia,
man bør alltid passe på eiendelene sine når man er på offentlige plasser som er tett befolket – og undergrunnen i Beijing/Shanghai er et meget godt eksempel på det. Selv har jeg aldri fått frastjålet mobiltelefon eller lommebok, men jeg har flere venner som har opplevd det. Alt handler egentlig om planlegging. Ikke putt noen form for verdisaker i sekken, men ha både lommebok og mobil godt klistret til forlommene dine på buksen/shortsen.
[…] er alt for vennlige for deg rundt turiststeder. Jeg har skrevet en liste over alle de tingene du er nødt til å passe på når du besøker Kina – for det er nok av folk som lever av å svindle utenlandske […]
[…] å bli svindlet eller lurt når du drar til Beijing (og det BØR du være), så vil jeg anbefale denne artikkelen. Den heter “Hvordan unngå å bli lurt når man reiser til Kina?” og tar for seg alle […]