Det er selvfølgelig ingen som vil betale overpris i Kina. Nordmenn har ofte en tendens til å tenke “Jaja, det er i hvert fall billigere enn i Norge!” når de gjør dumme kjøp i utlandet. Men man skal også besøke veldig få land hvor det IKKE er billigere enn i Norge.

Selv har jeg bodd i Kina i nærmere 5 år nå og har blitt forsøkt lurt et titalls ganger – og et par ganger har de faktisk fått meg. Med andre ord: jeg har GOD erfaring med svindel og svindelforsøk i Kina, noe som er grunnen til at jeg skriver denne artikkelen. Hvis du kjenner noen som skal til Kina: vær snill og del denne artikkelen med dem.

For det er faktisk slik at det er en del som klarer å bli lurt når man reiser til Kina. Undertegnede fikk seg en uhyggelig opplevelse da jeg dro fra flyplassen i Beijing inn til sentrum og mottok en litt for høy taxiregning… mer om dette senere.

Hotell og flybilletter

Èn ting er å unngå å bli lurt når man har ankommet Beijing eller Shanghai. En annen ting er å la seg lure før turen i det hele tatt er i gang. Det er et par nettsider som er OK å benytte seg av når man kjøper flybilletter til Kina – og èn som er OK å benytte seg av når man bestiller hotell.

Hotels.com er det naturlige valget når man bestiller hotell. Mange kinesiske hotellkjeder prøver å ta seg ekstra betalt når man har valgt engelsk språk eller utenlandsk valuta (CTRIP er blant disse – sleipinger!!!*). Aldri bruk disse nettsidene. Hos Hotels.com kan jeg garantere at du ikke betaler en pris basert på hvor i verden du kjøper hotelloppholdet fra. I tillegg har de et samarbeid med utrolig mange hoteller i Kina i de aller fleste byene.

– Når du kjøper flybilletter bør du følge denne guiden. Har selv kjøpt flybilletter til Kina i hvert fall 10 ganger og vet hvilke nettsider som er billigere og dyrere å kjøpe fra.

*= En liten anekdote på dette. Hadde en dansk kamerat som til var uten leilighet i Shanghai en periode. Han bodde på et semi-dårlig hotell midt i byen som kostet 110 RMB hver dag. Vel – i hvert fall hvis man betalte på den engelske Ctrip.com-siden. Da en kamerat skulle inn og kjøpe på hans mobil (fordi han hadde glemt det den dagen..), så viste det seg at rommet egentlig bare kostet 95 RMB. Hvis man var kinesisk, selvfølgelig. 🙂 

 

Hvordan unngå å bli lurt av sleipe taxisjåfører

Jeg har klart å bli svindlet av taxisjåfører to ganger. Dette er mine historier (take notes, guys – dette er VIKTIG informasjon):

Min første taxitur

Det første som skjedde undertegnede på sin første tur til Kina var å bli lurt av en taxisjåfør. Da kan du tenke deg at vi likte Kina fra første sekund vi ankom?

Ikke akkurat noen varm velkomst.

Vi gjorde feilen å sette oss bak i taxien og ane fred og ingen fare. Da vi kom frem til hotellet skulle taxisjåføren plutselig ha 650 yuan for turen, seksdobbelt av den egentlige prisen. Vi skjønte jo at vi ble lurt, men visste ikke helt hvordan han ville reagere hvis vi sa i mot, så vi betalte og dro. Kanskje litt “norsk” og naivt å gjøre.

Det vi ikke fikk med oss var at sjåføren skrudde av takstameteret underveis og fant opp sin egen pris, han kjørte altså “svart”. Moralen er; sitt alltid foran i taxien og følg med på at takstameteret står på under hele turen og at takstameteret står på minsteprisen når dere begynner å kjøre.

Oversikt over hva minsteprisen skal stå på i de store byene i Kina der turister ferdes:


Beijing: 12 yuan
Shanghai: 14 yuan
Xian: 8 yuan

Falske penger i Beijing

Den andre gangen jeg ble lurt hadde jeg faktisk bodd i Kina i mer enn tre år. Bodde den gangen i Shanghai, men tok en ferie sammen med noen familiemedlemmer til Beijing. Man skal jo tross alt vise folk Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By og Den Himmelske Freds Plass når man er i Kina.

Uansett: en snakkesalig taxisjåfør underholdt meg hele turen og snakket om alt fra A til Å. Da vi skulle betale mente han at det var noe galt med 50-lappen min, noe jeg reagerte litt på. Ga han deretter en 100-lapp, men han mente også at den var “fake”. Da jeg ga han min andre hundrelapp, så fikk jeg rundt 150 RMB tilbake – trodde jeg.

Problemet var at han hadde tatt min ekte hundrelapp og byttet den med en falsk seddel, noe jeg fant ut av senere. Her er et bilde av en ekte seddel (øverst) og den falske seddelen jeg fikk av taxisjåføren (nederst):

En falsk og ekte seddel i Kina. Foto: Reisetilkina.com

Ja – den ser jo helt ekte ut!?

Det at jeg med 3 års Kina-erfaring kan gå på en sånn smell betyr jo naturligvis at “alle” kan bli svindlet. Eneste muligheten til å unngå lignende situasjoner er å betale med småpenger (5 yuan, 10 yuan og 20 yuan-sedler).
 

Hold deg unna scooter-taxier (Rickshaws)

Hvis du ikke vet hva en scooter-taxi eller Rickshaw er, så er dette et godt illustrasjonsfoto:

Du bør holde deg langt unna scooter-taxier eller Rickshaws. De har inget takstameter og sjåførene later som om de er fryktelig dårlige i engelsk når du spør om pris. Det vanlige er at de viser et par eller tre fingre når du spør om pris.

Man skulle jo tro at de da mente 2 eller 3 yuan og dette gjør de selvfølgelig for å få deg til å ville kjøre med de i stedenfor vanlige taxier. Det de egentlig vil ha, for en strekning som ville kostet deg mellom seks og tolv yuan, er 20 eller 30 yuan per person. Hva skal man gjøre når turen er slutt? Det letteste er å holde seg unna alle slike “taxier”.

Du bør så absolutt holde deg unna menn som står ved siden av sorte biler og roper “taxi!” etter europeere. Det at de roper etter deg bør i utgangspunktet gjøre at det lyser en rød lampe for deg, gjør det ikke det bør du tenke på at man aldri skal sette seg inn i en fremmed sin bil.

Disse er pirattaxier og man vet aldri hva de kan finne på.

 

Ikke la taxiene oppsøke deg

 

Hovedregelen er at det er du som skal oppsøke taxier og ikke motsatt. Du merker fort hvor suspekt det er at noen taxisjåfører står parkert og kun roper etter europeere. Disse sleipe taxisjåførene er ofte stasjonert utenfor luksushoteller i Kina, så om du bor på et hotell som er rangert med fire stjerner eller flere, så er det en god sjanse for at du finner dem rett ved ditt oppholdssted.

Tro meg: taxiene i Kina har mer enn nok kunder. Det er kun de som skriker etter utlendinger som helt åpenbart prøver å svindle.

Aldri betal overpris på vann og drikke

 

Det er en kjent sak at alt fra vann til smykker blir overpriset der det er mange turister. Det er da viktig å ikke la seg lure og betale de høye prisene. Smil når du først møter selgeren (ingen liker sure mennesker), men vær klar for å begynne prutingen. På markeder er det ikke snakk om å bare dele prisen de først kommer med på to, den skal deles på mye mer. Det vanlige er at selgeren starter på den prisen produktet ville kostet hvis det var ekte og ble solgt i en ordentlig butikk, bestem deg for en maks-pris og stå på det. Del gjerne beløpet på ti. Går ikke selgeren med på det går du fra butikken, du skal ikke se bort i fra at selgeren trekker deg tilbake og går med på beløpet du satte.

Sånt er egentlig ganske sleipt.
Skal du kjøpe vann eller brus lønner deg seg selvfølgelig å bruke matbutikker og supermarkeder. Vann koster som regel rundt èn yuan i butikken og kan fort koste syv yuan hos gateselgere i turiststrøk. Husk at det er lov å prute her også, selvom det fleste ikke gjør det. Hva er vel fire yuan for en flaske med vann hvis du er fryktelig tørst? Men husk at hvis du går med på de høye prisene fortsetter selgeren å svindle vestlige turister.

Video: Youtuber blir lurt i Beijing med vilje

Det er en Sør-Afrikansk youtuber med navn Serpentza som besøker Beijing.

Hva er målet med å lage videoen?

Å vise hele verden hvor lett det er å bli forsøkt svindlet i turistområdene i Beijing.

Akkurat denne videoen er meget lærerik, og vil forhåpentligvis gi deg et innblikk i hvordan svindelbandene opererer:

Hvis du har noen spørsmål om svindel i Kina, så har jeg mest sannsynlig svaret. Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet, så lover jeg å svare rimelig kjapt.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.