Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Shanghai og Beijing – hvilken by bør du besøke?

Spørsmålet mange lurer på er hvilken storby som er best egnet til å ta imot vestlige turister. Noen trives best i kulturelle storheter som Beijing, mens andre foretrekker den urbane livsstilen Shanghai kan by på. Vi testet ut hvilken by som var best å dra på ferie i av Beijing i Shanghai, og vi tok følgende momenter til etteretning da vi sjekket hvor du bør reise.

Severdigheter – hvilke hva kan hver by tilby til norske turister?
Hotell – er det bra hotellstandard? Hvordan er den generelle servicen? Og prisen?
Priser – generelle priser på ting som hotell, mat og drikke, klær, shopping m.m.
Trafikk – er det farlig å ferdes ute i gatene?
Kriminalitet
– og til slutt tok vi også høyde for flypriser da dette er svært kurrant for de som ikke bruker alt for mye penger på reiser.

Jeg kan også nevne først som sist at du kan finne mye informasjon om begge byene i disse artiklene som er skrevet fullt og helt for folk som skal reise til enten Beijing (klikk) eller Shanghai (klikk).

Severdigheter

china-649517_960_720

Det er liten tvil om at Beijing er en «viktigere» by i form av kulturelle og historiske opplevelser. Da vi laget en oversikt over hva man kunne gjøre på en uke i Beijing, så var hele listen proppfylt med aktiviteter som gir deg et dypt innblikk i «det gamle Kina». Vi er nødt til å erkjenne at man ikke har sett det aller viktigste Kina har å by på dersom man ikke har vært innom Beijing. Her tenkes det spesielt på Maos gravplass, den forbudte by, den kinesiske mur og sommerpalasset.

Kinas nasjonalmuseum ligger rett ved Den Forbudte By og Den Himmelske Freds Plass. Foto: Reisetilkina.com

Shanghai har også historisk sett vært en viktig by, men er ikke i nærheten av å kunne tilby det samme spekteret av kjente landemerker. Det Shanghai kan tilby er mer moderne severdigheter som passer deg som liker høye skyskrapere og storslått arkitektur. Byen har også et spennende utvalg av nabobyer (Suzhou og Hangzhou) som begge er verdt å gi et besøk.

Men dette er vel et velkjent syn for alle som kjenner til Shanghai..?

Du trenger ikke ha vært i Shanghai for å gjenkjenne skyskraperne man kan se fra «The Bund» i Shanghai.

Det er utvilsomt den perfekte byen hvis man har en interesse for å se (eller gå helt til topps i) noen av verdens største skyskrapere.

Hoteller

hotel-885773_960_720

Hoteller i Beijing er generelt helt OK. God service på de aller fleste steder, og Beijings hoteller ligger så tett inntil sentrum av byen som overhodet mulig. Prisene på hotellene i Beijing er riktignok betydelig høyere enn det de er i andre kinesiske byer. Her kan du lese vår guide til hvordan du bor på billige og gode hoteller i Beijing.

Shanghais hoteller kan sammenliknes med London sine – litt små rom, men man kan bo i nær sagt alle deler av byen uten at man skal føle seg «utenfor». Man mister kanskje noe av sjarmen med å være på ferie når fem-seks gigantiske hoteller ligger vegg-i-vegg i samme gate. Disse gatene er det mange av, og når vi forteller at Shanghai i seg selv har over 200 hoteller, så tror du kanskje på oss når vi forteller deg at det kryr av vestlige turister i byen?

Allikevel skal vi innrømme at det helt klart finnes måter å løse Shanghais «hotellproblem» på. Etter å ha bodd der i mer enn to år har jeg klart å veilede mine besøkende til hoteller som både ligger sentralt og har forholdsvis OK priser – man skal bare lete godt.

For øvrig bør du ALLTID bestille hotelloppholdene dine i Kina hos Hotels.com. Det er verdens største hotelldatabase, og har utrolig gode priser (og godt utvalg) i Kina. Har også prøvd Booking.com, men to av hotellene kjente ikke igjen at de engang var registrert på Booking. Det utviklet seg til å bli et ekstremt tidkrevende prosjekt.

CTRIP er også et alternativ, men jeg har boikottet dem da de tar høyere priser for utlendinger enn kinesere. Den type rasisme er jeg ikke en særlig stor tilhenger av. For all del unngå å kjøp flybilletter, togbilletter eller hotellopphold hos CTRIP.

Hvilke hoteller anbefales i Beijing og Shanghai?

Selv har jeg bodd i Kina i nærmere fem år – og i løpet av den tiden har jeg sikkert bodd på 10 forskjellige hoteller i Kinas to mest populære byer. Med andre ord: jeg vet veldig godt hvilke hoteller man bør bo på, og hvilke man ikke bør bo på.

Dette er de hotellene jeg anbefaler i Beijing:

HotellStandardGåavstand til Den Forbudte ByPrisBestill her
Jade Garden Hotell
4 minutterMellom 500 og 1000 kronerKlikk her
Shadow Art Performance Hotel
27 minutterMellom 600 og 1100 kronerKlikk her

Og dette er mine anbefalinger i Shanghai:

HotellStandardOmråde i ShanghaiPris per nattBestill
Renaissance Hotell
Zhongshan Park ( 中山公园 )750 og 1500 kronerKlikk her
Mercure Hotell
Zhongshan Park ( 中山公园 )400 og 700 kronerKlikk her
Campanile
The Bund ( 外滩 )700 og 1300 kronerKlikk her

Hvis du ønsker å lese mer om hvorfor nettopp disse hotellene har blitt valgt, så kan du lese det i denne artikkelen. Der har jeg laget en fullstendig hotellguide for alle de store byene i Kina som nordmenn pleier å frekventere.

Priser

money-938269_960_720

Shanghai er dyrt, Beijing er litt billigere. Det er fasiten – her er resonnementet. Begge storbyene blir preget av å kunne presse prisene høyt på grunn av masseturismen som virkelig har tatt av etter at Kina fikk arrangere OL i 2008.

Eksempler på ting er forskjellene på prisen er størst i Beijing og Shanghai:

– Luksushoteller (ekstrem forskjell)
– Restaurantbesøk
– Offentlig transport
På alle disse tingene er prisene i Shanghai betydelig større enn i Beijing. Men det er klart: hvis man klarer å unngå masseturismestedene og er litt smarte når man velger reiseguider o.l. , så sparer man en god del penger. En god måte å illustrere prisforskjellene i Shanghai og Beijing på er når man setter seg inn i en taxi. Starttaksten i Beijing ligger (per 2016) på 12 RMB og i Shanghai ligger den på 16 RMB.

I forhold til restaurantbesøk kan man i utgangspunktet velge prisnivået helt selv (både i Shanghai og Beijing). Skal man kontinuerlig dra på vestlige restauranter som selger pizza, hamburger osv., så blir det dyrt i lengden.

Drar man på lokale kinesiske restauranter trenger man ofte ikke gi mer enn 10-20 RMB for et måltid.

Trafikk

taxi-1000619_960_720

Trafikken i Kina generelt er til å bli gal av.

Ville sjåfører med et mål for øye; å komme først frem uansett om det er rødt, grønt eller oransjt lys. Det er med andre ord ikke særlig populært å leie bil i disse byene da trafikken er sinnsyk. Shanghais rushtid åpner klokken 8 på morgenen og stenger kl 6 på kvelden. I tidsrommet 08:00-16:00 er det millioner av biler på veiene.

Det som er verdt å nevne er at Shanghais bysentrum er mye mer «konsentrert» enn hva som er tilfellet i Beijing. Dette betyr at «presset» på antall biler i Shanghai sentrum er mye større enn hva det er i hovedstaden. Enkelte ganger valgte jeg bevisst å planlegge ting etter klokken 7 i Shanghai på grunn av rushtrafikken.

Tips; bruk taxi for å frakte deg fra A til B – det er svært billig i forhold til Norge.

Et annet lokalt tips som du kan lære først som sist: fotgjengerfelt betyr null og niks i Kina. Ingen av sjåførene vil respektere dem, noe som gjør at det ofte er dumt for fotgjengere å gjøre det…

Kriminalitet

reflection-1177508_960_720

Det er nesten umulig som turist å oppdage noe som helst av kriminalitet i både Shanghai og Beijing med mindre man aktivt oppsøker det. Kina har en stolt tradisjon for å klare å ta vare på sine turister, og man føler seg aldri utrygg i verken Beijing eller Shanghai – ei heller om natten. Etter å ha bodd i Kina i to år sammenhengende har jeg opplevd å bli utsatt for noe kriminelt nøyaktig null ganger.

Allikevel skal man passe på lommeboken når man reiser kollektivt. De mest befolkede Subway-stasjonene som People´s Square (Shanghai), West Nanjing Road (Shanghai) og Wudaokou (Beijing) er yndede steder for lommetyver.

PS! Det er allikevel en del «scams» som er verdt å vær obs for. Dette skal jeg skrive om i en senere artikkel. Et generelt tips er å ikke være naiv når kinesere er alt for vennlige for deg rundt turiststeder. Jeg har skrevet en liste over alle de tingene du er nødt til å passe på når du besøker Kina – for det er nok av folk som lever av å svindle utenlandske turister.

Flybilletter – hvor er det billigst å fly?

boeing-747-884425_960_720
Det du kanskje lurer på når du skal reise til Kina er hvilket sted det er billigst å fly til av Shanghai og Beijing. Som du kanskje vet, så er Beijing hovedstaden i Kina og har en av verdens største flyplasser lokalisert kun få kilometer utenfor sentrum.

På Beijings flyplass lander over 50 % av alle internasjonale fly, så mulighetene er desidert størst til å finne billige flybilletter til Beijing.

Shanghai ligger mye lengre sør enn Beijing, noe som betyr at det rett og slett blir en lengre flyreise til Kinas nest største by. Det du kan gjøre er å ta fly først til Beijing, og så videre til Shanghai – det vil kun koste 800-1000 kroner ekstra. Det anbefales selvfølgelig å sjekke diverse søkemotorer for flybilletter. Momondo er en kjent aktør i Norge.

Hva sier andre Kina-bloggere?

Til tross for at jeg prøver å være så objektiv som overhodet mulig i denne artikkelen, så er det alltid greit å få et annet perspektiv. En amerikaner og en sør-afrikaner har laget en Youtube-kanal kalt «ADV China«. Her deler de mye interessant informasjon, og en av deres mest populære videoer heter rett og slett «Shanghai vs Beijing«.

Den er verdt å se:

Konklusjon..?

shanghai-812131_960_720

Hvor det er best å dra som turist er ikke godt å si. Men i Beijing kan du skaffe deg billigere tur til i tillegg til at det er en del viktige severdigheter å se der – som den kinesiske mur, den forbudte by og Beihai Park. Om jeg skulle velge, så ville jeg nok dratt til Beijing – men det er selvfølgelig også veldig fint i Shanghai. Alt bunner i grunn ned til hvilke interesser du har.

Men kanskje har du også muligheten til å dra på ferie i både Shanghai og Beijing?

Hvis du tar hurtigtoget kan du enkelt komme deg mellom byene på litt under fem timer. På generelt grunnlag vil jeg anbefale deg å minst se mer enn èn by når du først er i Kina. Landet har et bredt spekter av fantastiske byer å se, så det er litt for dårlig å kun få med seg èn av dem.
2 KOMMENTARER

  1. Jeg synes Beijing er en mye bedre by for turister å ferdes i. Men Shanghai er nok et bedre sted å bo som utlending, rett og slett fordi det er utviklet i mye større grad. Tror mye av grunnen til at beijing ikke har de samme mulighetene for utlendinger er fordi regjeringen i stor grad prøver å kutte litt ned på utenlandsk innflytelse i hovedstaden.

    Husker blant annet èn nyhetsartikkel som kom rett før et viktig politisk møte i Beijing. Der sto det at politiet hadde lagt ned et forbud mot å ha mer enn 10 utenlandske gjester til en hver tid, noe som er å kanskje ta det litt for langt..?

    • Fra en som både har bodd i Beijing og Shanghai: du har helt rett!

      Beijing har mange flere og mer kjente turistattraksjoner, men Shanghai tilbyr en høyere levestandard.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.