Dagliglivet i indre Mongolia. Foto: Reisetilkina.com

Prisene generelt i Kina er langt lavere enn i Norge, det samme gjelder ved sykehus-besøk. For en legetime der det er to leger tilstede koster det deg rundt 60 yuan, tilsvarende time i Norge ville kostet 300 kr. Medisinene er inkludert i de 60 yuan du betaler for legetimen – en pris som er langt over hva du måtte ha betalt selv på offentlige sykehus i Norge.

Dårlig standard på sykehusene

Så skal det jo sies at sykehusene i Kina har langt dårligere standarder enn sykehusene har i Norge. Sykehusene bærer preg

Ikke alt har høy standard i Kina.

av å ikke ha blitt oppgradert på mange år og legekontorene er svært enkelt innredet.  Legene har blant annet ingen PC, det vil si at alt papirarbeid gjøres for hånd. De kinesiske sykehusene er kanskje ikke et sted du har lyst til å bli behandlet for noe alvorlig.

Som overalt i Kina er de sanitære forholdene stikk motsatt av Norge. Selv på sykehusene finner du kun et hull i bakken som toalett, toalettpapir er det selvfølgelig ikke og såpe er du heldig om du får tak i. Legene har i midlertid tilgang på såpe, men så er spørsmålet hvor ofte de bruker den…

Utlendinger først i kø

Utenlandske turister blir prioritert foran alle andre, deilig å slippe å stå i kø. Det er bare å gå til VIP-rommet, skrive navnet ditt, alderen din og hvilket land du kommer fra så kommer du rett inn til en lege. Et besøk på venterommet, som kunne tatt opptil flere timer på legevakten i Norge, tok kun fem minutter på sykehuset i Xian.

Legene i Kina sliter med engelsken.

Det er lurt å ta med seg en tolk hvis du er nødt til  å besøke et sykehus når du er på ferie i Kina. Selv om hotell-personalet insisterte på at legene kunne engelsk klarte ikke vi å få legen til å forstå noe av det vi sa. Godt hotellet sendte med oss en av de ansatte for å vise oss vei inne på sykehuset. Med litt tegnspråk og en tolk fikk vi tilslutt legen til å forstå hva som var galt, og vi fikk en håndskrevet resept.

Alt i alt så er det verdt å ta en tur på sykehuset hvis ulykken først er ute. Men vet du hva som feiler deg og kun trenger medisinene kan det være lurt å prøve å få personalet på hotellet ditt til å skrive ned det kinesiske ordet for medisinen du trenger. Da kan du bare ta turen på apoteket. Men husk at engelskkunnskapene er generelt dårlige i hele kina.
God helse og god tur!

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.