Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


 

Kostnad på leilighet i Beijing og Shanghai

De to største byene i Kina har blitt et yndet mål for utlendinger å kjøpe og leie leilighet i. Nordmenn er også en av de gruppene som for alvor har satt sine ben i Beijing og Shanghai.

Men hvor høye er kostnadene for folk som ønsker å bo i disse byene?

I Shanghai er det så definitivt dyrere enn å bo i Beijing. Skal man bo i sentrum av kystbyen på østsiden av Kina, så må man nok ut med rundt 7000 kr i leie hver måned (priser anno 2016). Og da snakker man om en leilighet med en relativt høy standard. De jeg har sett på via diverse utleiesider ligger i gjennomsnitt på 4000 kroner, men da er også leiligheter med veldig lav standard inkludert. 

Stor spredning på boligpriser i Beijing

urban-landscape-1028974_960_720
I hovedstaden Beijing ligger prisene mye mer spredt enn i Shanghai. Det er jo slik at blant annet Beijing University ikke ligger helt tett opp til sentrum, så mønsteret på hvor man må betale mest er ikke så veldig synkronisert.

Det er klart; om du skal ha en god leilighet i sentrum av Beijing, så må du nok ut med rundt 6000 kr hver måned. Om du er student i Beijing og ønsker å bo nær skolen, så kan du enten bo på bokollektiv til rundt 1000 kr hver måned, eventuelt kan du leie en god leilighet i nærheten av Beijing University for rundt 5000 kroner.

Dette er leiligheter som har som oftest 2 soverom, så det skal absolutt være mulig å dele leiligheten sammen med en annen. Og da blir det fort svært billig igjen – spesielt om du sammenlikner med norske byer.

Guide: Hvordan finner man leilighet i de store kinesiske byene?

Personlig har jeg bodd i fem forskjellige leiligheter over en periode på fem år. Med andre ord: jeg har ganske bred erfaring med å finne leiligheter i både Shanghai og Beijing.

Hver eneste gang man flytter lærer man noe nytt. Og man innser hver eneste gang at man har blitt svindlet eller betalt overpris når man til stadighet finner noe som både er større, ligger bedre til og atpåtil er billigere. I stedet for å si hva du BØR gjøre når du leier leilighet i Beijing/Shanghai, så er det bedre at jeg gir deg noen tips til hva du IKKE bør gjøre. Det er nok mye mer effektivt.

1. Ikke ta «det første og beste».

Tro meg: det finnes sikkert 100,000 leiligheter i disse byene som til en hver tid står ledige. Veldig stor andel av disse leilighetene vil nok passe dine behov. Hvis du noensinne har fått en kinesisk leilighetsagent på Wechat, så ser du at de poster bilder av ulike leiligheter minst 10 ganger om dagen. Med andre ord: du bør nøye vurdere mange alternativer før du bestemmer deg.

2. Velg område med omhu.

Det er dyrt å bo i Jingan i Shanghai og Sanlitun i Beijing. Mitt råd er å IKKE bo helt sentralt, men i et område som har enkel reisevei til hvor du måtte oppholde deg mye (hvorvidt det er universitetet ditt eller arbeidsplassen din).

Et eksempel: Zhongshan Park har boligpriser som ligger sikkert 50 % under hva man kan få i Jingan. Allikevel er det to subway-stopp (3 minutter) reisevei vekk.

3. Du skal prute.

Pruting er noe nordmenn er veldig dårlig på, og vi føler ofte at det er ubehagelig. Men hvis kinesiske eiendomsmeglere først kjenner smaken av blod, så kan jeg love deg at de prøver å få så mye penger ut av deg som overhodet mulig.

Da vi fant vår første leilighet i Kina ble vi møtt av en eiendomsmegler som hadde lang erfaring med å ta i mot studenter i Wudaokou (studentområdet i Beijing). Her ble vi fortalt at vedkommende skulle ha en «agent fee» på 12,000 RMB (~15,000 norske kroner) for at vi skulle signere leiekontrakten. I ettertid har vi funnet ut at dette er noe man blankt skal takke nei til. Hvis jeg på den tiden hadde visst hva jeg vet om Kina i dag, så ville jeg naturligvis ikke betalt noe «agency fee». Men det er sånne ting som gjør at nordmenn og andre utlendinger til stadighet betaler overpris når de finner leilighet i Beijing, Shanghai eller andre kinesiske byer.

PS! Hvis du ønsker å komme i kontakt med noen seriøse eiendomsmegler-kontorer i Beijing/Shanghai, så kan du legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, så skal jeg sette deg i kontakt med dem. Dette gjør jeg selvfølgelig uten at jeg får noe igjen for det. Jeg er bare ganske lei av å se utlendinger bli svindlet når de finner leilighet i Kina.

Kan man bruke Airbnb i Kina?

AirBNB er ikke særlig utbredt i Kina. Allikevel er det noen som bruker det, men det er primært utlendinger. Veldig få kinesiske «landlords» har i det hele tatt hørt om AirBNB.

Hvis du skal bo i Beijing eller Shanghai i mindre enn èn måned, så er Airbnb et OK alternativ. Men da vil jeg også si at du like så godt kan bo på hotell. Hotels.com har mange hoteller som både er rimelige og som kan bookes over en lengre periode.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.