Først og fremst: jeg har skrevet en artikkel om PM 2.5 (måten man måler luftkvalitet på) og generelt om luftkvaliteten i Kina. Den artikkelen kan du lese her.

Der vil du nok få svar på det meste du lurer på om forurensing i utlandet. I denne artikkelen tar jeg heller for meg noen peresonlige erfaringer etter å ha bodd i Beijing og Shanghai i mer enn fem år – så jeg har, pent sagt, et ganske unikt innblikk i hvordan dårlig luft kan påvirke deg fysisk.

Er luftkvaliteten verst i Shanghai eller Beijing?

For all del: det er den i Beijing. Numbeo.com er en god nettside som sammenligner diverse faktorer som alle sorterer under paraplybetegnelsen «forurensning». Her kan du se hvordan de sammenligner Beijing og Shanghai:

Forurensing i Shanghai og Beijing. Foto: Screenshot, Numbeo.com.

Det er som regel PM 2.5 -partiklene man måler luftforurensning i. Her scorer Beijing med 85 (som er VELDIG høyt) mens Shanghai har 52. Til sammenligning har Oslo en score på 11.

Beijing med og uten smog (bilder)

Det som har blitt veldig populært blant utenlandske medier er å publisere to forskjellige bilder fra Beijing. Ett av dem på en dag hvor det overhodet ikke er forurenset – og et bilde når PM 2.5-skalaen ligger godt over 500.

En klassekamerat av meg gjorde det samme da vi bodde i Beijing. Og dette ble resultatet:

Beijing med smog. Foto: Reisetilkina.com

Og så et par dager senere ble dette bildet tatt:

Beijing på en klar dag. Foto: Reisetilkina.com

Jeg regner vel med at du klarer å se forskjellen. 🙂

Er det farlig for turister å besøke disse to kinesiske byene?

Nei, i utgangspunktet ikke. Den kortvarige effekten av å oppholde seg i byer med høy luftforurensning er rimelig insignifikant. Hvis du sliter med astma eller andre luftveisplager anbefales det å være veldig forsiktig.

Hvis man er fastboende i Kina over lengre perioder bør man riktignok ta noen forhåndsregler. Selv har jeg kjøpt denne air purifieren:

Air purifier som renser luften i leiligheten min i Kina. Foto: Reisetilkina.com

Det er en maskin som renser luften i rommet du oppholder deg i. De er faktisk uhyre effektive, og er noe av grunnen til at jeg fortsatt tør å være fastboende i Shanghai.

Burde man bruke maske når man er i Beijing eller Shanghai som turist?

Som sagt: de aller fleste dagene er det ikke farefullt høyt nivå på forurensningsskalaen. Men de få dagene det inntreffer er det absolutt anbefalt å benytte seg av maske – eller, i verste fall, prøve å minimere timer man oppholder seg utendørs.

Teksten under ble skrevet da jeg besøkte Kina for første gang i 2011. Jeg lar den stå, men merk vennligst at mye av det som står der er utdatert.

Luftkvalitet i Beijing og Shanghai

Sommeren 2011 var jeg i både Shanghai og Beijing, noe som resulterte i en fin ferie med mange fine minner. ”Pass på deg selv så du ikke blir syk”, var det mange som sa til meg før jeg dro ned – og det var primært luftkvaliteten folk kom til å reagere på, ble jeg fortalt.

Men skal jeg være ærlig synes jeg ikke det var så ille.

Mitt første møte med Kina var flyplassen i Beijing. I det jeg steg ut av flyet tenkte jeg egentlig at det var svært mye tåke som hadde lagt seg over byen denne søndags morgenen, men fant fort ut etter en simpel engelsk-konversasjon med taxisjåføren at det var luftkvaliteten i Beijing som hadde blitt dramatisk mye verre de seneste årene.

beijing-16011_960_720

Mens jeg gikk rundt i Beijing og bedrev de vanlige turistaktivitetene synes jeg egentlig ikke at det var så ille. På internett hadde jeg hørt skrekkhistorier om folk som fikk astma og det som verre var etter en ukes opphold i hovedstaden i Kina, men min helse gikk det i hvert fall ikke ut over.

Synes egentlig at luftkvaliteten var helt OK i Beijing, mens det var litt verre i Shanghai. Her kunne man knapt se TV-tårnet dersom man sto på andre siden av elven, noe som fikk meg til å tenke.

Har egentlig lyst til å konkludere med følgende om luftkvaliteten i Beijing og Shanghai:

40 % redusert i Beijing, 75 % redusert i Shanghai.
Men det skal utvilsomt være fint å ta seg en ferie dit selv om man vet at luften kanskje ikke er så god som det den burde være. Hadde ikke akkurat satt opp det som den største bekymringen dersom jeg skulle dratt til Kina den dag i dag i hvert fall.

Om man allikevel kanskje er litt hysterisk med tanke på sykdommer man kan pådra seg, så vil jeg anbefale å kjøpe inn et munnbind på apoteket før man drar. Det er utrolig hvor mye placebo-effekten kan fungere i slike tilfeller.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.