PM


Hva er det?:
En kompleks blanding av luftbårne partikler og væskedråper bestående av farlige syrer som nitrat og sulfat.
Hvorfor er det farlig?:
Helsestudier viser en klar korrelasjon mellom inntak av PM og økt helserisiko med hjerteattak og bronkitt som to av faremomentene.
Til stadighet hører man om Kinas byer som dekkes av et teppe fylt med farlige stoffer som ofte referes til som PM (se faktaboks). Internasjonale medier elsker å kaste seg over tastaturet og melde om at «Beijing kveles av farlig forurensing» (Aftenposten.no) og at byen preges av «en ekstrem luftforurensing» (NRK.no). Svartmalingen av den kinesiske luften har riktignok hatt grobunn i virkeligheten. Et forskningsteam fra University of California gjorde en studie som viste at rundt 4000 kinesere dør i hjemlandet på grunn av skader relatert til luftforurensing. Hver dag.

Men ting er på bedringens vei. Statistikk viser også at 2015 var et betraktelig bedre år enn 2014, og den kinesiske regjeringen har allerede gjort store teknologiske fremskritt for å bedre vilkårene til mennesker bosatt i det østlige Kina. Men det koster. Forskere anslår at Kina kommer til å bruke i overkant av 50 milliarder RMB øremerket luftforerensing i perioden 2014-2020.

«Hva påvirker luftkvaliteten?»

Et hett tema blant klimaforskere er selvfølgelig hvem man skal legge skylden på. Diskusjonen om hvilke tiltak man bør ta og hvorfor man bør ta dem har pågått i mange år allerede. Men det er ingenting som dreper en god diskusjon så mye som litt fakta.

I og med at Beijing virker å være representativt for hvordan luftforurensingen i resten av Kina er, legger vi ved denne grafikken som er laget ut av en miljørapport fra Universitetet i Leeds:

Skjermbilde 2016-08-08 kl. 16.02.13

Som du ser, så er forurensningen i Kina et ganske sammensatt problem. Det er umulig å peke på èn ting som påvirker luftkvaliteten. Det fører ikke bare til et mer komplekst problem, men ditto vanskeligere arbeidsforhold for myndighetene som prøver å kontrollere utslippene.

Hvilke byer og årstider er verst?

Til tross for at de fleste bruker Beijing som referansepunkt når de snakker om forurensingen i Kina, så finnes det byer som er mye verre. China Daily la i 2015 ut en liste over de mest forurensede byene i Kina og der var ikke engang Beijing på topp 10. Det kan være greit å lese igjennom den listen før man velger reiseruten sin når man besøker Midtens Rike.

Vinteren er så desidert verst. Når kineserne begynner å fyre opp for å holde varmen i månedsskiftet november/desember, begynner det å bli virkelig ille i de større byene. Jeg bodde selv i Beijing vinteren 2014/2015 og må innrømme at jeg noen ganger ble overrasket over hvor mye forurensningen korrelerte med kuldegradene.

Shanghai er for øvrig en mye mindre forurenset by enn Beijing. Du kan til en hver tid sjekke Air Quality Indexen (AQI) hos de største kinesiske byene på denne nettsiden. Da får du nøyaktige bilder på hvordan forureningsnivået er akkurat nå.

Har det noe å si for meg som turist?

china-669547_960_720
Som turist vil du være mer eller mindre upåvirket av luftforurensingen i Kina. I hvert fall hvis du tenker på eventuelle helsemessige problemer. En gjennomsnittlig internasjonal turist er i Kina i 10 dager – som er alt for lite til å bli ordentlig påvirket av de høye PM-nivåene.

Hvis du allikevel ønsker å gjøre noe tiltak for å unngå innpusting av kjemikalier, så kan du kjøpe deg en maske i nær sagt alle vanlige butikker i Kina. Det finnes også forskjellige type masker. Noen av dem er bare et vanlig tøyfilter man putter foran munnen for å dekke inn- og upust (og derfor fungerer i svært liten grad), mens det er også mulig å kjøpe litt dyrere og kraftigere masker som inneholder et luftfilter.

Det anbefales sterkt å kjøpe en maske før man reiser til Kina dersom man føler at man trenger dette.

Hvordan ser utviklingen ut?

La meg si det sånn: kinesiske myndigheter både innrømmer at de har et problem og har en velfungerende plan for hvordan ting skal bedres. Under tittelen «China Has Done More About Pollution Than You Think«, en journalist fra avisen The Diplomat oppsummerer en del av tiltakene kinesiske myndigheter har satt i gang for å forbedre befolkningens levevilkår.

Dette inkluderer blant annet dagsbøter til selskaper som har for høye utslipp og ekstremt store investeringer i fornybar energi. Dagens Næringsliv slo fast tidlig i 2016 at ingen land investerer mer i fornybar energi enn Kina. Dette betyr naturligvis ikke at problemet er løst. Over 60 % av dagens energi i Kina kommer fra kull, noe som er en av flere kilder til utslippene.

Vi kan i hvert fall slå fast at regjeringen gjør sitt ytterste for å bli kvitt forurensningen i de større byene, og tror på en positiv utvikling såfremt man fortsetter å investere i fornybar energi og utfører sanksjoner mot miljøverstingene i landet.

Sigarett-myten

Kinesiske sigaretter jeg kjøpte i Beijing.
Kinesiske sigaretter jeg kjøpte i Beijing.

«Det å bo i Beijing er det samme som å røyke 40 sigaretter!» er noe som ikke akkurat er sjelden kost i dagligtalen blant utlendinger i Kina. La oss starte med konklusjonen først: det å bo i Beijing eller noen av de større byene i Kina er ikke i nærheten av like helsefarlig som å røyke 40 sigaretter hver dag. Dette er en myte som har fått stor oppmerksomhet verden over. Heldigvis er det ikke slik at til tross for at noe sies XXX antall ganger, så er det plutselig en sannhet.

Berkeley Earth gjorde en studie over mange år hvor de sammenliknet helsefaren ved PM2.5 og sigarettrøyk. Konklusjonen var klar: luften i Beijing ville i gjennomsnitt tilsvare det å inhalere fire sigaretter – altså 10 ganger mindre enn det myten skulle fortelle oss. Til sammenligning er gjennomsnittsnivået i hele EU på 1.6 sigaretter daglig.

2 KOMMENTARER

 1. Det virker som at kineserne innser at de har et problem med forurensingen og at de setter inn tiltak. Men de må også snart innse at det å forvente en så sinnsyk økonomisk vekst også koster utrolig mye i form av høye PM-verdier. Jeg har enda ikke vært i Kina, men har virkelig ikke tenkt til å holde meg i Beijing mer enn to uker hvis jeg drar dit.

  Den nye generasjonen kinesere kommer nok virkelig til å merke at forurensingen påvirker dem veldig negativt.

  • Det er ingen tvil om at Kina tar problemet på alvor.

   Nylig har det kommet frem at det ikke er noe land som satser så aggressivt på fornybar energi som Kina, og hvis man klarer å legge en plan for hvordan man skal på en effektiv måte få dekket energibehovet i de større byene med «grønn energi», så har man kommet langt.

   Heldigvis er Kina et så spennende og flott land at man ikke trenger å holde seg i Beijing i to uker. Shanghai er fantastisk. Xiamen er en utmerket by – og naturen man finner i det sydlige Kina er rett og slett prima!

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.