1. Kina er en av «de fire gamle sivilisasjonene»

Kina er blant de eldste sivilisasjonene vi kjenner til sammen med

– Den babylonske
– Maya
– Det gamle Egypt

Det finnes offisiell dokumentasjon som peker i retning av at Kinas kulturhistorie strekker seg mer enn 3000 år tilbake i tid. Med andre ord er det ikke så rart at kineserne ser på bevaring av kulturen som veldig viktig.

I år 221 ble Kina forent av den første keiseren som het Qin. Tang-dynastiet begynte i 618 og det var under dette dynastiet at Vesten virkelig fikk øynene opp for Kina som handelspartner gjennom kjøp og salg av varer langs Silkeveien.

Du har kanskje også hørt om Ming-dynastiet? Det varte fra 1368-1644 og det var i denne perioden at mesteparten av den kinesiske mur ble bygget. I 1912 ble Republikken Kina grunnlagt og nyere historie kjenner de fleste av oss veldig godt.

1978 var året da Deng Xiaoping overtok makten og satt umiddelbart i gang noen reformer som førte til rask økonomisk vekst i Kina.

2. Kinas geografi byr på stort mangfold

Storslått natur og historiske kinesiske bygninger ligger i nær lokasjon til West Lake.
Storslått natur og historiske kinesiske bygninger ligger i nær lokasjon til West Lake.

Med sine 9,6 millioner kvadratkilometer er Kina vedens tredje største land målt ut fra geografisk størrelse. Fra Kinas nordligste til sørligste punkt er det ikke mindre enn 3900 kilometer og landet strekker seg 5000 kilometer fra øst til vest. 33% av den kinesiske territoriet er fjell, 26% høye platåer, 19% vann og ørkener, 12% slettelandskap og 10% åser.



Et stort antall naboland

Kina har internasjonale grenser til 14 land: Russland, Mongolia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Thailand, Vietnam og Nord-Korea.

Klimaet i Kina varierer …

Generelt sett er nord kaldere og tørrere enn sør, og i vest er klimaet tørrere enn i øst. Shanghai har for eksempel mange regndager i året.

Vintertemperaturene i Nordøst-Kina kan nå minus 40 grader celsius mens sommeren i de sørlige byene kan bikke 40 plussgrader i midten av juli. Det er med andre ord store temperaturforskjeller på både sommer- og vintertid.

3. Kina har en blomstrende økonomi

yuan-82936_960_720
Kina har vært verdens raskest voksende økonomi de siste 30 årene (med en gjennomsnittlig BNP-økning på 10% eller mer hvert år). Det er nå verdens nest største økonomi og teller anno 2016 BNPen sin til å være 11,4 milliarder USD.

Kina er kjent som ”verdens fabrikk” og er blant annet verdens største produsent av betong, stål, gjødsel, klær og leker.

Byene vokser og infrastrukturen bedres

Kinas urbaniseringstempo er høyt. 300 millioner mennesker har flyttet fra landsbygda til byene i de siste 30 årene og det samme antallet er spådd for de neste 30 årene.

Infrastrukturen bedres også gradvis. De siste årene har det vært en storsatsing på miljøvennlige høyhastighetstog som binder sammen Kinas største byer helt fra Harbin i nord til Guangzhou i sør. Men også på flytrafikkfronten stiller Kina sterkere enn noensinne. Beijing Capital International Airport er den nest travleste flyplassen i verden og den desidert travleste i Asia.

4. Det er 56 forskjellige etniske grupper som lever i Kina

De fleste minoritetsgruppene har sin egen særegne kultur. Noen har også sitt eget språk china-1572767_960_720og skriftsystem .

Offisielt har Kina 56 etniske grupper. Den største gruppen, som kalles Han-folket, dekker nesten 91% av hele befolkningen. Det er den gruppen som har et utseende som man helst forbinder med et klassisk kinesisk utseende.

Blant de 55 minoritetsgruppene er det Zhuang, Manchu, Hui og Miao som har de største bestandene.

5. I Kina finner man et stor språklig mangfold

Kinesisk er opprinnelsen til den eneste overlevende piktogram-skriftsystemet. Og det blir ofte anslått å være det vanskeligste språket å lære for mennesker som har vokst opp i en vestlig kultur.

Mandarin er det offisielle kinesiske språket og undervises i skolene over hele Kina. Men det er mange forskjellige lokale dialekter som kan best beskrives som ”en variant av mandarin”.

Noen regioner snakke mandarin med en dialekt mens andre regioner har sine egne distinkte språk. Kantonesisk, for eksempel, snakkes i Guangdong, Guangxi, Hong Kong og Macau. Mennesker i og rundt Shanghai, Zhejiang og Jiangsu snakker Wu-dialekt. Disse dialektene kan være svært forskjellige fra mandarin.



LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.