Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Her får du en oversikt over hva du må tenke på før avreise til Kina. Noen ting er veldig viktige å huske på,

Kina om sommeren kan virke varmt. Foto: kilkanla

mens andre bare er anbefalte. Vi har samlet en del ting for å gi deg en god og oversiktelig samleside for hva du trenger til din Kina-reise. Vi har delt inn huskelisten i følgende kategorier: «Nødvendig», «anbefalt» og «kjekt å ha» – med prioritet 1, 2 og 3.

Nødvendig – dette MÅ du huske før du reiser til Kina

1. Gyldig visum

Visum skaffes ved den kinesiske ambassaden i Oslo. Det kan gjøres på egenhånd, men det finnes også en del byråer som tilbyr tjenester for å skaffe visum for deg – noe som er kurrant om du bor langt unna Oslo-området.

Dette er en artikkel som vi konstant oppdaterer. Den omhandler hvordan man skal få visum til Kina via den kinesiske ambassaden i Oslo. Riktignok bør du støtte deg til informasjon du finner på den kinesiske ambassadens nettsider for 100% oppdatert informasjon.

2. Pass

Det går mye under det samme som visum. For reiser innenlands i Kina trenger du bare identifikasjonspapirer à la bankkort og liknende, men pass med gyldig visum er en nødvendighet for utenlandsreiser.

Oppdatert: Nå trenger du også pass til reiser på alle tog og fly innad i Kina. Med andre ord: du kan ikke legge igjen/miste passet ditt og fortsatt ta hurtigtoget mellom Beijing og Shanghai. Pass er det eneste legitimasjonspapiret som gjelder for utlendinger i Kina.

3. Penger.

Et tips; ta med kinesiske Yuan eller amerikanske dollar inn til Kina. Begge fungerer fint i og med at det er svært ettertraktet å bytte til seg dollar for de kinesiske bankene. Du får også gode vilkår med tanke på valutakurs.

På Gardermoen har de en liten DNB-filial i utenlandsterminalen hvor man kan veksle til seg kinesiske yuan.

Her er noen kinesiske yuan jeg har liggende:

Ta med noen kinesiske penger før man drar til Kina.


Mange bruker Alipay og Wechat til å betale for seg i Kina (mobilbetaling – akkurat som Vipps). Men det er svært få som benytter seg av kredittkort. Derfor bør du alltid ha med deg kontanter når du går rundt i Kina.

4. Klær som passer klimaet

De tre hovedpunktene «penger, pass og klær» hører også til en Kina-tur. Ikke pakk boblejakke eller noen annen form for jakke om du skal til Kina om sommeren – det verken regner eller går under 25 grader uansett tid på døgnet.

5. Bestill hotellet ditt hos en ordentlig forhandler [VIKTIG!]

Jeg kan ikke understreke viktigheten av å bestille hotellet ditt hos Hotels.com. Det høres kanskje ut som at jeg jobber for dem, men det stemmer ikke. Jeg har faktisk opplevd flere ganger at de hotellansatte ikke har «funnet bestillingen min» når jeg prøver å sjekke inn. Det er et stort problem i Kina. Booking.com har jeg dårlige erfaringer med, men hotels.com fungerer hver eneste gang.

Det skal også nevnes at det finnes enkelte kinesiske nettsider å bestille gjennom, men de pleier ofte å ta en høyere pris for utlendinger enn kinesere. Det er ikke akkurat veldig sjarmerende.




Anbefalt å ta med seg til Kina

1. Reiseguide

Kjøp med en reiseguide om Kina. Det finnes mange gode reiseguider både på norsk og engelsk som kan være kjekke å ha dersom dere ønsker å vite mer om aktiviteter som utspiller seg i den byen dere er stasjonert i.

Det er èn reiseguide jeg vil anbefale alle som drar til Kina og det er den som kommer fra Lonely Planet. Den slår ALLE andre reiseguider jeg har kjøpt (og det er ganske mange etter hvert…).

Severdigheter, restauranttips, språktips og alt annet du trenger til din Kina-reise står der inne og er perfekt listet opp. Jeg har kjøpt mange reiseguider om Kina, Beijing og Shanghai opp gjennom årene, men ingen er så god som denne. Den har rett og slett alt du trenger.

Selv kjøpte jeg den billig via HaugenBoks nettsider (klikk for å komme direkte til boken) og fikk den i posten etter to dager.

2. Litt kinesisk-kunnskaper

Om du eller dere har tid før reisen ; lær dere helt enkle kinesiske gloser som «takk», «hade bra», «venstre-høyre» og ting som kan gjøre hverdagen mye enklere når dere møter kinesere uten evne til å prate noen form for engelsk.

3. Om du snuser; snus!

Det er verken tyggetobakk eller snus tilgjengelig i Kina, så om du snuser er det anbefalt å bringe med sin egen dose fra taxfreebutikken på den flyplassen du reiser fra. Tyggetobakk kan være et nøkkelord på flyreisen.

Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com
Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com

Kjekt å ha på Kina-reisen

1. Underholdning på flyet

Når du skal fly til Kina, så bruker man gjennomsnittelig 15 timer alt i alt på flyreise + venting. Da kan det være greit å ha en

Husk underholdning til flyreisen.

bok eller en Ipad som reisefølge. Ikke undervurder tingen å være sosial med dine reisekamerater – de kommer også godt til nytte på en lang flytur.

Samtlige av de flyselskapene jeg har flydd med til Kina (Finnair, SAS og Aeroflot) har hatt et ganske begredelig utvalg av filmer og underholdning. Kudos til SAS for øvrig – som har «Play Magnus»-appen integrert i skjermen på hvert eneste sete. 🙂

2. Tannbørste og tannkrem

Grunnen til at denne ikke ligger under «nødvendig» eller «anbefalt» er på grunn av at kinesiske hoteller utstyrer rommene sine med tannkrem og tannbørster – uansett standard på hotellet. Sminke, hudkrem og liknende må du dog huske å ta med.

Jeg er ikke så veldig glad i tannkremen man får kjøpt i Kina, noe som gjør at jeg kjøper med meg et par norske tannkremer hver gang.

3. Vaskemiddel til vasking av tøy

Blir du i Kina i lengre enn tre uker, så ser du deg kanskje nødt til å vaske tøy en gang i blant. Og det er bare å gå på den lokale butikken og kjøpe vaskepulver – og, vips! Så har du rent tøy de siste dagene på reisen din til Kina også.

Det er kanskje noen punkter vi har glemt å ta med som kan være greit å ha med på Kina-reisen, men du får legge igjen en kommentar i kommentarfeltet om du lurer på noe eller har noen innspill på hva som kan være greit å ha med på en slik liste. Ikke pakk med deg for varme klær om du skal reise til kina på sommeren – det er vel det beste rådet vi kan gi med tanke på bekledning.



LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.