Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Noe av det du kanskje tenker på med en reise til Kina er nettopp dette med kommunikasjon. Er det lett for deg å forstå

Språkbarrieren kan være vanskelig å bryte i Kina.

kineserne? Og hvordan står det til med engelskkunnskapene til det kinesiske folket? Her er spørsmålene og svarene du ønsker å vite om engelsk i Kina.

NB! Nederst i artikkelen finner du den beste og enkleste ordboken som kan finnes på engelsk/mandarin. Perfekt for deg som skal reise til Kina uten særlig mye kinesiskkunnskaper.

1. Lærer kineserne engelsk på skolen?

 

Det enkle svaret er nei. For en vanlig kineser, som går på en vanlig offentlig skole med laveste grunnutdannelse, så er ikke engelsk på timeplanen. Men det er allikevel mulig for kineserne å utdanne seg i en retning som støtter engelskutdannelse.

Når det er sagt, så har det blitt vanligere og vanligere å lære seg engelsk. Riktignok er det ikke sånn at man har gode nok engelsklærere, så det er veldig begrenset hvor mye engelsk de aller fleste lærer seg.

Men på en annen side: du kan vel gjøre en liten innsats for å lære deg noen fraser kinesisk før du drar på reise til Kina?

2. Hvordan er mulighetene for kineserne å lære seg engelsk?

 

Veldig gode, faktisk.

Og de blir bare bedre og bedre. I Beijing og Shanghai er «prosjekt engelsk» svært godt i gang, og flere hundre engelsklærere med kinesisk som morsmål har kommet til byene fra USA og England for å lære bort engelsk til en svært billig penge. Absolutt et velfungerende prosjekt.

Det skal dog sies at privat engelskundervisning tilhører middelklassen og overklassen. Veldig få tar seg råd til å lære seg et nytt språk hvis de knapt har råd til å brødfø seg selv og familien sin. Derfor vil du veldig ofte slite med selv de enkleste engelsk-frasene når du snakker med taxisjåfører, butikkansatte og folk som rengjør hotellrommet ditt.
 

3. Er det noen yrkesgrupper som ikke prater engelsk i det hele tatt?

Som turist i Kina er du nødt til å forholde deg til en del forskjellige folk. Og de som absolutt mangler alt av engelskkunnskaper er:

– Politi
– Taxisjåfører
– «Alle» mennesker utenfor de typiske turiststrøkene
– Legepersonell

…med andre ord: alle man trenger til å snakke engelsk når man er turist i Kina. 🙂

4. Hvordan er det med tegnspråk og liknende i Kina?

Som regel vil man forstå hverandre – uansett hvilken situasjon du ender opp i. Om det er bestilling av mat, taxitur eller anmeldelse av noe kriminelt, så finnes det veldig mange måter å kommunisere på. I verste fall blir du nødt til å skaffe en tolk, noe som kan gjøres via hotellet du bor på.

Kommunikasjon i Kina mellom deg som turist og kineserne skal altså være mulig til tross for at de fleste kinesere ikke kan engelsk. De som kan litt engelsk er dog ikke redde for å bruke det for å hjelpe seg frem, men ved vanskelige spørsmål og liknende bør du ikke forvente særlig til svar.

Anbefalt (påkrevd) litteratur

Skal du på en snarlig visit til Kina, så har jeg rett og slett løsningen som skal få deg gjennom kommunikasjonsproblemene på en grei måte. Selv kjøpte jeg denne boken for rundt fem år siden og har brukt den med stort hell hver eneste gang jeg har plantet mine ben i Beijing.

Klikker du på denne linken skal du komme direkte til den kinesiske lommeordboken hos Haugen Bok. Billig, god og svært nyttig.

Du kan se en video om Kina under. Har du lyst til å se flere videoer, så kan du besøke videosiden – anbefales.

ÈN KOMMENTAR

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.