Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Kinas mange flyplasser har også en del utfordringer. Alt fra kø til transport er noe av det du må tenke på når du skal gjøre en reise til Kina. Og det er godt å vite litt om hvordan du skal komme deg fra flyplassen og inn til byen når du drar til et ukjent sted. For noen transportmidler i Kina er det faktisk godt å holde seg unna noen ganger.

(Prisene er tatt ut fra erfaringer fra Beijing og Shanghai med hovedvekt på Beijing)

Før du ankommer: Print ut gatenavn og hotellbeskrivelse på kinesisk

En tabbe mange gjør er å overvurdere engelskkunnskapene til kineserne. Som jeg også har skrevet en artikkel om tidligere, så er disse kunnskapene nærmest ikke-eksisterende. Sånn er det bare.

Da blir du nødt til å tilpasse deg.

Det viktigste du kan gjøre er å printe ut et ark hvor det tydelig står hvor hotellet ligger. Dette skal selvfølgelig være skrevet på mandarin. Den eneste nettsiden jeg VET har denne funksjonen er Hotels.com. Dette er nettsiden jeg bestiller fra hver eneste gang jeg bestiller hotell i Kina, og den er utrolig mye bedre enn alt annet på markedet. Hvis du ikke får tilsendt hotellets navn på kinesisk i første bekreftelsesmailen, så kan du alltid spørre kundeservicen deres. De er meget behjelpelige. Du kan gå til hotels.com ved å klikke her.

Buss

Til og fra flyplassen er det nærmest håpløst å ta buss. Noen ekspressbusser som kjører direkte til hotellene er OK å bruke, men disse er som regel ikke mulige å kjøpe seg inn på for andre enn de som har kjøpt «pakketur». Ikke ta buss til tross for at det er et billig framkomstmiddel.

En annen ting å merke seg er at det ikke er noen busser som har engelsk service. Med mindre du behersker mandarin, så er det vel ingen grunn til å hoppe på en buss og håpe på det beste.

Pris: 15-20 kroner

Tog / Subway

Det finnes som regel to typer tog i Kina; de som kjører fort og de som kjører sakte. De aller fleste (og billigste…) kjører overraskende sakte i forhold til hva du kan forvente av et tog som skal ta deg inn til byen fra flyplassen. Om du kjøper deg inn på et høyhastighetstog, så tar det vel knapt 15 minutter i de fleste store byer som Beijing, Xian og Shanghai – men det koster litt mer.

De aller fleste byer har også en subway (tunnelbane). Dette er alternativet som de aller fleste kinesere bruker for å komme seg inn til byen fra flyplassen. Både i Shanghai og Beijing er det super-enkelt og billig å komme seg akkurat dit man skal.

Hvis du aldri har vært i Kina før kan det dog være litt skremmende å ende på et subway-stopp som bare er «i nærheten av hotellet». Du kan sikkert bruke et par timer på å finne frem hvis alt du har er en adresse på engelsk.

Dette er et bilde jeg tok av deler av subway-kartet i Shanghai. Hadde du klart å finne frem? 🙂

Ved første øyekast kan det virke vanskelig å ta undergrunnsbanen i Shanghai. Foto: Reisetilkina

Pris: fra 20-50 kroner

Taxi

Taxi er nok det beste, men også det dyreste alternativet for deg som skal til og fra flyplassen. Det som er synd er at det er ingen eller få taxisjåfører i de store byene som kan noen form for engelsk, så du er nesten tvunget til å ha hotellnavnet ditt skrevet ned i kinesiske skrifter for å unngå misforståelser.

Derfor anbefaler jeg ALLTID turister å printe ut navnet på hotellet samt adressen på kinesisk før de drar til Kina.

Pris: 200-250 kroner
Prisene er basert på den normale lengden fra flyplassen til sentrum av byen i en normal storby i Kina. Shanghai, Xian og Beijing har alle like langt fra flyplassen til sentrum, så du vet sånn cirka hva taxisjåførere skal ta når du leier en.

Nå skal det sies at jeg har bodd i Beijing i litt over et år og kan fortelle at det koster rundt 100 kroner å komme seg til Wudaokou (nord-øst i Beijing) fra flyplassen. Du skal ikke betale den prisen taxisjåføren foreslår, men alltid kreve at de benytter seg av takstameteret.

Flott bilde jeg tok fra den kinesiske mur. Foto: Reisetilkina.com
Flott bilde jeg tok fra den kinesiske mur. Foto: Reisetilkina.com
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.