Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Jeg har lært meg kinesisk i mer enn to år og har dermed en god del tips å gi videre til deg som leser dette. Det kan være flere grunner til at du har klikket deg inn på en artikkel som dette. Enten ønsker du selv å begynne å lære kinesisk, eller så lurer du rett og slett på hvor vanskelig det er.

Begge deler skal du få svar på.

Jeg begynner med å forklare hvordan jeg jobber med å lære kinesisk hjemme på egenhånd, noe som forhåpentligvis vil svare på en del av de spørsmålene du eventuelt skulle sitte med.

Slik lærer man kinesisk (skriftlig)

Først og fremst er det viktig å påpeke at jeg ikke lengre er noen nybegynner i kinesisk. På HSK-skalaen som avgjør kinesisk-nivået ditt, så ligger jeg i skrivende stund mellom level 3 og 4. Det vil si at jeg kan lese i overkant av 1000 tegn og ta del i simple samtaler på kinesisk muntlig.

Hver HSK-level har en definert ordliste å forholde seg til. Denne listen består av de karakterene man står i fare for å bli testet i under HSK-eksamen. Deler av HSK3-listen ser slik ut:

HSK3-karakterer.
HSK3-karakterer.

Testen består av totalt 600 tegn. Den vestlige skriften som står under tegnene kalles pinyin – og definerer måten man uttaler tegnet på i dagligtale. Denne skriften er (naturligvis) tatt vekk når man skal testes i kinesisk skriftlig.

Så – hvordan lærer man dette egentlig?

Det finnes bare èn måte å gjøre det på. Pugge, pugge og pugge.

Slik ser arbeidsbordet mitt ut før jeg begynner å lære meg kinesiske tegn:

1580487493

Det inneholder:

1 penn
1 skrivebok
5 stk egenproduserte «flashcards» (ja, jeg vet det er avbildet 6 stk).

De ordene jeg skulle lære i dag var:

1. Aiqing 爱情 (romantikk)
2. Chuanghu 窗户 (vindu)
3. Hezi 盒子 (boks/eske)
4. Baokuo 包括 (å inkludere noe eller noen)
5. Nanren 男人 (mannlig person)

Etter at jeg har plukket meg ut fem ord/tegn å lære meg, begynner jeg å skrive ned ett og ett i boken min. Og jeg skriver de ikke bare èn gang. Minst fem ganger. Forskning viser at dersom man skriver et kinesisk tegn flere ganger vil hjernen lettere huske det til en annen gang.

Etter å ha skrevet et tegn fem ganger, skriver jeg det også på flashcardet slik at jeg kan spare det til senere. Nåværende status:

1222521196Deretter følger jeg samme prosedyre med alle de fire andre karakterene. Husk å ta pauser mellom hvert tegn for å ordentlig memorere dem til en senere anledning. Forskning sier nemlig også at man husker tegn bedre dersom man har sett på dem i over 30 sekunder.

Notatboken min vil se slik ut etter at jeg er ferdig med alle dagens tegn:

850853940

Og hvis du følger mine instruksjoner om egenproduserte flashcards kommer du til å få en oversikt som ser slik ut:

1487621550Er jeg ferdig nå?

Nei. Man blir aldri ferdig med å lære seg kinesisk. Disse flashcardene (hvor den norske/engelske definisjonen står på baksiden) tar jeg opp minst èn gang i uken for å pugge.

Og når du ser hvor stor bunken min med flashcards har blitt etter hvert, så vil du kanskje forstå at det krever en del å bli god i kinesisk skriftlig:

1339926889Hvis dette ser ut som det blir litt for mye jobb, så kan du heller gå over til å begynne å lære deg kinesisk muntlig. Det er ikke bare en enklere jobb, men også litt mer morsomt.

Hvordan lære kinesisk muntlig?

Kinesisk muntlig er ikke i nærheten av like vanskelig å lære seg som kinesisk skriftlig. Allikevel henger de to tingene naturligvis sammen, men det er først noe man merker når man har nådd et visst kinesisk-nivå.

Det eneste som fungerer ordentlig godt når man skal lære seg kinesisk muntlig er å finne en partner å snakke med. Man kan søke opp fraser og ord på Youtube så mye man vil, men du vil være sjanseløs med mindre du faktisk finner en kineser å øve med. Om du bor i Norge og ønsker å lære deg kinesisk før du reiser til Kina, så kan jeg anbefale appen Hellotalk. Her fant jeg en kineser som jeg nå møter èn gang i uken når jeg er på ferie hjemme i Norge. Hun lærer meg kinesisk og jeg lærer henne norsk.

Ut over det kan du, som tidligere nevnt, sjekke ut en del Youtube-snutter. Dog er det kun ett program som virkelig tester hvor god uttale du har, og det er Rosetta Stone. Du kan lese vår anmeldelse om programmet her. Dog skal det sies at innkjøp av Rosetta Stone er forholdsvis dyrt og ikke noe som bør gjøres med mindre du er 100 % dedikert til å lære deg kinesisk.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Det er noen spørsmål som går igjen og igjen og igjen når jeg forteller folk at jeg kan både skrive, lese og snakke kinesisk. Her er de samlet slik at du slipper å kommentere på artikkelen for å få svar på det du lurer på.

Q: Er ikke kinesisk vanskelig?

A: Tjo. Det er utfordrende å komme i gang, men når du har kommet inn i en rutine som får deg til å sette deg ned og studere nye tegn hver dag, så skal du kjapt se resultater.

Q: Hvor lang tid bruker man på å lære seg kinesisk?

A: Det er (dessverre) et av verdens vanskeligste språk å lære seg, og passer definitivt ikke for alle. Flere kilder opererer med ulike tall, men det er vanlig å si at man som nordmann minst trenger 2200 intensive timer for å snakke mandarin flytende.

Jeg har nå allerede bodd to år i Kina, men er ikke flytende. Allikevel føler jeg at jeg er på god vei.

Q: Ser ikke alle tegn like ut?

A: I starten gjør de det. Noen tegn som ba 八 (åtte) og ren 人 (menneske) kan være vanskelig å se forskjell på i starten, men etter en stund lærer man seg å få øye på detaljene i de kinesiske karakterene. Det er da man virkelig har knukket koden.

Q: Har du andre produkter å anbefale?

A: Det første produktet jeg kjøpte var noe som het Eurotalk Active, og du kan lese anmeldelsen min her. Hele poenget med den DVDen (som for øvrig er et PC-spill) er at man skal gå fra å være 100 % nybegynner til å få kunnskap som man faktisk kan bruke på ferie i Kina.

Og ja, jeg synes at dette produktet er verdt pengene. Nå har jeg gått over til litt andre typer bøker som kun inneholder kinesiske tegn (grøss og gru, tenker du nok…), så jeg har nok ikke noen nybegynnerprodukter ut over Eurotalk Active å anbefale hvis du er helt i nybegynnerfasen.

5 KOMMENTARER

 1. Tusen takk for en herlig guide!

  Jeg skal begynne å lære kinesisk om én måned. Har fått plass på BLCU gjennom et stipend jeg fikk fra en dansk bank (er dansk statsborger). Har du noen tips til hva jeg kan gjøre på én måned før jeg skal til Kina? Er det noen ting man bør kunne første dagen?

  Gleder meg som en unge, men samtidig frykter jeg at å lære kinesisk er alt for vanskelig.

  • Hei, og bare hyggelig! Håper at den kan hjelpe. 🙂

   BLCU er en god skole som ligger i Wudaokou, Beijing. Hadde selv mange venner derfra da jeg studerte i Beijing.

   Du bør i hvert fall kunne det helt grunnleggende (ni hao, zai jian, wo de mingzi shi…) før du drar ned. Ikke bare for å ha et «forsprang» på skolen, men for å klare det hverdagslige i Kina. Prøv å se en del Youtube-klipp og søk på «simple Chinese phrases» på Google, så er du godt på vei.

   Skriv dem ned, øv på dem og repetér hver dag i en måned.

 2. […] Jeg bor cirka 50 % i Kina og 50 % i Norge, noe som skaper et behov for aktiv selvlæring når jeg er hjemme i kalde Norden uten noen kinesere til å praktisere med meg. Målet mitt er å lære meg fem nye ord hver dag mellom mandag og fredag. Hvis jeg ikke setter meg ned og skriver kinesiske tegn hver bidige ukedag, så kommer jeg ut av rytmen og det vil være mye lettere å sluntre unna to dager på rad hvis man først kommer inn i en dårlig stim. Du kan lese mer om min læringshverdag i denne bloggposten. […]

 3. Takk for guide. Startet 2019 med et nyttårsforsett (selvfølgelig) og jeg akter å holde det. Skal nemlig lære meg nok kinesisk til at jeg kan ta HSK3. Og dette på kun ett år,,,tror du det er mulig eller er det et litt for ambisiøst mål?

  akkurat nå kan jeg ikke noe kinesisk overhodet bortsett fra «ni hao» , som betyr hallo, og «xiexie», som betyr takk.

  • Hei Rune, HSK3 er overkommelig hvis du lærer deg kinesisk på ett år.

   Riktignok skal du øve hver eneste dag for å nå dette målet. Du kan kanskje starte med å gå etter HSK2, og så se hvor mye av HSK3-pensumet du klarer å lære deg etter å ha tatt eksamen. Det er en meget god følelse når man har fått utdelt sitt første HSK-diplom! 🙂

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.