Urbaniseringen av de kinesiske storbyene blir for mange forskere selve symbolet på den gode økonomiske veksten landet har opplevd de siste tiårene. Som et resultat av at det pumpes mye penger inn i byene fra regjeringens side trekker det mennesker inn fra landsbygda for å kjempe om attraktive stillinger. Men hvor mye har egentlig Beijing vokst siden 1970? Og hvordan kommer det til å se ut i 2020?

Forskere har ført statistikk og prosjekteringer som viser at vi kan få en befolkningsvekst liknende dette:

Skjermbilde hentet fra Statista.com.
Skjermbilde hentet fra Statista.com.

Med andre ord vil det sentrale Beijing etter all sannsynlighet ha rett i underkant av 25 millioner innbyggere i 2020. Allikevel finnes det andre prosjekteringer som har et markant større vekst enn de som er hentet fra Statista. I følge Business Insider har den kinesiske regjeringen lagt planer om å slå sammen Beijing med flere nabobyer og skape en «mega-by» som teller intet mindre enn 130 millioner innbyggere. Det vi i hvert fall vet er at det skal bygges en ny flyplass i Beijing som skal være hovedflyplass for de tre byene Beijing, Hebei og Tianjin, noe som kan virke som en klar strategi for å gjøre alvor ut av planene om «the new megacity».



Vekst i Beijing – alt er fryd og gammen?

I skyggen av en god økonomisk fremgang har hovedstadens populasjon dessverre også fått

Den kinesiske mur på en "dårlig" dag.
Den kinesiske mur på en «dårlig» dag.

smake baksiden av medaljen. Kunstig høye boligpriser og luftforurensing har tvunget mange arbeidere i den lavere middelklassen ut av Beijing, og det er ikke uvanlig at kinesere bruker totalt tre timer reisevei til arbeidsplassen daglig.

Allikevel kan det meldes om bedring på forurensningsfronten. Kommunistpartiet har valgt å bruke milliarder av RMB på å bedre luftforurensningen i og rundt hovedstaden, og The Guardian kunne melde om at 2015 var et betydelig bedre år enn 2014.

Funfact om Kinas byer

Visste du at Chongqing regnes av mange som den største byen i Kina?

Grunnen er at man ikke definerer «by» på samme måte i Kina som det man gjør i resten av verden. Misoppfatningen har blitt plukket opp av mange tidsskrifter og aviser, og selv aviser som BBC og NY Times har omtalt Chongqing som ikke bare Kinas, men også verdens største by.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.