Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Det er ikke vanlig å spise brødskiver med ost eller havregryn til frokost i Kina. Når du først besøker det landet med de tydeligste og stolteste mattradisjonene i verden, så er det virkelig på sin plass å prøve ut noen av de klassiske rettene ”alle” kineserne elsker.

Her er tre av dem.

1. Dampede boller fylt med kjøtt, suppe eller ingenting (Dumplings)

dim-sum-1122153_960_720
Kinesisk: baozi (uttales: baoww-dzrr)

Smak: Salt eller søtt

Kinesere spiser dampede boller til ethvert måltid, men de er spesielt populære som frokost.

Disse finnes i en nesten endeløs rekke varianter, både salte og søte. Salte boller er fylt med hakket svinekjøtt, aubergine, egg og grønnsaker. Mens de søte bollene er fylt med bønnepasta, kremet vaniljesaus, sesamfrø og sukker.

Det er vanlig at man kjøper baozi-pakker med to eller flere boller. Kineserne pleier å samles med noen venner og dele en pakke, men det går helt fint å spise sin egen dersom man har god matlyst om morgenen.

2. Tofu-pudding

food-908917_960_720
Kinesisk: Douhua (uttales doh-hwaa)

Smak: salt eller søtt

Tofu-pudding er en populær kinesisk snack laget av veldig myk tofu. Vi kjenner ikke så godt til hva tofu er i Norge, men det er en slags pudding som er primært laget av bønner.

Det er store geografiske forskjeller på hvordan folk lager tofuen sin. I nordlige byer som Harbin og Beijing blir det ofte foretrukket salt tofu med soyasaus eller kjøtt til. I sør bruker man søtere ingredienser som ingefær og brunt sukker.

3. Vanlige hvetenudler

thai-food-518035_960_720
Kinesisk: miàntiáo (uttales myen-tyaoww)

Smak: salt

Du kjenner nok til ”hurtig-nudler” fra norske matvarebutikker. Mr. Lee har vært en av de store aktørene som har sikret at nuddelmarkedet i Norge har vært ”mettet” i mange år allerede. Men du vil nok bli overrasket når du finner ut at kineserne pleier å tilberede nudlene på en helt annen måte som gjør dem mye mer velsmakende.

Det finnes hundrevis av nuddelsjapper i hver eneste kinesisk by, så du har veldig mye å velge mellom. Et sikkert og godt alternativ til frokost.Frokost på kinesiske hoteller

De fleste hoteller i Kina (unntatt enkelte fire- og femstjernershoteller) tilbyr kun buffet med kinesisk mat til frokost. Ingen vestlig mat serveres. Og rettene som ofte går igjen er stekt ris, stekte nudler, skinke, svinekjøtt, pannekaker, baozi/dumplings, kokte egg, grønnsaker og drikkevarer som melk, Cola og appelsinjuice.

Det kan kanskje virke som et litt tøft møte med et nytt land når du våkner opp første morgenen med jetlag og skal hive i deg noe erkekinesisk mat, men du kan trøste deg med at veldig mye av det er veldig godt.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.