Gode ting å vite som turist i Kina

Noen ting er greie å ha peiling på før man møter et ukjent land. Og førstegangsturister til Kina blir som oftest møtt av en del overraskelser som

Kina er ulikt Norge.

omhandler kultur, skikk og bruk. I tillegg til det kinesiske språket selvfølgelig, som er totalt ukjent for de aller fleste nordmenn.

Her har vi listet opp en del ting du bør vite som turist i Kina – og hele listen er tross alt basert på egne erfaringer som Kina-turist.

Dårlig med uteliv i Kina

Utelivet i Kina er svært begrensende med unntak av i èn by – nemlig Shanghai. Puber, barer og generell europeisk alkoholkultur er totalt fraværende i de mindre byene som er uberørt av turister, og også i hovedstaden Beijing vil du slite med å finne noe som kan minne om et godt uteliv. Selvfølgelig er det noen nattklubber og puber her, men disse ligger samlet litt utenfor bysentrumet.

Skal du som 18-25-åring ut og feste i Kina, så vil jeg nesten anbefale deg at du hører med den lokale norske gjengen (oftest studenter på utveksling) om hvor man bør dra. Ikke alle stedene passer alle mennesketyper…

Sleipe taxisjåfører og lureri

Det finnes også i Kina personer som er ute etter å lure deg for penger. Dessverre er dette i ferd med å bli et ganske stort problem i enkelte deler av de mest besøkte turiststedene i Kina. Taxiene i Beijing har dessverre blitt kjent for å bli kjørt av folk som skrur av takstameteret og heller avtaler dobbel pris med den vestlige turisten. Ikke at det koster særlig mye uansett, men det å vite at feil folk får pengene dine er ikke særlig hyggelig.

Tips til deg som skal ta taxi i Kina: Pek på takstameteret når du går inn i taxien og følg med på at det ikke blir skrudd av underveis. Vær heller litt snill mot ærlige taxisjåfører og gi en 5-10 yuan i tips, alt ettersom hvor lang taxireisen var.

Mat og drikke i Kina

Maten kommer til å være veldig annerledes enn det du tror at den kommer til å være. Grovbrød er nesten totalt ikke-eksisterende i enkelte deler av Kina (inkludert Beijing), så du må finne andre måter å livnære deg på. Frokosten på de aller fleste hoteller består av ris og loff i forskjellige former og med forskjellig tilbehør. De mest vestlige innslagene når det kommer til mat og drikke finner du på typiske gatekjøkken-kjeder som Subway, Burger King og McDonalds.

Den mest vestlige byen i Kina er for øvrig Shanghai, noe som betyr at det her finnes utrolig mange muligheter her for folk som ønsker å leve vestlig i Kina.

Det anbefales for øvrig et besøk på den verdenskjente restauranten Peking Duck i Beijing – her får du en hel and servert. Perfekt kvalitet på kjøttet og sausen, og en opplevelse du ikke vil misse når du er i Beijing. Det koster riktignok litt penger (269,- NOK) for en hel and, men den kan godt deles på to.

Peking duck - en av de beste restaurantene i sentrale Beijing. Foto: Reisetilkina.com
Peking duck – en av de beste restaurantene i sentrale Beijing. Foto: Reisetilkina.com

Merkelige toaletter

Sanitærforholdene er også spesielle i Kina i forhold til det vi finner hjemme. Toalettene er rett og slett et hull i bakken uten noen form for støtte. Mange offentlige toaletter har heller ikke dopapir, så dette må du som regel bringe med deg selv når du skal på slike sanitære rom.

Dette er i hvert fall det du bør vite når du skal på reise til Kina. I tillegg bør du vite en hel del om hvordan du fikser deg flybilletter og hotellopphold til det fjerne østen.

Flybilletter og hotell

Flybilletter bør kjøpes hos Finnair. Det helt klart beste alternativet når du skal fly så langt som til Kina. Har også prøvd russiske Aeroflot og SAS, men av forskjellige grunner vender jeg ALLTID tilbake til Finnair når jeg skal ut og reise. God mat, god service og på mine mange turer har de aldri hatt større forsinkelser.

Hotellopphold bestilles helt klart billigst og tryggest gjennom Hotels.com. En side som lister opp de beste hotellene verden over og ahr de beste prisene – kan man egentlig ønske seg mer?

Hotell.i.Kina
Et av de typisk kinesiske hotellene jeg har bodd på i Kina. Foto: Reisetilkina.com

«Kina» av Gyldendal forlag – anbefales!!

Det er en bok jeg anbefaler alle som kommer innom nettsiden min, og det er boken «Kina» av Gyldendal Forlag. Den er rett og slett gull verdt hvis man er turist i Kina og lurer på noe. I tillegg til utfyllende og unik informasjon om restauranter, barer, severdigheter m.m. i de større byene (Beijing, Xian, Shanghai, Tianjin, Hong Kong osv) vil du også få gode og nyttige generelle tips om hvordan du skal te deg og oppføre deg i sosiale settinger.

Såvidt jeg kan huske følger det også med et mini-kurs i «Taxi-kinesisk», dvs så mye kinesisk du trenger for å veilede taxisjåføren rett vei…

Den kjøpes billigst her hos Ark.no (du kommer rett til boken).

 

«Kina» av Gyldendal er en perfekt bok for en Kina-turist. Foto: Ark

 

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.