Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Tidligere har jeg publisert en artikkel om hvordan man bør oppføre seg når man er på besøk i Kina. Det er riktignok en ganske generell artikkel som utelukkende gir råd til hvordan man skal te seg for å unngå problemer. I denne artikkelen skal vi gå litt dypere. Det å «gi ansikt» er en stor del av kulturen i vest-asiatiske land.

Hva betyr å «gi ansikt» til en kineser?

Kort fortalt betyr det å fremheve personen på en positiv måte foran andre mennesker. Et godt eksempel er å gi skryt til en kineser for å ha gjort en god gjerning. Husk dog på at det SKAL være andre personer tilstede for at man kan tape eller få ansikt.

Motsatt vil det å «tape ansikt» være å snakke negativt om noen foran en gruppe mennesker.

Eksempel fra dagliglivet: da jeg gikk på skole i Beijing var det èn gang vi måtte ha gruppearbeid. Etter at en gruppe dansker hadde jobbet sammen med et par kinesere, så valgte de å ikke fortsette samarbeidet med dem før neste, store gruppeprosjekt. Dette ble annonsert foran hele klassen, og de to kineserne som ble «til overs» tapte ansikt. Og sjelden har jeg sett noen bli så sure, aggressive og fullstendig kollapse. I følge kinesisk kultur er dette den totale ydmykelse.

Hvordan kan man gi ansikt i Kina på en best mulig måte?

Dette har jeg lang erfaring med.

Og jeg mener egentlig at det handler mer om å unngå ting enn å faktisk aktivt gjøre noe. Hvis du oppfører deg høflig, forståelig og på en respektfull måte er veldig mye gjort. Hvis du i tillegg unngår følgende fallgruver, så har du virkelig klart å gjøre deg bemerket på en positiv måte:

– Hvis en kineser spør deg om en tjeneste som ikke koster deg noe (stille opp for et bilde, ta en skål med vedkommende, snakke litt basic engelsk sammen,etc.), så bare gjør det.

– Det er bedre å late som at du forstå vedkommenes engelsk enn å si «Excuse me, what? I dont get you!». Dette er riktignok et punkt hvor mange turister gjør feil. Egentlig vil jeg ikke si at man gjør feil hvis man febrilsk prøver å forstå noen som snakker til deg, men jeg vil faktisk si at det beste ofte er å prøve å lytte en gang til – eller i hvert fall si noe sånt som «ooh, so you mean that [sett inn hva du tror vedkommende prøvde å si her]?».

– Mye av kinesernes ansikt opprettholdes ved at de har en sterk statsmakt. I bunn og grunn vil jeg egentlig si at du skal holde deg unna alle politiske samtaler overhodet.

Hva med å gi/tape ansikt i land som Thailand og Vietnam?

Akkurat på dette punktet er asiatisk kultur ganske likt. Til tross for at enkelte hverdagslige ting kan oppfattes som frekt/nedverdigende, så gjelder mye av det samme i Thailand, Filippinene, Vietnam og andre sør-øst-asiatiske land.

Lære mer?

Det er en ganske utmerket Youtube-kanal om Kina som går under navnet «ADV China». Kanalen drives av to menn som har lang fartstid i Kina, og de debatterer ulike aspekter av det å bo og leve i Kina. En av deres mest populære videoer omhandler det å vinne/tape ansikt:

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.