PS! Denne artikkelen er skrevet i Februar 2020. Dette er en nyhetssak som endrer seg kjapt, og jeg vil alltid anbefale at man hører på UDs reiseråd samt at man hele tiden oppdaterer seg på hva flyselskapet sitt har sagt om eventuelle kanselleringer.

Flybillett, hotellopphold (ikke refunderbart) og visum = CHECK. Alt er pakket og klart til at jeg skal på tur til Kina i mars. Men så begynte det å poppe opp nyheter om at Coronaviruset hadde tatt sine første liv i Wuhan – og deretter begynte ballen å rulle.

I skrivende stund er det stor fare for at jeg må avlyse Kina-turen min. Riktigere sagt: Det er stor fare for at Finnair avlyser turen min. 🙂

Allikevel har jeg sjekket hvilke muligheter som finnes, og de skriver jeg litt om i denne artikkelen.

1. «Er flyet mitt kansellert?»

Dette er en av de mer dynamiske spørsmålene å svare på. Akkurat nå vil verken SAS, Finnair eller British Airways fly til Kina i februar.

Hvorvidt reisestoppen blir forlenget (eller eventuelt avlyst) er ikke godt å si. Du blir selv nødt til å sjekke om Coronaviruset har hatt en innvirkning på din flight.

2. «Hva med visumkontoret i Oslo? Er det stengt?»

Nei, det er det ikke. Jeg var på visumkontoret i forrige uke, og alt så helt normalt ut. Det er heller ingen indikasjon på deres nettsider som skulle tilsi at det ikke skal være mulig å få visum til Kina i løpet av den nærmeste tiden.

Hold deg oppdatert på den Kinesiske ambassadens nettsider, men det er ingen visumkontorer rundt omkring i verden som har stengt på grunn av Coronaviruset (enda).

3. «Er det trygt å reise til Kina nå?»

Jeg er ikke lege, og skal derfor ikke komme med noen spesifikke råd under dette temaet. Det vi kan si om Coronavirusets dødlighet er at det ligger på rundt 2 %. Dette har blitt bekreftet gjennom mange ulike kilder (blant annet her hos Financial Times).

Til sammenligning hadde SARS en dødlighet på rundt 10 % og Ebola på mellom 50 % og 60 %.

Denne videoen på Youtube er veldig nyttig for å forstå hvor farlig Coronaviruset er i sin nåværende form. Etter to minutter og 28 sekunder får forskeren spørsmålet «hvor farlig er egentlig Coronaviruset», og svaret hans er tross alt ganske fint å høre på:

Med andre ord: foreløpig er ikke Coronaviruset farligere enn en vanlig influensa. Problemet er at man ikke kjenner godt nok til hvordan viruset sprer seg eller hva det stammer fra.

4. «Er det noe vits i å dra til Kina nå? Er ikke alt stengt?»

Og her har man et poeng. Hvis du skal reise til Kina som en vanlig turist, så er det helt klart begrenset hva du kan få med deg. Den forbudte by i Beijing er stengt. Perletårnet i Shanghai er stengt. I Wuhan og nærliggende byer er det ikke lov å gå ut av bysentrum – ei heller å ta offentlig transport.

Hvorvidt det er noe poeng å søke seg til Kina nå avhenger veldig mye av intensjonen din.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.