Vi ønsker alle å spare mer penger, ikke sant? Vi forteller oss selv at vi vil begynne å spare når vi når en viss milepæl, som for eksempel når vi treffer en bestemt alder, får en høyere lønn, eller når eldstemann (endelig) flytter ut av kjelleren.

Men i virkeligheten vil du bare begynne å spare penger når du utvikler sunne pengevaner og dine fremtidige behov blir viktigere enn dagens ønsker. Ofte er ikke målet vårt om å spare penger en stor nok prioritering til å utsette kjøpet av den nye smarttelefonen, kjøkkenbordet eller TV-en. Heldigvis trenger det ikke å være så vanskelig, denne artikkelen kommer til å gå gjennom noen enkle sparetips som du kan ta i bruk allerede i dag for å bli en bedre sparer. I denne artikkelen går vi bare gjennom noen få tips, men dersom du ønsker enda flere finner du mange gode tips på Youtube eller blogger som for eksempel Aksjebloggen.

Spar penger automatisk

Visste du at du kan spare penger uten å tenke på det? I nettbanken du kan konfigurere en automatisk overføring av penger fra bruks- eller lønnskontoen din til en sparekonto hver måned. Det beste er om du setter opp dette slik at pengene flyttes til sparekontoen rett etter du har fått lønn, slik at du ikke blir fristet til å bruke dem på andre ting. Dersom du kombinerer dette med en automatisk spareavtale i et indeksfond vil du kunne spare på en smart å effektiv måte uten at du trenger å gjøre noe selv.

Senk mobilregningen

Hvis den månedlige mobiltelefonregningen din er på mange hundre (eller gud forby tusen) kroner, er de faktisk en del du kan spare på å finne et billigere abonnement. Trenger du virkelig over 10 GB med data hver måned? Dersom du unngår å se videoer over mobilnettet vil de fleste oppdage at de kan slippe unna med bare 1 GB per måned. Du bør heller ikke vær redd for å prute med eller helt bytte leverandør! Hvis dagens regning er på for eksempel 399 kr og du klarer å kutte ned til for eksempel 99 kr anbefaler jeg også å automatisk overføre de 300 kronene du sparer per måned rett inn på sparekontoen.

Biblioteket er din venn

Før du klikker på «Legg i handlekurv» på den splitter nye boken eller filmen, sjekk ditt lokale bibliotek for å se om du kan låne den! De fleste biblioteker har også lydbøker og digitale kopier av favorittbøkene dine til leie. Kanskje kan du avslutte abonnementet hos HBO, Netflix, Disney+ osv. og i stedet låne filmer på biblioteket eller lese en god bok.

Unngå små unødvendige kjøp

Mange finner seg selv i å kjøpe en sjokolade eller brus de kan kose seg med på vei hjem fra jobb, men selv om du kanskje bare bruker 20 kr om dagen på slike små kjøp kan det fort bli mange tusenlapper i året. Vent heller til du kommer hjem og se om du kan spise deg en frukt eller kanskje noen nøtter du har liggende hjemme. Slike små kjøp går ofte under raderer på mange når de prøver å finne ut hvor det ble av alle pengene. Husk at penger er penger, og at små kjøp fort kan bli store kjøp over tid.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.