Vi har tidligere skrevet en del om hvordan man kan skaffe seg visum, hvor man bør bo på hotell i de største byene (Shanghai og Beijing) samt hvilket flyselskap man bør benytte seg av.

Dette er artikler du kan finne her:

Hotell

Artikkel 1: Hotell i Beijing.
Artikkel 2: Hotell i Shanghai.

Fly

Artikkel 1: Flybilletter til Kina

Visum

Artikkel 1: Visum til Kina – sånn gjør du det.
Artikkel 2: Fyll ut ditt visum til Kina.

Men det er også en del annen informasjon som kan være lurt å få med seg når man reiser nedover. Her har vi samlet praktisk informasjon som er gull verdt for enhver Kina-turist.

Den kinesiske mur er noe av det du kan oppleve i fantastiske Kina. Foto: Reisetilkina.com
Den kinesiske mur er noe av det du kan oppleve i fantastiske Kina. Foto: Reisetilkina.com

Tidsforskjell

Kina ligger i en tidssone som er syv timer etter oss (avhengig av om det er sommertid eller vintertid her hjemme). Da jeg var i Beijing under fotball-VM 2010 ble det noen sene netter på hotellrommet for å få med meg kampene…
Når bør man besøke Kina?

Den beste tiden å reise er i løpet av sommeren (april-oktober). Men det er best å unngå den første uken i mai og den første uken av oktober. Disse er kinesiske nasjonale helligdager og jeg kan personlig garantere kaotiske tilstander på togstasjoner og flyplasser rundt om i Kina.

Om sommeren kan det dog være veldig varmt i det sørlige Kina (juni-juli). August er rett og slett en perfekt måned i mine øyne.

Storslått natur fra Guilin, Kina. Her ble Avatar-filmen spilt inn. Foto er tatt i august måned. Foto: Reisetilkina.com
Storslått natur fra Guilin, Kina. Her ble Avatar-filmen spilt inn. Foto er tatt i august måned. Foto: Reisetilkina.com

Språk

Mandarin snakkes i de fleste deler av Kina, men språket kommer i utallige dialekter som ikke akkurat likner på hverandre . Engelsk er stadig mer populært i Kina , men du vil fortsatt ikke finne mange mennesker som snakker engelsk. Ta med en kinesisk lommeordbok.

Selv anbefaler jeg denne boken (du kan skaffe den billigst via den linken) om du skal til Kina. Den kan du både vise frem til taxisjåfører, restaurantmedarbeidere m.m. i tillegg til at den inneholder skriftspråket Pynyín, som er den «norske» oversettelsen av de kinesiske tegnene. God både til veiledning og læring.

Coveret ser slik ut:

Kinesisk lommeordbok. Foto: Ark

Valuta

Den offisielle kinesiske valutaen er kjent som renminbi (oversatt til norsk som «folkets penger») , RMB er valutaforkortelsen . Myntenheten er Yuan . Hong Kong har sin egen valuta – Hong Kong dollar. Hong Kong Dollaren er bundet til den amerikanske dollaren og har til en hver tid så lik verdi som overhodet mulig.

Tips

Det er ikke vanlig å gi tips i Kina, og han ene guiden fortalte at det også er ulovlig å motta ekstra penger utover lønnen. Det er heller ikke vanlig å tipse på restauranter.

Mange vestlige turister tipser i taxiene i Shanghai og Beijing, men dette anbefales ikke. Kineserne gjør det ikke.

Internett

Nesten alle deler av Kina har Internett-tilgang. Du vil finne flere og flere kafeer og barer som tilbyr mobilt internett i Kina.

Alle de hotellene jeg har bodd på (som legger til rette for vestlige turister) har hatt internettkobling trådløst. Alt du trenger å gjøre er å spørre om det i resepsjonen.

Fotografi

Kineserne føler seg vanligvis hedret hvis du ønsker å ta bilde av dem. Men du skal ikke glemme å spørre om lov først. Det å ta bilder eller filme på militære områder i Kina er høyst ulovlig og anbefaler IKKE til tross for at man er nysgjerrig. Mange museer, palasser og templer tillater heller ikke bilder å bli tatt.

Det er best å alltid være forsiktig .

 

Den forbudte by i Beijing er en av hovedattraksjonene i hovedstaden. Foto: Reisetilkina.com
Den forbudte by i Beijing er en av hovedattraksjonene i hovedstaden. Foto: Reisetilkina.com

 

Strømtilgang

Det er best å ta med seg en universell adapter .

Hygiene og sanitære forhold

Offentlige toaletter vil nok være litt av en opplevelse for de aller fleste turister. Hygienenivået er ofte lavt og blottet for privatliv.

Et godt tips er å ta med toalettpapir og antibakteriell væske uansett hvor du går.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.