Tidkrevende, men flott. Foto: Reisetilkina.com

Silkeveien – en opplevelse for livet
Silkeveien er en av Kinas mest populære turistmål. Det er allerede massevis av reisebyråer og turistselskaper som tilbyr turer nå om dagen. Men hvor er det reisen går og hvorfor er det blitt så populært?

Tradisjonelt sett strekker Silkeveien seg fra Xian i det sentrale Kina til enten Midtøsten eller Europa. Faktisk er det mange ruter –

Bilde fra Terracotta-krigerne i Xian. Foto: Reisetilkina.com

noen til Moskva i nord og enkelte til India og Pakistan i sør. Akkurat som den reisende Marco Polo – i det trettende århundre – er det slik at de gamle handelsrutene fortsatt eksisterer selv om den type varer som selges og metodene for transport har endret seg. Grunnen til at Silkeveien starter / ender i Xian er at det var den gamle hovedstaden i Kina og interne handelsruter var allerede etablert for å distribuere varer fra og til Kina.

I dag vil mange turister starte sin Silkeveien-reise i Beijing. Den forbudte by og den kinesiske mur er noen av de mange stedene av historisk interesse som vil gjøre et 3-5 dagers opphold svært interessant i Kinas nåværende hovedstad. Legg til litt shopping og tid til å oppleve Nord-kinesisk mat, og du er klar for en Silkeveien-opplevelse utenom det vanlige.

Hvordan komme seg dit

De fleste internasjonale flyselskaper flyr til Beijing, Shanghai og Hong Kong. Det er et mindre utvalg av flyreiser til og fra det vestlige Kina og de fleste av disse er basert ut fra hovedstaden i Xinjiang-provinsen, Urumqi.

Kina har togforbindelser nord til Mongolia, Hong Kong, Tibet og vest til Moskva. For de mer eventyrlystne er det flere

Tog i Kina er ofte veldig greie. Foto: athewma

jernbaneforbindelser til Vietnam – men det skal sies at vietnamesiske togopplevelser som regel ikke belønnes med svulstige superlativer. Her er det snakk om helt elendige tog. I Kina derimot er det flotte togforbindelser med moderne tog.

Visum kreves for inngang til Kina, og jeg anbefaler at dette skaffes i god tid før avreise.Hvordan reise langs Silkeveien

Togreiser er populært i Kina. Selvfølgelig kan du fly, men det ville virkelig slå Hovedhensikten med å besøke Kina – nettopp det å møte folket. Togreiser er pålitelige, raske og billige. Det finnes som regel to typer billetter i Kina – «soft» og «hard» class. Om du ikke har et ekstremt stramt reisebudsjett på din reise til Kina, så vil jeg i aller høyeste grad anbefale å kjøpe «soft»-billettene. Du trenger assistanse for å kjøpe togbilletter i og med at det ikke er veldig mye jernbanepersonell som er stødige i engelsk. Tidstabeller og valg kan være komplisert. Spør et reisebyrå med Kina-erfaring for å hjelpe deg.

Jeg har personlig stått på jernbanestasjonen i Xian rimelig frustrert etter å ha prøvd å karre til meg noen gode billetter i retning Beijing. Klarte det til slutt – men mye på grunn av den gebrokne mandarinen min.

Mange selskaper tilbyr turer langs Silkeveien. De fleste av disse bruker en kombinasjon av buss og jernbane. Internasjonale selskaper som selger slike reiser inkluderer GAP, Peregrine, World Expeditions, Travel Indo-Kina. Du finner disse ved hjelp av Google. Noen turer inkluderer en tur-leder samt en guide. Standarder for overnatting og komfort er oppgitt i prisingen.

Det lønner seg å kjøpe bra hotellrom i Kina.

Et annet alternativ er å leie en guide gjennom kinesiske selskaper som Xinjiang Silk Road Adventures i Urumqi. Lokale guider kan gis på en «per dag»-basis eller samlet for en tur, til meget rimelige priser. Turguider er nødvendig for å bli lisensiert i Kina.

Hvilken årstid passer best for en Silkeveien-reise?

Kina er et enormt land som dekker åtte tidssoner. Landets klima varierer sterkt. Sommeren kan være varm og klissete og vintrene ekstremt kaldt, så de beste månedene er om våren og høsten. Rådfør deg med en god guide angående når du bør reise samt hvilke klær du skal ta med deg. Som nordmann bør det ikke være noe problem å dra litt sent på høsten, men jeg vil anbefale deg å holde seg unna månedene november og desember.

Silkeveiens høydepunkter

De store attraksjonene langs Silkeveien er:

– Xians terrakottakrigere og andre historiske steder
– Labrang-klosteret i Xiahe
– Den kinesiske mur
– Urumqi har et utmerket Xinjiang Regional Museum. To timer unna ligger den spektakulære «lake district of China» – den himmelske sjøen. Dette er et helt fantastisk område med fin natur.

Ut over dette er det utrolig mye flott natur og severdigheter på veien. Jeg vil så absolutt anbefale en reise til Silkeveien for de som har tid, råd og anledning.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.