Alle vet at Kina er fysisk langt unna, men hva folk flest ikke vet er hvor forskjellig folk ter seg i Kina i forhold til hva vi er vant med hjemme i Norge. Mange av disse tingene vil nemlig overraske deg når du ankommer Midtens Rike.

Her gir vi deg en kort introduksjon til hva du er nødt til å være obs på når du reiser til Kina – kanskje spesielt hvis du har planlagt å reise litt utenfor de gigantiske moderne byene.

Kommunikasjon

tea-1283900_960_720
I kjernen av ethvert samfunn er kommunikasjon en sentral faktor – men flertallet av det kinesiske folk vil ikke være i stand til å verken forstå deg hvis du snakker norsk eller engelsk. Dette gjelder taxisjåfører, restaurantansatte eller de ansatte på turistattraksjoner.

Shanghai er nok den mest internasjonale byen hvor det finnes mange utenlandske selskaper og vestlige restauranter. På landsbygda kan du ikke engang forvente at noe av informasjonen som tilbys er på skriftlig engelsk.

Du bør også vite at volumet og tonen til kinesere er veldig annerledes fra hva vi er vant til i Norge. Selv om kineserne høres sinte og aggressive ut når de snakker, så er de ikke nødvendigvis det. Hvis du tror at noen er i ferd med å slåss bak deg, så kan det like fullt være en hyggelig samtale om hvor bra været er.

For å komme deg frem i Kina, så hjelper det å enten lære seg litt kinesisk eller stole på at håndbevegelser og et høflig smil får deg fremover.

Mat

Bare for å si det først som sist: ingenting av det du kommer til å få servert i Kina kommer til å likne på de smakene du er vant til å få servert i Norge. Ikke engang på ”norske” kinesiske restauranter. Svært få av de kinesiske restaurantene har engelske menyer, så det er kanskje viktig å prøve å holde seg litt tradisjonelt.

Hvis du har spesielle matbehov, så er det utrolig viktig at du har med en lapp med kinesisk skrift som du gir til hver enkelt servitør gjennom hele reisen.Trafikk og befolkningstetthet

street-1721451_960_720
Hvis du aldri har vært i Kina tidligere, så vil du nok få et sjokk når du er på vei til hotellet fra flyplassen. Menneskene er rett og slett over alt. Alle har lest seg opp på det faktum at befolkningstettheten i Kina er verdens største, men jeg tror det er få nordmenn som faktisk forstår hvor ”ille” det er før de landet.

Det å ta taxi eller annen biltransport i Kina kan kanskje virke livsfarlig ved første øyekast, men du blir bare rett og slett nødt til å stole på at yrkessjåførene har lang erfaring med å håndtere den kaotiske trafikken. Folk tuter i hytt og gevær, men det er bare en del av sjarmen med å operere i det kinesiske trafikkbildet.

Nysgjerrighet på vestlige turister

Folk vil være spesielt nysgjerrig på vestlige barn. Hvis barna har blå øyne eller blondt hår bør du forvente at de skal få mye oppmerksomhet, og du bør nesten forberede barna på dette ved å forklare situasjonen til dem.

Dette er ikke frekkhet fra kinesernes side, men rett og slett et resultat av at blonde blåøyde mennesker er en sjelden vare selv i de store kinesiske byene. Hold et ekstra godt øye til barna dine hvis du tror at de vil oppleve all denne oppmerksomheten på en dårlig måte.

Toaletter

Dette er nok den verste skrekken for vestlige turister som besøker Kina. ”Squat”-toaletter er mer utbredt enn du tror. Riktignok ikke på hoteller og i leiligheter, men nærmest alle offentlige toaletter gatelangs er det man ofte refererer til som ”bare et hull i bakken”.

På disse toalettene er det ofte verken ingen muligheter til å vaske hendene eller til å tørke seg. Husk på å ta med godt med våtservietter og en egen toalettrull når du er ute på tur.

Men hvis du vil se det positive i det, så er det utrolig mange offentlige toaletter i hele Kina. Du skal aldri bekymre deg for at du må lete langt for nærmeste do!

Trangt om plassen på offentlig transport

Selv etter å ha bodd i Kina i noen år føler jeg at hodet mitt koker når jeg tar t-banen i rushtiden. I tillegg til at det ikke er et velfungerende køsystem, er det heller ingen som mener at det er galt å presse folk inn i vognene for å få plass til så mange som mulig. Folk vil presse vognene så fulle at det rett og slett ikke er mer fysisk plass.

Hvis du er ukomfortabel med dette, så anbefaler jeg at du reiser utenfor rushtiden.LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.