Kina-reiser er ofte hyggelige, men på et eller annet tidspunkt kan man møte på situasjoner der man trener hjelp. Nødsituasjoner kan oppstå når du minst venter det. I tillegg til at du selvfølgelig alltid skal ha et pålitelig reisebyrå og en god reiseforsikring før du tar av sted, så bør du også være forberedt på at ting kan skje.

Her har vi laget en kort guide over noen av de tingene som kan oppstå i Kina og viser deg hvordan du skal håndtere dem.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mister bagasjen på flyplassen?

Hvis noe skjer på de store flyplassene i Kina, så er du ”heldig” i form av at det alltid er noe engelskspråklig personale som kan hjelpe deg. Du bør se etter flyselskapets bagasjekontor og rapportere det umiddelbart.

De vil spore opp bagasjen din og be deg om å fylle ut en skademelding.

Deretter oppgir du telefonnummeret ditt (hvis det fungerer i Kina) og hotell-adressen slik at de kan komme i kontakt med deg i løpet av de neste dagene. Behold en kopi av dette skjemaet.

Selv mistet jeg bagasjen min én gang da jeg dro til Shanghai, men det kom en taxi på døren og leverte bagen min etter mindre enn 24 timer. God service fra SAS.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir frastjålet noe eller ranet?

Hvis du mister noe av verdi kan du rapportere det umiddelbart til nærmeste politistasjon police-754566_960_720eller ringe 110 (gratisnummer) for å nå politiet. Informer din guide eller reiseleder for å få hjelp. Hotellansatte kan også varsles for å raskt få service fra politiet.

Se oversikt over nødnumrene i Kina nederst i artikkelen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mister passet mitt?

Sørg for å trippel-sjekke om passet ditt er faktisk tapt før du rapporterer det. Når det er meldt tapt, så blir visumet kansellert og du vil ikke lengre ha gyldig midlertidig oppholdstillatelse i Kina dersom du ikke får erstattet det på noen måte.

Spør guiden din eller noen andre du kjenner i Kina om de kan ta med deg til et Public Security Bureau som kan utstede et nytt bevis for deg. De trenger vanlig ID (norsk førerkort/bankkort går fint) og et bevis på statsborgerskapet ditt. Gå deretter til hotellet og be om et stempel for å bevise bostedet ditt.

Jeg anbefaler også at du alltid har minst ett kopi av passet ditt tilgjengelig.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mister kredittkortet mitt?

Vennligst rapportere tap til kredittkortutstederen så raskt som mulig, og følg bankens instruksjoner. Husk på å alltid ha med to kredittkort når du reiser rundt i Kina. Disse bør helst oppbevares på to forskjellige steder slik at du ikke blir frastjålet begge på én gang.Hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke finner veien hjem?

joe-1563365_960_720
Mange kan ofte føle seg litt ”fortapt” i Kina. Store byer og mange mennesker som ikke verken snakker norsk eller engelsk gjør Kina til et sted der mange turister går seg vill. Du bør alltid gå rundt med kontaktinformasjon til guiden din eller hotellet ditt slik at folk kan ringe dem og forklare hvor du er. En enkelt telefonsamtale kan hjelpe deg mye.

Når du forlater hotellet, så bør du ta hotellets ”businesskort” med deg slik at du kan vise det til taxisjåføren. Alle hoteller i Kina har slike kort. Spør i resepsjonen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir syk?

Hvis du bare har et mindre ubehag, så vil jeg anbefale at du slapper av og drikker litt vann. Spis noe god frukt og hold deg unna fet mat. Ta litt medisin hvis du synes dette er nødvendig. Maten i Kina kan inneholde noen bakterier som er ukjent for oss nordmenn, så det er ikke akkurat ukjent at nordmenn som drar til Kina får litt dårlig mage i løpet av oppholdet.

Les også: Tips til kjøp av reiseforsikring når man skal til Kina

Hvis du føler deg virkelig syk bør du oppsøke sykehus eller ringe 120 (nødnummer). Husk å ta med en kopi av sykeforsikringen din.

Jeg vil anbefale å gå innom Pulsapotekets nettsider for å kjøpe med noe til reisen. Det kan være piller, håndservietter, og andre ting som hjelper når man er på reise. Apotekvarene man kjøper i Norge er av betydelig bedre kvalitet sammenlignet med hva man finner i Kina.

Hva er nødnumrene i Kina?

Fastlands-Kina:
Politiet: 110
Brann: 119
Ambulanse: 120

Hong Kong og Macau:
999 – Politi / Brann / Ambulanse
ÈN KOMMENTAR

 1. Jeg er enig i det du omtaler, men viste du at om en kineser faller om på gaten så får han ikke hjelp av andre. Årsaken er at det er den som hjelper som må betale. Jeg nøler ikke med å hjelpe om jeg kan. Er utdannet førstehjelpsinstruktør bl.a.

  Var ute for en episode på en bar. Vi var bare to gjester og en bak disken. min ølflaske var knapt åpnet så jeg var klin edru. Den andre karen hadde fått litt for mye. Han begynte å kjefte på meg og sa på utydelig engelsk «you go home, you go home». Helt plutselig tok han er tungt askebeger av glass og drylte i vinduet. Det knuste selfølgelig, så gikk han på meg, tok tak i kragen med begge hender. lenger kom han ikke. Tenkte på at nå må jeg ta det rolig du er i et fremmet land. Jeg hadde ingen fare men tenkte på hva som ville skje med henne som sto bak disken. Viste at på andre siden av gaten hadde jeg bekjente i en annen bar. Tok sjansen og løp over gaten og fikk di til å ringe til politi. Politi kom ganske raskt. jeg sto utenfor og ventet. Kontaktet de og valgte å vise legimitasjon (Passet) uten at de spurte. De bekrefter at de kunne engelsk. Ble med inn og fikk forklart hendelsene. Hun bak disken bekreftet det jeg hadde fortalt. Senere fortalte hun at de to var kjærester. Da hadde han trodd at jeg flørtet med henne. Det var da enda godt at jeg ikke la vedkommende i gulvet ved første angrep.

  Kan godt tenke meg hvordan norske turister føler seg fotapt i et fremmet land uten å kunne et ord av språket. Hvis noen spør med «Hvor kommer du fra?» sier jeg aldrig Norge. Det gjelder ikke Kina. Det jeg har erfart er at prisene stiger med en gang de får vite at du kommer fra et «Rikt» land. Sier ofte Romania.

  La merke til i Dalian at de gjemmer ikke bort folk som er «mindre begavet» som blir gjort i mange andre land. Der er jo bra.

  Taxi kan ikke være helt enkelt av og til. Tok taxi fra verftet i Huangdao (Qingdao) og til hotellet. Det er fin, brei veg, to felt i hver retning med dobbel sperrelinje samt 60 km/t. Denne villmannen var mer på andre siden av sperrelinjen en på rett side og var oppe å over 100 km/t. Da vi kom til hotellet viste taxameteret 35 RMB. Sa til han at på grunn av måten du kjørte på får du bare 15 RMB. Han sa ingen ting på det. Jeg har vært for lenge i landet til å godta alt.

  Hadde et tilfelle da jeg måtte på sykehus. Bare en i mottakelsen kunne engelsk. Legene snakket bare kinesisk, ikke latin eller andre språk. da er det kjekt å kunne lit kinesisk. Har kort med magnetstripe hvor opplysninger ligger så jeg slipper å gjenta det hver gang.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.