Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Til tross for at denne nettsiden «lever av» å promotere Kina som turistdestinasjon, så må vi også innrømme at det finnes en bakside av medaljen. I denne artikkelen går vi gjennom en del grunner til å IKKE velge Kina når man skal booke sin neste ferie.

Språklige utfordringer

Når man reiser utenlands regner man veldig ofte med at man kommer til et land hvor man ikke forstår språket. Spesielt når man reiser mer enn 5000 kilometer vekk fra Norge.

Det som er spesielt med Kina er dog at engelsknivået blant de lokale er veldig lavt. Dette er noe som i stor grad kan påvirke ferien din. Her er noen typiske situasjoner hvor det kunne være fint å kommunisere med den lokale motparten:

– Når du tar taxi til og fra flyplassen.
– Når du skal bestille mat på en restaurant eller på en kafè.
– Hvis du har blitt frastjålet noe og må i kontakt med politiet.
– På shopping.
– Og så videre.

Når man reiser til Tyskland, Russland, Brasil, Mexico eller Nigeria, så vil man alltid finne noen som klarer å snakke engelsk. Det er ikke tilfelle i Kina. For mange kan dette være både sjarmerende og eksotisk. Andre vil kun irritere seg over det faktum at de ikke kan bli forstått.

Husk dog at de aller fleste hoteller som tar i mot utlendinger har engelskspråklig personale. Vil også nevne at man i byer som Shanghai, Shenzhen og Beijing kan oppsøke restauranter og «trendy områder» hvor expats og utenlandske turister henger. Her finner man restauranter med engelske menyer (og/eller bilder) samt personale som kan snakke engelsk.

Dette er eksempel på en meny jeg og en venninne fikk på en restaurant i Shanghai. Hvis man ikke kan lese mandarin, så har man ikke sjans til å vite hva man bestiller:

Språkforvikling? Foto: Reisetilkina.com

Lokalt tips:

Selv vil jeg virkelig anbefale å kjøpe en lommeordbok med kinesiske tegn. På den måten kan du kommunisere via tekst, og alltid gjøre deg forstått når du er i typiske turistsituasjoner (i taxien, på restaurant, når du skal besøke en eller annen turistattraksjon, og så videre).

Anbefalt lommeordbok: Lonely Planet

Jeg har sikkert bladd meg igjennom samtlige lommeordbøker som finnes på følgende språk: «Engelsk – Mandarin«, «Norsk – Mandarin«, «Svensk – Mandarin» og «Dansk – Mandarin«. Kun èn av bøkene kan jeg helt ærlig stå inne for å anbefale, og det er Lonely Planets lommeordbok. Den er enkel å bruke , veldig nyttig å ha hvis man skal gjøre seg forstått i hverdagslige situasjoner i Kina og er, i mine øyne, noe de fleste turister i Kina bør eie.

Den koster knapt 100 kroner og kommer etter et par dager i posten hvis du bestiller den gjennom Haugenbok.

Matsikkerhet og sykdom

Hvis man har problemer med å fordøye eksotisk mat, så finnes det mange bedre land å dra til enn Kina. Det kan virke både autentisk og sjarmerende å besøke lokale gaterestauranter i Kina for å «få en ekte kinesisk opplevelse». Problemet er bare at det ofte vil bety at man spiller russisk rulett med helsen sin. Dette er ikke bare fordi hygienekravene til restauranter i Kina er betydelig lavere enn de man finner i Norge. Det handler like mye om at man finner en helt annen bakterieflora i kinesisk mat.

Meg og en venninne på «Koreansk BBQ»-restaurant i Shanghai. Her var maten god, og hygienen likeså. Foto: Reisetilkina.com

Selv har jeg blitt ordentlig syk av maten i Kina èn gang, og da spiste jeg noen kalde nudler i peanøttsaus fra en gaterestaurant like ved Den Forbudte By i Beijing. Aldri før har jeg vært så syk, og aldri har en opplevelse endret måten jeg spiser på i like stor grad.

Tro meg: hvis det er èn ting du bør prøve å unngå når du er på ferie i Kina, så er det å ende opp på et lokalt sykehus med magesmerter og kaldsvette.




Visumtrøbbel

De fleste nordmenn som reiser til Kina er først i en tankeprosess der de veier ulike destinasjoner opp mot hverandre.

«Er det best å reise til Kina eller Japan? Eller hva med Vietnam og Filippinene?»

Og en faktor de aller fleste overser er at Kina er et av veldig få land som krever at nordmenn søker om visum før avreise. Man trenger ikke visum for å reise til Japan, Vietnam, Filippinene, Taiwan, Hong Kong eller Thailand. Men nordmenn blir påkrevd en ganske besværlig visumprosess før man skal reise til Kina. Visumprosessen kan du lese om her.

En annen ting er visumkostnaden. I skrivende stund koster det 600 kroner å få et kinesisk visum, og det kan bli ganske mye penger hvis man er et stort reisefølge eller en familie.

Befolkningstetthet og angst

Hvis du aldri har vært utenfor Europa, så kan jeg garantere at du aldri har sett folkemengder av den størrelse du opplever i Kina. Undergrunnsbanen i London i rushtiden kan kanskje nærme seg Shanghai eller Beijing på en vanlig dag, men det blir heller ikke helt det samme.

Mange vet ikke at de har en fobi mot store folkemengder før de opplever det for første gang.

Turisttips:

Prøv å ta taxi i stedet for subway. Taxi er veldig billig i Kina, og du slipper å stå inneklemt i en overfylt vogn.

Her er for øvrig et bilde jeg tok da jeg besøkte Yu Garden i Shanghai:

Bilde tatt utenfor Yu Garden i Shanghai. Foto: Reisetilkina.com

Jeg blir svimmel bare av å se på det.

Svindel

Først og fremst: du bør alltid lese denne artikkelen før du reiser til Kina. Den bør nærmest være obligatorisk og anbefalt av norske myndigheter (nei, jeg tuller ikke).

Det er så uhyre stor fare for at man blir utsatt for svindelforsøk når man er turist i Kina.

Når jeg forklarer denne problematikken til andre, så hører jeg ofte argumentet «men svindel kan jo forekomme over alt». Og det er et helt straight argument. Problemet er bare at man er mer utsatt i Kina enn man er i for eksempel New York, Rio de Janeiro eller Barcelona.

Og grunnene til det er ganske enkle:

– Man skiller seg betydelig mer ut i Kina enn man gjør i andre land. Kina er på ingen måte et internasjonalt samfunn, og 99,9 % av alle mennesker du møter på vil ha et klassisk kinesisk utseende. Med andre ord: ALLE kan se at du er turist/utlending:

– Svindelen er systematisert og det finnes folk som utelukkende lever av å svindle turister i de større byene.

– Gjennomsnittslønnen i Kina er betydelig lavere enn i de fleste europeiske og nord-amerikanske land. Dette gjør det svært lukrattivt å gå inn i «svindelbransjen» sammenlignet med det å bli anleggsarbeider, taxisjåfør eller andre yrker som ikke krever alt for mye utdanning.

Bør man reise til Kina som handikappet?

Nja. Det kan i hvert fall bli vanskelig. Til tross for at regjeringen til stadighet gjør det lettere for handicappede å komme seg rundt i Kina, så er det fortsatt veldig vanskelig for rullestolbrukere å komme seg rundt i Kina.

I følge denne Wikipedia-artikkelen er det rundt 83 millioner handicappede personer i Kina. Etter å ha bodd i Kina i fem år, så må jeg si at de «gjemmer seg godt». I gatebildet er det veldig få mennesker i rullestol, og de man ser er som regel godt over 80 år.

Kina er dog et land i stadig utvikling, og det er ventet at ting vil bedres for handicappede turister om fem-ti år.

Konklusjon

La oss først starte konklusjonen med denne setningen: Kina er et helt fantastisk land for turister. Det er veldig få land man kan oppleve alt fra storslått natur, eksotisk mat, verdens høyeste skyskrapere og en fantastisk kultur innenfor èn landegrense. Med andre ord: det er ingen grunn til å snakke negativt om Kina som turistdestinasjon.

Allikevel er det enkelte litt uheldige elementer som KAN være en del av din Kina-ferie. Alt handler om god planlegging. Med andre ord: det er opp til deg selv om du ønsker at noen av disse overnevnte tingene skal ødelegge ferien din. Kjøp deg en lommeordbok (eller lær deg litt mandarin?), les deg opp på hvilke svindelmetoder som foregår i Kina, spist kun på litt finere restauranter (det er ikke dyrt i Kina) samt vær tidlig ute med visumsøknaden. Da er de fleste tingene allerede gjort.




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.