Oppdatering: Jeg har skrevet en samleartikkel om alle svindelmetodene som brukes mot utlendinger i Beijing. Den kan du lese her – og det er virkelig anbefalt at du leser den før du reiser til Kina.

Taxisvindel i Beijing

Det er liten tvil om at vestlige turister i asiatiske land ofte må oppleve svindelforsøk som en del av turisthverdagen. Nå har jeg vel tidligere skrevet om min historie da jeg ble svindlet på min første tur til Beijing (betalte 600 yuan fra flyplassen og inn til sentrum – hvor normal pris ligger på rundt 120 yuan), men problemet har åpenbart vedvart.

Studentbloggeren Andreas (som for øvrig har lagt ned bloggen sin) som blogger fra Beijing har skrevet en fersk analyse av hvordan han opplevde denne svindelen nylig:

«Mens jeg ventet på heisen til taxi-området i lufthavnen, kom en fyr bort og spurte «taxi, sir?». Dum som jeg var, sa jeg «Yes». Han tok bagasjen min, og nærmest småløp til et garasjeanlegg og lastet opp i en bil som garantert ikke var en lovlig registrert taxi. Jeg spurte hva det ville koste å komme til Haidian-distriktet. «580». «Det hørtes dyrt ut», sa jeg til ham. Han viste meg et slags visittkort hvor prisene var printet på. Ettersom jeg aldri hadde tatt taxi i Beijing før, virket det troverdig nok. Jeg aksepterte, og vi satt av sted. Mens vi kjørte på motorveien, kunne jeg lese at vanlige taxier tok 2,30 yuan pr kilometer. Med mindre det var mer enn 25 mil fra Lufthavnen til hostellet i Haidian-distriktet, innså jeg at jeg hadde gjort en dårlig deal. (Senere fikk jeg vite at de fleste andre danskene som ankom tidlig hadde gått i tilsvarende feller. Jeg betalte dog mest av alle.). »

Bybilde i Xian.
Bybilde i Xian.

Det har åpenbart blitt normalt å huke tak i vestlige turister for så å presse dem for helt syke priser nå om dagen.
«Hvordan kan man unngå det?», lurer du kanskje på.

Jeg har vært i Kina XX antall ganger på forskjellige ærend og betaler alltid normalpris nå (har et helt vanlig vestlig utseende). Grunnen er at jeg gjør følgende:

1. Når en kinesisk taxisjåfør approacher deg svarer du kjapt på enkel mandarin: «Jeg forstår kinesisk og skal til (sett inn stedsnavn i Beijing). Takstameter,takk». Det er veldig enkelt å lære seg og vil garantert hjelpe deg.

2. Sett deg foran i taxien under turen slik at du kan peke på takstameteret hvis/når taxisjåføren prøver å tukle med det.

Da skal du være veldig safe.

2 KOMMENTARER

  1. Vi har fått flere henvendelser fra folk som har opplevd dette både i Shanghai og Beijing. Det er nesten slik at vi oppfordrer alle turister å printe ut adressen til hotellet (på kinesisk) før avreise slik at man enkelt kan veilede taxisjåføren.

    Kjenner jeg taxisjåførene i Beijing og Shanghai godt nok, så skal de nok klare å finne frem hvis du gjør det stort og tydelig.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.