Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Hundefestivalen i Kina er en årlig tradisjon. Og hvert eneste år blir det store overskrifter (og et enormt engasjement i sosiale medier) når festivalen nærmer seg. Det finnes knapt noe kinesisk fenomen som engasjerer nordmenn mer enn at man hvert år slakter og spiser nærmere 10,000 hunder i Sør-Kina.

Her har jeg samlet en del informasjon om spising av hund i Kina – samt hundefestivalen i Yulin.

Spørsmål og svar om «Hundefestivalen»: alt du trenger å vite

Hva er «Hundefestivalen» og når foregår den?

Den finner sted i Yulin, som er en by i Guangxi-provinsen sør i Kina. Som regel holdes festivalen i siste uken av juni, noe som også markerer en av de varmeste ukene i løpet av hele året.

Når begynte tradisjonen og hva er grunnen til at festivalen avholdes årlig?

Dette er ingen eldgammel kinesisk tradisjon. Faktisk ble den første festivalen avholdt i 2009.

Hundespising har dog gamle tradisjonelle røtter i Kina. På folkemunne sier man at det å spise hund i sommermånedene bringer med seg «flaks og god helse» inn i de resterende månedene på året. I tillegg er det mange som fortsatt hevder at hundekjøtt kan avverge sykdommer samt øke menns seksuelle nytelse.

Hvorfor klager folk på Yulin-festivalen?

Festival tiltrekker seg årlig negativ mediadekning fra både internasjonale og norske aviser. Aktivistgrupper går til angrep på det som ofte kalles «umenneskelig behandling av hundene». Her er noen av punktene det reageres mest på:

– At hundene blir slaktet på en alt for brutal måte. Det har vært rapporter som sier at hundene blir klubbet ihjel med store batonger/køller før de blir spist. Ricky Gervais (han britiske komikeren) hevdet i et TV-intervju at han hadde sett hunder «bli flådd pelsen av før de var døde».

– At hygienen ikke er god nok.

– At hundene blir fraktet til Yulin fra hele Kina i alt for små bur.

– Det har også vært enkelte (udokumenterte) rapporter som sier at de har sett hunder med halsbånd, noe som kan indikere på at de har blitt stjålet.
Alle disse tingene har ført til at flere hundre utlendinger årlig reiser ned til Yulin for å «befri hundene», noe som viser seg å være ganske vanskelig å gjennomføre.

Hvordan blir festivalen mottatt i Kina?

Først må du huske på at det å spise hund ikke er ulovlig i Kina. Mellom 10 og 20 millioner hunder blir slaktet hvert eneste år. Til tross for at festivalen knapt nok har feiret 10-årsjubileum, så kan hundekjøtt-praksisen spores tilbake minst 400 år. Grunnen til at kineserne spiser kjøtt er ganske enkel: det ble forbudt å holde hunder som kjæledyr under kulturrevolusjonen. Det er derfor ingen kjent praksis å ha en hund hjemme som en kjæledegge slik som det ofte er i Norge.

Riktignok har dette endret seg de siste årene, og nå er det mer enn 60 millioner hunder som har blitt registrert som kjæledyr i Kina.

Video (dokumentar) fra Yulin-festivalen

Den prisbelønnede dokumentarkanalen Vice lagde i 2015 en 18 minutter lang dokumentar om Yulin-festivalen.

OBS! Noen bilder er ganske sterke – hvis man har problemer med å se avdøde hunder bli kappet i biter.

Her er videoen:

Spørsmål og svar på spising av hund i Kina

Her er tre spørsmål nordmenn ofte lurer på før de skal på Kina-tur.

1. Kan jeg stå i fare for å få servert hundekjøtt på en kinesisk restaurant?

Jeg har bodd i Kina i fem år, og jeg har aldri hørt om noen andre som har opplevd å få servert hundekjøtt. Ei heller har jeg aldri vært på en restaurant som serverer det. Med andre ord: nei, du står ikke i fare for å (ufrivillig) spise hundekjøtt når du er på ferie i Kina.

Veldig få butikker/restauranter selger hund, og du er selv nødt til å aktivt oppsøke dem for å få tak i det.

2. I hvilke kinesiske byer er det vanlig å spise hund?

Da jeg besøkte Suzhou (en «liten» by utenfor Shanghai) ble det solgt slaktede hunder gatelangs. Dette er dog den eneste byen jeg vet at det selges så åpenlyst. Har besøkt rundt 20 andre byer i Kina, og aldri sett noe lignende andre steder.

Hvis du planlegger å reise til Beijing/Shanghai/Guangzhou/andre gigantiske byer, så vil jeg si at sjansen for å finne hundekjøtt er nærmest minimal.

3. Er det vanlig for kinesere å ha spist hund?

Nei, det er det ikke. Jeg har snakket med sikkert 100 kinesere om dette, og kun èn av dem har prøvd å spise hund.

Han så heller ikke noe problemer med det, og syntes smaken var «så som så».

2 KOMMENTARER

 1. Takk for god informasjon om hundekjøtt i Kina.

  Jeg stiller meg spørsmålet: hvorfor er det så kontroversielt å selge/spise hund, mens alle synes det er fint å slakte og spise lam/storfe/gris? Er det noe forskjell der?

  Alle aktivister baserer seg i stor grad på følelser når de setter i gang med håpløse aksjoner. Så en norsk tulling som dro ned på tur til Yulin og skulle «redde hundene fra døden». Herregud, så patetisk.

  • Hei Kjell Inge,

   jeg forstår perspektivet. Mange nordmenn har riktignok knyttet sterke bånd til hunden sin, noe som gjør at det blir en del følelser involvert.

   Allikevel må jeg påpeke at jeg forstår hva du mener. Mange er nok også enige med deg.

   mvh

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.