Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


I motsetning til mye av den vestlige verden som er ikke så veldig gammelt er Kina er et gammelt land med stor historikk og kultur. Dette har ført til langvarige regler for oppførsel i samfunnet som er av stor interesse.

Kina er et gammelt land, med tusener av år med historie som legger et rikt grunnlag for livet til sine innbyggere i dag. Mens noen av de gamle kinesiske myter og kulturelle tradisjoner har blitt glemt eller ikke lenger blir gjenfortalt er mange av dem fortsatt husket og innarbeidet i hverdagen. Det å ta en kikk inn i kulturelle tradisjoner i Kina kan avsløre mye om hvordan menneskene lever og en hel den om den kinesiske kulturen.

Familieverdier

Da jeg flyttet til Kina i 2014 ble jeg helt overrasket over hvor mye familien betyr i Kina. Tro meg: den betyr ALT!

Familiebånd er så sterke at de selv kaller kusinene sine for «søstre». Etter å ha bodd i Kina i mer enn fem år har jeg begynt å forstå denne delen av kinesisk kultur i større og større grad. Alt handler om å ha en anstending familie som ikke på noen måte har tapt ansikt. Hvis man klarer å opprettholde en god fasade overfor omstendighetene, så har man allerede kommet langt. Du skal derfor være veldig forsiktig med å si noe om kinesernes familiemedlemmer dersom du ønsker å holde en god tone med dem.

Respekten for de eldre er kanskje ikke noe erke-kinesisk, men noe man ser i de fleste asiatiske land. Det er veldig vanlig at det bor tre generasjoner under samme hus – hvor det er den yngste generasjonen som har ansvar for å få mat på bordet og tak over hodet.

Hva skjer når ungene flytter ut?

Det moderne Kina har en veldig annen dynamikk enn det som fantes under for eksempel Mao Zedong. Det er ikke lengre slik at familiene bor samlet hele livet. Unge arbeidere har en tendens til å søke mot de større byene (Shanghai, Beijing, Guangzhou og Shenzhen) for å finne jobb.

For å opprettholde kulturen om at man skal forsørge sine foreldre er det fortsatt slik at mange av dem sender penger hjem til foreldrene hver måned. Etter at de fyller 30 år har de riktignok et ganske stort press på å gifte seg – og da ønsker de tidligere generasjonene ofte at de flytter hjem til sin hjemby.

Hva er kinesisk medisin og hvorfor er det en stor del av kinesisk kultur?

Det å gå til legen i Kina er ganske annerledes enn det å gå til legen her hjemme. Nærmest uansett hvilke symptomer du sliter med, så vil du bli bedt om å «he re shui (喝热水)». Oversatt betyr det: drikk varmt vann!

Dette er et godt eksempel på hvordan kinesisk tradisjonell medisin fungerer. I bunn og grunn handler det om å få i seg planter eller, i dette tilfelle vann, som «balanserer kroppen».

Hvis man skal være litt streng, så kan man si at kinesisk tradisjonell medisin er en behandlingsmetode som ikke har noen dokumentert effekt. Med andre ord: det er ingen leger i utlandet som benytter seg av slike metoder for å helberede mennesker.

PS! Alle damene jeg har møtt i Kina tror virkelig på at det er skadelig for dem å drikke kaldt vann når de har menstruasjon.
En rik matkultur

Hvis du som nordmann flytter til Kina (som jeg gjorde), så vil du kjapt merke at det kanskje største kultursjokket er knyttet til mat og drikke. I et land hvor bokstavene ser rare ut og folk bruker varmt vann til å fikse endretarmsplager kan det kanskje høres litt merkelig ut. Men det er allikevel sant.

For kineserne er ikke mat «noe man bare dytter i seg for å overleve». Middagsmåltidet er veldig ofte den aller største begivenheten om dagen, og det er veldig vanlig å gå ut på restaurant hver dag for å spise.

Det høres nok sprøtt ut for nordmenn – vi vil jo ofte gå ut på restaurant 1 gang i måneden og/eller når vi har noe å feire. Men som fastboende i Shanghai er det altså slik at jeg lager mat hjemme én gang hver måned. Resten av dagene går jeg ut på restaurant for å spise sammen med venner eller kolleger (eventuelt bestiller noe mat hjem…).

Bilder fra restauranter i Kina

«Et bilde sier mer enn 1000 ord«. Så jeg legger ved to.

Nudler med kylling, agurk og chilisaus i Shanghai.
Sånn kan menyen se ut hvis du drar på ekte, lokale restauranter i Shanghai.

Jade er viktig

 

Jade.

En av de mest interessante biter av kinesisk klutur kan bli funnet i det som er kjent som Jade-Kultur. Jade er en stein som ble først identifisert i den første kinesiske ordboken, kjent som Shuo Wen Jie Zi, i rundt 100 år før kristus. Det finnes to typer av jade: myke jade, kjent som nephrite, som er innfødt til Kina, og hard jade (jadeite) som ble importert fra Burma.

Jade er viktig i Kina ikke bare på grunn av sin skjønnhet, men også for sin dyd og kulturelle betydning. Konfucius sa at jade hadde 11 dyder, noe som inkluderer det faktum at det står for skjønnhet, renhet og nåde. Det kinesiske tegnet for jade, Yu, blir ofte brukt i navn og ord som omhandler skjønnhet.

Bambus og andre planter

En annen av de mange kinesiske kulturelle tradisjonene er bambuskulturen. Bambus er et av fire favorittplanter sett fra et standtpunkt i Kina – de er bambus, kinesisk plomme, krysantemum og orkidé. Tegnene på disse plantene er høyt verdsatt, så mye at kinesiske folk ønsker å være som plantene rent personlighetsmessig.

Bambus vokser ganske mye overalt i Kina, og de fleste mennesker som har hager lar det vokse bambus. Bambus-spisepinnene er den vanligste formen for servise i Kina, og bambus er også materiale ut av hvor de kinesiske fløyte er laget ut i fra. Folk bruker ofte bambus malekoster, og bambus kulturfestivaler arrangeres gjennom hele året.

Dette var en liten introduksjon til kinesisk kultur. Det finnes naturligvis en hel haug med andre ting som gjør Kina til et så spesielt land, men det er bare å lete litt rundt på internett etter ytterligere informasjon.

Nyttige nettsider for deg som vil reise til Kina:

Flybilletter: Momondo.no og Skyscanner.no er to av de beste søkemotorene hvis du ønsker å finne de billigste flybillettene til Kina. Selv benytter jeg meg alltid av de to da de inkluderer samtlige flyselskap som reiser til Kina fra Norge. Jeg bruker ofte også Travellink.no til å trippelsjekke at jeg har funnet de billigste flybillettene.

Overnatting: Hotels.com er soleklart den beste nettsiden for å finne hoteller i Kina. Hvis man bestiller fra lokale kinesiske nettsider, så må man regne med å måtte betale mer når språket er satt til norsk eller engelsk. Slik diskriminering driver ikke Hotels.com med – og de har et enormt nettverk av hoteller i Kina (betydelig bedre enn booking.com)

Trenger du mer informasjon eller veiledning?
Hvis du ønsker mer informasjon om flybilletter og hoteller, så kan du alltid besøke vår hotellguide eller artikkel om hvordan man finner de billigste flybillettene. Husk også at du kan legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, så svarer vi så fort vi har tid.
ÈN KOMMENTAR

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.