Kinas ubestridte leder heter Xi Jinping. Han har sittet med makten i verdens mest folkerike land siden Mars 2013 – og ser ikke ut til å miste makten med det første.

Her er ti ting du kanskje ikke visste om det som av mange blir kalt «verdens mektigste mann».

Ti fakta om Xi Jinping

1. Xi er en veldig populær mann i Kina, og appellerer til både den eldre og yngre

Xi Jinping på besøk i Usbekistan i 2016. Foto credit: Press Information Bureau on behalf of Prime Minister’s Office, Government of India

generasjonen. Dette har gitt ham kallenavnet «Xi Dada». «Dada» er et uttrykk som brukes av kineserne om farsfigurer som er hyggelige, omgjengelige og kan stoles på.

Hvis du ønsker å imponere noen kinesere i din omtale av presidenten, så bør du for all del kalle ham «Xi Dada». Tro meg: de vil bli imponert!

2. Xi tok sin utdannelse på Kinas høyest rangerte universitet – Tsinghua. Her studerte han til å bli ingeniør, noe han ble ferdig med i 1979.

Det unike er at han er den første kinesiske presidenten som holder en doktorgrad (PHD).

3. Peng Liyuan er ikke bare Xi Jinpings kone. Hun er også en anerkjent folkemusiker i Kina. Peng har deltatt i, og vunnet, flerfoldige sangkonkurranser som har blitt vist på statlig TV (CCTV) – og du kan høre henne synge en hyggelig vise i Youtube-klippet under:

Vakkert?

4. Det tok hele 39 år fra Xi Jinping ble medlem av kommunistpartiet (1979) til han ble valgt som Kinas president (2013).

5. 2018 var året der Xi Jinping ble nevnt flere ganger i internasjonale medier på grunn av følgende saker:

– Donald Trump bestemte seg for å gå til en slags «handelskrig» med Kina.
– Kina inviterte formann Kim Jong Un av Nord-Korea på offisielt statsbesøk i Beijing.
– En ny reform ble implementert, noe som betyr at en president kan sitte lengre enn to perioder.

Det er liten tvil om at dette var et hektisk år for Xi Dada.

6. I 1985 fikk Kinas nåværende president en sjelden mulighet til å besøke USA. Han oppholdt seg to uker hos en vertsfamilie i Iowa – hvor han var utstasjonert for å studere bondekultur og effektiv drift av gårdsbruk.

Det sies at Xi Jinpings syn på USA ble formet av denne turen, men dette er ikke noe som har blitt bekreftet verken av han selv eller fra offisielt statlig hold.

Han returnerte til Iowa i 2012, noe som nærmest satt hele byen på hodet. Dette er noe du kan lese mer om i denne artikkelen (ekstern lenke) .

7. Xi er en stor fan av Confucius, og han har benyttet seg av Confucius sine litterære verk mer enn noen annen kinesisk president/formann gjennom hele historien.

8. Provinsen han ble født i heter Shaanxi. Den ligger nesten midt i landet, og Xi`an er den største byen i provinsen.

9. Xi og Peng har en datter kalt Xi Mingze. Hun studerte på det anerkjente Harvard-universitetet i USA i 2010 – da selvfølgelig under et pseudonym. I dag er det ikke kjent hva hun jobber som. Alt man vet er at hun bor og jobber i Beijing.

10. Fotballinteressen er stor hos Kinas sittende president. Det har lenge vært snakket om at Kina skulle søke om å få holde fotball-VM, men hittil har interessen begrenset seg til å se haugevis med fotballkamper. Tross alt: Kina har virkelig fått en økning i fotballinteresse blant befolkningen de siste årene. Mye av grunnen er at ligaen nå tiltrekker seg superstjerner fra hele verden. Du kan lese mer om Kinas gryende fotballinteresse i denne artikkelen.

Bonus:

11. Da kongefamilien besøkte Kina høsten 2018 var dette på grunn av en personlig invitasjon av Xi Jinping. Kinas president har allerede bekreftet at han ønsker å gjengjelde besøket og komme til Norge i løpet av 2019.

Dette er gledelige nyheter for blant annet et norsk næringsliv som har stor interesse av å selge varer og tjenester på det kinesiske markedet.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.