Du har fått flybillett, reservert hotell og funnet ut av din reiserute rundt omkring i Kina. Men har du gitt enhver tanke eller tatt noen skritt for å beskytte din helse og sikkerhet? Det verste som kan skje er at du tilbringer ferien i et sykehus-eller bringe hjem en merkelig, eksotisk virus som legger deg sengeliggende i flere uker.

Bilde fra Nanjing Road i Shanghai.

Kina er proppfult med eksotisk mat og drikke, noe som gjør at du må passe på hva du får i deg i og med at du har en annen matkultur enn kineserne. Et viktig steg på veien er å vite hva man får i seg på restaurant, og gjerne spørre hva de forskjellige rettene inneholder når man bestiller dem.

Du ønsker også å unngå tyveri, ran, og slike ting. Kriminalitet generelt er et veldig lite problem i Kina, og det er ingen eller lite synlig kriminalitet i de større turistbyene. I denne artikkelen skriver vi om hvilke utfordringer Kina har med kriminalitet – og hvorfor det å dra til Kina er veldig trygt.

Vær smart. Forbered deg på å ta informerte beslutninger, spesielt hvis du reiser med familien din. Denne ferien er ment å være moro, og du kan gjøre din del ved å hindre de fleste katastrofer.


1. Er det noen steder man ikke bør reise til i Kina?

Din ambassade vil fortelle deg om steder man skal holde seg unna i det landet man drar til. Dette er et tips som er veldig bra på generelt grunnlag, men som en turist til Kina vil du merke at det ikke er så veldig nødvendig.

Med andre ord: det er ingen steder i Kina som den norske ambassaden fraråder å reise til. På grunn av politiske spenninger kan det være vanskelig å få visum hvis man ønsker å reise til Xinjiang-provinsen. Kina har riktignok så mye annet å by på at det ikke bør være nødvendig å reise dit.

2. Få deg en vaksine

Noen virus som er relativt sjeldne i ditt land kan spre seg i klimaet av en annen, og du har ikke de naturlige antistoffer til å bekjempe dem. Få hele spekteret av vaksiner (din ambassades nettside vil også anbefale hvilke du virkelig trenger).

Selv vaksinerte jeg meg to ganger før jeg dro til Kina første gang, og det anbefales virkelig på det sterkeste.

Det er HEPATITT A-vaksinen som anbefales å ta når man skal reise til Kina. Du kan lese mer om dette på Vaksiner.no.

3. Ta med nødvendige medisiner og resepter

Spør legen din for to kopier av resepter (ha en i lommeboken din, og legg en i bagasjen). Hvis du får akutt behov for noen medisiner, så er det viktig å ha dokumentasjon på dette.

Har besøkt flere sykehus i Kina og jeg kan si at de som regel er veldig behjelpelige og «løsslupne» på å gi ut resepter.

Kina er riktignok også et land med den del luftforurensing. Hvis du er astmatiker bør du virkelig passe på å ha de riktige medisinene med deg.
4. Aldri lek stor ute blant folk med dine verdisaker

Iført en Rolex er det mange idioter som går rundt i asiatiske land og leker storkarer. Ikke gjør dette i Kina. For det første ser man ut som en idiot, og for det andre vil det trigge enkelte sarte sjeler til å kanskje begå kriminalitet.

Et annet tips: Ta bare det du trenger med deg for den dagen og la resten ligge i hotellets safe.

5. Reis i grupper

Kina er ukjent land for veldig mange nordmenn, og du kan ikke engang snakke det lokale språket. Da bør man gå sammen i grupper for å unngå at det blir noe bråk og tull.

Reise rundt alene i Kina er nok ikke farlig, men det er alltid enklere om man er flere.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.